V Demänovej vzniká ekologický rezort

14.11.2018 00:00
apartman z termo dreva

Rezort Demänová Village je dobrým príkladom toho, ako môže správny výber ekologických materiálov a technológií prispieť k výstavbe ekologického rezortu. Unikátne riešený projekt s rekreačnými chatami, bytmi, so zelenou strechou na reštaurácií a recepcii či bio jazierkom je rezort, ktorý vzniká na okraji mestskej časti Liptovského Mikuláša v Demänovej.

Nízkoenergetické stavby nezaťažujú prírodu

Výstavba rezortu Demänová Village ponúka svojim klientom nízkoenergetické drevostavby, ktoré sú energeticky úspornejšie v porovnaní s klasickou výstavbou, a preto samotná prevádzka nie je náročná na energie. „Ide o dizajnové unikáty, ktoré boli naprojektované na celoročné využívanie a ktoré hlavne nezaťažujú prírodu. Dominantným prvkom rezortu je masívne drevo, ktoré zaraďujeme medzi živý a prírodný materiál“, priblížil Martin Štric, výkonný riaditeľ spoločnosti TATRA SPC8, ktorá je investorom projektu. Samotná fasáda je z tepelne upravovaného dreva a z väčšej časti bez prítomnosti akejkoľvek chemikálie. Drevo v interiéri je povrchovo upravené pigmentovanými prírodnými olejmi.

825 225 areal zmenseny

Zelené strechy ako súčasť energetickej efektívnosti

Obslužné budovy v rezorte, ako recepcia, reštaurácia a wellness, budú vybudované so zelenými strechami, pôjde o takzvané strechy pokryté zatrávneným povrchom. Zelené strechy majú viacero výhod pre zdravé životné prostredie, no hlavne:

  • produkujú kyslík a zadržujú oxid uhličitý
  • absorbujú škodliviny zo vzduchu, filtrujú častice prachu a zabraňujú jeho víreniu
  • zabraňujú prehrievaniu striech
  • vytvárajú životný priestor pre hmyz
  • pôsobia z hľadiska rekreácie a odpočinku veľmi esteticky

Fotovoltaika na strechách a nižšia spotreba energie

Podľa investora budú súčasťou aj fotovoltaické panely, ktoré budú vyrábať elektrickú energiu, ktorá sa následne bude spotrebovávať v samotnom rezorte. Pri výrobe tejto elektrickej energie nie je ohrozované životné prostredie, ako sa to deje v prípade klasických zdrojov – nedochádza k znečisteniu vody ani pôdy. Celý rezort je osvetlený LED svietidlami, ktoré majú veľmi nízku spotrebu elektrickej energie.

Miesto asfaltu zámková dlažba a zdravšie ovzdušie

interier apartmanu
Prístupová cesta do rezortu Demänová Village a spevnené plochy sú vybudované zo zámkovej dlažby. „Rozhodli sme sa cestu vydláždiť práve zámkovou dlažbou, pretože na jej výrobu sa používa betón, ktorý sa označuje za ekologickejší materiál, ako samotný asfalt. Rozhodujúcim bol aj fakt, že zámková dlažba menej prehrieva okolie, a tým prispieva k zdravšiemu ovzdušiu“, dokončil investor. V rezorte Demänová Village sa myslí ekologicky aj čo sa týka dopravných prostriedkov. „Pred reštauráciou a pri parkoviskách sa budú nachádzať rýchlo nabíjačky na elektro autá a na e-bike. Aj týmto chceme podporiť zdravšie ovzdušie,“ ozrejmil Martin Štric. Demänová Village takto prispeje k ďalšiemu miestu na „natankovanie“ elektrovozidiel.

Minimalizácia odpadového materiálu

Najlepší odpad je ten, ktorý vôbec nevznikne a uvedomujú si to aj v Demänová Village. „Naše stavby sú vyrábané modulovým alebo panelovým systémom. Dôkladné projektovanie stavieb od našich architektov a samotná výroba v hale, zabezpečujú minimalizáciu odpadového materiálu. Používame vybrané typy materiálov a snažíme sa ich v maximálnej miere kombinovať vo výrobnom procese. Z výrobnej haly sa na stavbu prevážajú celé dielce, čo znamená, že na samotnej stavbe sa tieto jednotlivé moduly a panely len montujú, a tým pádom vzniká minimum odpadu“, objasnil investor.

Viac zelene

Demänová Village vzniká v Demänovej, ktorá patrí pod mestskú časť Liptovského Mikuláša a nachádza sa len 3 km juhozápadne od jeho centra. „Rezort sa začal budovať na voľnej lúke, preto v Demänová Village plánujeme s výsadbou viac ako 200 nových stromov, vďaka ktorým podporíme veľkolepú rozmanitosť prírody, ktorá sa nachádza pri rezorte“, uzavrel Martin Štric.

chyba