Pravidelné školenia BOZP pomáhajú zvyšovať výkon zamestnancov

Bezpečnosť na pracovisku je ukotvená a zaručená Ústavou Slovenskej republiky, a to konkrétne článkom 36. Je to jedna zo základných podmienok pre zaistenie plynulého a bezpečného chodu každej organizácie. Zaraďuje sa k povinnostiam zamestnávateľa a ani samotný zamestnanec nie je z tohto systému nijako vylúčený.

24.01.2018 08:00
4

Svojim prístupom k práci a zodpovedným dodržiavaním stanovených predpisov prispieva k ochrane svojho zdravia a zároveň aj bezpečnejšiemu charakteru pracoviska, na ktorom sa nachádza. Je to aj jedna z ciest, ako zvýšiť efektívnosť pracovného procesu.

Ak tomu tak nie je a všetky podmienky nie sú splnené, môže dôjsť k vážnym pracovným úrazom. Zúčastňovať sa školenia BOZP má teda zmysel. Ak vás neuspokojí tvrdenie o nevyhnutnosti dodržiavania týchto predpisov, mali by ste sa pozrieť na zatiaľ najaktuálnejšie štatistiky z roku 2016.

Vysoká miera smrteľných úrazov

V organizáciách, ktoré spadajú pod pôsobnosť a dozor inšpekcie práce došlo až k 40 smrteľným úrazom v súvislosti s vykonávaním práce a zisteným nedodržaním predpisov bezpečnosti pri nej. Každý jeden ľudský život má nevyčísliteľnú hodnotu a nemali by sme preto tento fakt podceňovať ani pri výkone vlastnej práce, a to bez ohľadu na jej charakter. Myslite teda na to aj vtedy, keď budete obsluhovať modernú pracovnú plošinu.

Ako eliminovať príčiny pracovných úrazov

Vieme, že dnešné pracovné postupy a technológie sú ovplyvnené modernými technológiami a zavádzaním tých najlepších strojov do výroby, ktoré sú často vybavené jednoduchými priamočiarymi pohonmi. Niekedy však môže zlyhať ale aj obyčajný ľudský faktor.

Na to, aby ste mohli predchádzať pracovným úrazom a jednoduchšie dodržiavať bezpečnosť na pracovisku, potrebujete poznať všetky možné zdroje, ktoré spôsobujú prípadné zlyhanie. Medzi tie najzákladnejšie sa radia:

  • predmety, s ktorými prichádza zamestnanec pri výkone práce do styku
  • stroje a zariadenia
  • materiály a náradie
  • elektrická energia
  • ľudský faktor a iné

Ide o špecifické vymedzenie skupín pracovných úrazov, kde sa k jedným z najčastejších zdrojov nehôd pri výkone práce radia dopravné prostriedky, čo je až 50 % z celkového počtu smrteľných úrazov z roku 2016. Potom to boli pracovné priestory, zdroje pádov osôb, či práca s bremenami, materiálom a inými predmetmi.

V čom pomáhajú školenia

Predchádzať úrazom a inému ohrozeniu v súvislosti s výkonom práce sa dá na základe dobrej informovanosti. Jednou z ciest je samozrejme vlastná uvedomelosť zamestnancov o možných rizikách. K jej zvýšeniu sa dá ale prispieť aj pravidelným školením BOZP zo strany zamestnávateľa. Inteligentné spoločnosti využívajú túto možnosť na zdokonalenie základných zložiek svojej organizácie, aby svoje prevádzky a ľudí v nich lepšie uchránili. Dá sa to s pomocou:

Interného hodnotenia a kontroly

Bezpečnostné inšpekcie sú bežné udalosti na pracovisku. Takéto vykonávanie hodnotenia BOZP a kontroly priamo na mieste je kľúčom k zabezpečeniu bezpečného pracoviska a toho, aby všetko zostalo dlhodobo funkčné.

Dôkladnej prípravy

Tu ide o spomínané školenia, ktoré by sa v našich podmienkach mali robiť minimálne raz za dva roky. Profesionálny a skúsený školiteľ je kľúčovou bezpečnostnou stratégiou nie len pre nových ľudí v zamestnaní. Je to jeden z pilierov úspešného podnikania.

Všade na svete sa musí dodržiavať bezpečnosť pri práci. Každý štát a krajina má samozrejme svoje vlastné podmienky a predpisy. Tí najlepší podnikatelia ale vedia, že je nutné hľadať súlad medzi nimi a vlastnými hodnotami, ktoré vo firemnej kultúre zaviedli.

Ide o vytvorenie dokonalej stratégie v oblasti bezpečnosti a zdravia pri práci na základe dodržiavania určitých pravidiel a používania kvalitných pracovných prostriedkov. Aj to je jedna z ciest, ako bez problémov dosiahnuť zisk a dosahovať úspech v práci.

chyba