Odvaha dáva hudbe nový rozmer

14.08.2023 00:00
Amity, pr nepouzivat

Na 8. ročníku World Music Festivalu Bratislava sa predstavia hudobníci z rôznych krajín, ktorých spája hudba, ale aj odvaha experimentovať so zvukom.

Od 17. do 20. augusta zaznie na rôznych miestach Bratislavy hudba, ktorá má korene v odlišných hudobných tradíciách. Na Hviezdoslavom námestí, ale aj v Klariskách, V-klube či divadle Teatro Colorato na Františkánskom námestí budete vidieť a počuť umenie, za ktorým sa skrýva aj odvaha pustiť sa do neznáma.

Soona Park
amity, pr nepouzivat Soona Park

Hlavnými hviezdami festivalu sú španielsko-grécka dvojica Efrén López a Christos Barbas. Multiinštrumen­talista López je medzinárodnou hviezdou, ktorá dokáže kvalitne interpretovať stredovekú, folklórnu aj vlastnú komponovanú hudbu. Sám však o sebe tvrdí, že za to, že dnes ovláda množstvo strunových nástrojov z rôznych kútov sveta, ako sú afganský rubab, arabský oud, či rôzne druhy tureckých sazov, môže jeho vlastná „mladícka drzosť“. Vyrastal vo Valencii a kedže vo svojom prostredí bol jediný, kto sa zaujímal o takéto nástroje, nebál sa, že by ho niekto kontroloval, či to robí správne. Dnes svoju úctyhodnú zbierku 137 hudobných nástrojov, z ktorých časť prinesie do Bratislavy, využíva na obohatenie inštrumentácie i hľadanie nových zvukových možností.

Ondro a kamaráti
Amity, pr nepouzivat Ondro a kamaráti

Výrazné sklony k prekračovaniu žánrových hraníc má aj kórejská umelkyňa Soona Park, sólistka na tradičný kórejský strunový nástroj kajagum. Táto umelkyňa sa narodila sa v Japonsku, a nástroj svojich kórejských predkov študovala od desiatich rokov v Južnej aj v Severnej Kórei. Jej tvorba nie ovplyvnená iba tradíciami, ale otvorená rôznemu experimentovaniu – často napríklad pracuje s dozvukom a prerušeniami. Experimentovať a krížiť rôzne hudobné vplyvy sa neboja ani ďalší interpreti festivalu – napríklad spevácka skupina Barrut z juhu Francúzska, či estónska dvojica Duo Ruut, ktorá využíva možnosti tradičného nástroja kannel v kombinácii s perkusiami a elektronikou.

tikaniki
amity, pr nepouzviat tikaniki

Nové prístupy využívajú aj talenty domácej scény ako DIS IS MARKÉTA, Neha!, či Ondro a kamaráti. Veríme, že aj slovenské publikum nájde dosť odvahy konfrontovať sa s neznámymi, no inšpirujúcimi zvukmi z celého sveta.

Vieux Farka Touré
amity, pr nepouzivat Vieux Farka Touré

Výhodné permanentky sa už dajú kúpiť v sieti predpredaj.sk.

Ondro a kamaráti
Amity, pr nepouzivat Ondro a kamaráti

Festival, ktorý sa koná pod záštitou primátora hlavného mesta Bratislavy, z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Jeho ďalšími partnermi sú BKIS, Bratislava – Staré mesto, SOZA, hotel IBIS, V-klub, Teatro Colorato a projekty Kreatívnej Európy Sounds of Europe a UPBEAT.

Fanfara Station, Edo Florio Di Grazia
Amity, pr nepouzivat Fanfara Station, Edo Florio Di Grazia
La3no Cubano
amity, pr nepouzivat La3no Cubano
chyba