World Music Festival Bratislava spája hudbu z celého sveta

Od 17. do 20. augusta sa v Bratislave koná ôsmy ročník festivalu, ktorý prinesie hudbu z piatich kontinentov do viacerých sál v centre Bratislavy.

10.08.2023 00:00
amity, pr nepouzivat

Návštevníci festivalu sa môžu presvedčiť o tom, aká pestrá je hudba vychádzajúca z rozličných etnických koreňov, zoznámiť sa s novými hudobnými štýlmi (napríklad maloya z ostrova Réunion), ale aj s exotickými hudobnými nástrojmi (estónska citara kannel, kórejský strunový nástroj kajagum, afgánsky rubab či tropická hrkálka kajamb, pripomínajúca plážovú rohožku naplnenú kamienkami). Okrem hudby zo zahraničia zaznie aj domáca tvorba – v showcaseovej časti predstavia svoje umenie nové talenty domácej scény, ako skupina DIS IS MARKÉTA, vokálna ženská skupina Neha!, či folklórno-komorný projekt Ondro a kamaráti.

Neha! Foto: Branislav Machac
amity, pr nepouzivat Neha!

Hlavnými hviezdami festivalu bude španielsko-grécka dvojica Efrén López a Christos Barbas. Obaja sú veľmi skúsení inštrumentalisti, ovládajúci rôzne druhy nástrojov. V prípade Lópeza sú to tradičné a dobové strunové nástroje zo Stredomoria, Blízkeho východu či Strednej Ázie. Barbas zasa dokonale ovláda rôzne dychové inštrumenty, z ktorých najčastejšie používa tureckú bambusovú flautu ney. Na festivale v Bratislave predstavia naživo spoločný hudobný projekt Atlas, ktorý však zaznie v inej podobe ako na albume, keďže dôležitou súčasťou ich hudby je improvizácia. Tento album, podobne ako nahrávka Pod obločkom od Ondra a kamarátov, bodoval aj v Top 20 albumového rebríčka World Music Charts Europe.

Aboubacar Traore & Balima Christian Carleer.
amity, pr nepouzivat Aboubacar Traore & Balima Christian Carleer.

Priestor bývalého chrámu v Klariskách bude určite ladiť aj s hudbou mladých estónskych hudobníčok z experimentálneho Duo Ruut, kórejskej sólistky Soona Park, ktorá hrá na tradičný kórejský strunový nástroj kajagum netradičným spôsobom, či s okcitánskymi piesňami vokálnej skupiny Barrut z Francúzska. Hudbu skôr do tanca ponúka úvodný koncert na Hviezdoslavovom námestí v podaní domácej skupiny La3No Cubano a kreolského sexteta Ti’kaniki z Réunionu. Tancovať sa určite bude aj počas piatkového a sobotňajšieho večera v bratislavskom V-klube, kde vystúpi tunisko-americko-talianske trio Fanfara Station a skupina Aboubakar Traoré & Balima z Burkina Faso.

BARRUT
amity, pr nepouzivat BARRUT

Výhodné permanentky sa už dajú kúpiť v sieti predpredaj.sk.

Dis is Marketa Foto: Ondrej Koščík
amity, pr nepouzivat Dis is Marketa

Festival, ktorý sa koná pod záštitou primátora hlavného mesta Bratislavy, z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Jeho ďalšími partnermi sú BKIS, Bratislava – Staré mesto, SOZA, hotel IBIS, V-klub, Teatro Colorato a projekty Kreatívnej Európy Sounds of Europe a UPBEAT.

Duo Ruut
amity, pr nepouzivat Duo Ruut
Efrén López a Christos Barbas
amity, pr nepouzivat Efrén López a Christos Barbas
La3no Cubano Foto: Martin Haburaj
amity, pr nepouzivat La3no Cubano
chyba