Elitný klub súťažiacich o cenu Fénix – Kultúrna pamiatka roka sa tento rok rozrastá o 36 obnovených historických pamiatok

17.02.2023 00:00
Meštiansky dom v opevnení Martineum,... Foto:
Martineum – Meštiansky dom v opevnení, Bratislava

Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka, ktorá inšpiruje, motivuje a podporuje vlastníkov cenných národných kultúrnych pamiatok v neľahkom úsilí o ich záchranu a obnovu naberá z roka na rok na sile.

Potvrdzuje to aj januárová uzávierka v poradí už 16. ročníka súťaže, ktorá tento elitný klub pamiatok rozšírila o ďalších 36 obnovených klenotov. Tie sa budú v najbližších týždňoch uchádzať tak o hlasy odbornej poroty, ako aj o hlasy nás všetkých vo verejnom hlasovaní o najkrajšiu obnovenú pamiatku na stránke www.kpr-fenix.sk. Vyhlasovateľom súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka je už tradične Ministerstvo kultúry SR, spolu s Nadáciou SPP a partnermi súťaže SPP a RTVS.

Hrad Uhrovec – obnova hospodárskej budovy Foto: Občianske združenie Hrad Uhrovec
hrad Uhrovec, pr, nepouzivat Hrad Uhrovec – obnova hospodárskej budovy

Akí bohatí sú vlastníci historických skvostov?

Na Slovensku máme podľa registrov Pamiatkového úradu SR evidovaných 10 122 nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok a 17 438 pamiatkových objektov. Len niekoľko z nich, sa ale môže pochváliť prestížnym ocenením Fénix – Kultúrna pamiatka roka. A že cesta za týmto ocenením je neraz cestou povstania z popola ako z neho vzlietol bájny vták Fénix, o tom svedčia príbehy vlastníkov pamiatok, ktorí sa rozhodli vrátiť im zašlý lesk. „My sme mali nulu na účte. Áno, išlo aj o peniaze. Ale postupne sme sa oboznamovali s tým, ako sa žiada o dotácie, pridávali sa k nám nadšenci, darcovia, dobrovoľníci a obnova začala mať komunitný charakter,“ povedala v súvislosti so záchranou kostola Sv. Jána Krstiteľa v Modre Katarína Machatová, podpredsedníčka OZ záchrany cirkevných pamiatok v Modre. Práve tento kostol získal v roku 2022 cenu Fénix za príkladnú obnovu a reštaurovanie národnej kultúrnej pamiatky. Neuveriteľný príbeh je spojený aj s predchádzajúcim držiteľom ocenenia, obcou Fintice. Keď sa obec odhodlala v roku 2018 pristúpiť k obnove Erbovej sály Dessewffyovského kaštieľa, rovnako, ako mnohí ďalší, si museli najskôr zodpovedať otázku, ako vôbec financovať tento náročný projekt. „Na začiatku nám k tomu pomohla samotná história a anonymná osoba, ktorá ukryla v záchodovej šachte tohto kaštieľa zbierku luxusného porcelánu. Po jeho nájdení sme získali od Pamiatkového úradu za tento poklad nálezné. To nám dalo odvahu začať s náročným projektom obnovy. Súčasťou nálezu bola aj krásna plastika bažanta diamantového, ktorý sa časom stal nielen symbolom samotného fintického pokladu, ale aj obnovy Erbovej sály vo Finticiach,“ povedal o strastiplnej ceste jednej obnovy so šťastným koncom Gabriel Trusa, riaditeľ Galérie a múzea ľudového umenia v obci Fintice. A podobné čarovné príbehy sa spájajú aj s ďalšími, minuloročnými víťazmi Fénixa, s Neogotickým kaštieľom Esterházyovcov v Galante, ktorý sa stal jednoznačným víťazom verejného hlasovania, či so záchranou ruiny národnej kultúrnej pamiatky – Meštianskeho domu v opevnení, dnes známeho ako Martineum. „Chcem odkázať každému začínajúcemu vlastníkovi pamiatky, či jednotlivcom alebo združeniam, ak majú to presvedčenie, nech sa neboja začať. Určite sa k dobrej veci ľudia vždy pridajú a bude sa im dariť,“ uisťuje Katarína Machatová.

Kostol sv. Jána krstiteľa v Modre Foto: Združenie záchrany cirkevných pamiatok v Modre
Kost Sv.Jana Krstitela, pr, nepouzivat Kostol sv. Jána krstiteľa v Modre

Prihlásené klenoty preskúmajú odborníci

Nový ročník súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka bol vyhlásený 2. novembra 2022. Prihlásené projekty najskôr prešli sitom splnenia základných podmienok. Vybraných 36 projektov však čaká v najbližších týždňoch ďalšia poriadna previerka. Nielen podľa dodaných podkladov, ale aj „in situ“, teda priamo na mieste, ich proces obnovy a reštaurovania dôkladne posúdi odborná porota zložená zo špičkových odborníkov z radov architektov, reštaurátorov, znalcov dejín, zástupcov pamiatkových úradov, či odboru ochrany pamiatkového fondu MK SR. Odborná porota vyberie 12 pamiatok, ktoré sa budú uchádzať o prestížny titul Fénix – Kultúrna pamiatka roka. Všetkých 36 pamiatok ale paralelne zabojuje o priazeň verejnosti vo verejnom hlasovaní, ktoré sa spustí na stránke www.kpr-fenix.sk 15. marca 2023. Mená víťazov a nových držiteľov ocenení Fénix – Kultúrna pamiatka roka sa verejnosť dozvie počas slávnostného programu, ktorý odvysiela Jednotka začiatkom mája. Okrem dobrého pocitu, si ocenení vlastníci obnovených historických skvostov odnesú domov aj úplne nový symbol súťaže Fénix v podobe sošky znázorňujúcej znovuzrodenie. Ak sa chcete dozvedieť viac, určite kliknite v najbližších týždňoch na stránku www.kpr-fenix.sk. Nájdete tu všetky informácie o kultúrnych pamiatkach, ktoré v minulosti povstali z popola zásluhou vytrvalosti, trpezlivosti a neúnavného úsilia ich nových majiteľov. A že ich nebolo málo. Veď len Nadácia SPP a SPP v uplynulých rokoch sami prispeli k záchrane viac než 260 pamiatok sumou prevyšujúcou 16 miliónov eur.

chyba