Tresky plesky v BIBIANE

22.09.2022 00:00
Bibiana, tresky plesky, pr

Október v Bratislave sa bude niesť v znamení animovaného filmu a 16. ročníka medzinárodného festivalu animovaných filmov pre deti a mládež Bienále animácie Bratislava. BIBIANA, medzinárodný dom umenia pripravil atraktívne výstavy venované animovanému filmu. Jednou z nich je výstava TRESKY PLESKY podľa rovnomenného seriálu pre deti. Samozrejme nielen pre nich, ale aj ich rodičov a vlastne pre všetkých, ktorí sa chcú zábavnou formou niečo naučiť. Hlavnou postavou je moderátorka Kata Strofová, ktorá vo svete molekúl a častíc postupne preniká do tajomstiev prírodných javov a umožňuje jednoduchým spôsobom tieto procesy pochopiť. Výstava bude prístupná pre návštevníkov od 1. októbra. O tom, ako to bude v BIBIANE vyzerať sme sa porozprávali s jej autorkou Veronikou Zúbek Kocourkovou.

Bibiana, tresky plesky, pr

Večerníček Tresky plesky trhal rekordy sledovanosti vo vysielaní RTVS. Od 1. októbra bude výstava s rovnomenným názvom prístupná v BIBIANE. Aký koncept výstavy ste zvolili?

Výstava vychádza zo seriálu a zhmotňuje dej, ktorý sa odohráva na obrazovke do trojrozmerného sveta. Deti a samozrejme aj ich rodičia môžu vojsť do tohto fantazijného sveta a prežiť na vlastnej koži dobrodružstvo spolu s Katou Strofovou. Zabaviť sa a aj naučiť niečo nové o prírodných javoch.

Akými prírodnými katastrofami prevedie deti na výstave Kata Strofová, hlavná hrdinka seriálu Tresky plesky?

Tresky plesky sú trinásťdielny animovaný seriál. Pre výstavu v BIBIANE sme vybrali štyri epizódy. Sú to: SOPKA, BLESK, CUNAMI a LAVÍNA. Deti na vlastnej koži budú môcť preskúmať tieto prírodné javy, stretnúť opice, obrovskú veľrybu či zalyžovať si… Chceme malým návštevníkom priblížiť tento netradičný svet a dúfam, že sa nám to na výstave podarilo.

Bibiana, tresky plesky, pr

Čo pre Vás znamenalo preniesť animovaný seriál do výtvarno-priestorového a technického riešenia? Na čo zaujímavé sa môžu návštevníci BIBIANY tešiť?

Táto výstava je pre mňa splnením veľkého sna a zároveň obrovskou výzvou. Znamenalo to pre mňa veľa premýšľania, merania, plánovania a kreslenia. Najviac sa mi však podarilo posunúť, až keď som začala vyrábať model výstavy, kde som si prvý raz uvedomila ako a čo reálne funguje v priestore. Je to pre mňa ako výtvarníčku nová a veľmi zaujímavá skúsenosť.

Ako sa Vám spolupracovalo s BIBIANOU?

Veľmi som sa potešila, keď som dostala ponuku vytvoriť výstavu pre BIBIANU. Výstavy v BIBIANE som od detstva mala veľmi rada a trávili sme tu viacero rodinných stretnutí. Úprimne však musím priznať, že na začiatku som si neuvedomila, aký zložitý samotný proces výroby výstavy je. Som zvyknutá pracovať na animovaných filmoch, kde je všetko možné… Keď potrebujem červený koberec s fialovými jednorožcami tancujúcimi v lietajúcich hrnčekoch, tak si ho za pár minút nakreslím a pár klikmi viem zmeniť farbu, veľkosť či tvar… Bohužiaľ v reálnom svete to nefunguje takto jednoducho, preto si naozaj veľmi vážim a ďakujem za pomoc profesionálom z BIBIANY, všetkým našim spolupracovníkom a realizačnému tímu. Priniesli do výstavy mnoho skvelých nápadov a pracovali na tom, aby všetko vyzeralo tak ako na návrhoch. Samozrejme, aby to bolo zaujímavé a atraktívne pre detských návštevníkov. Som za túto skúsenosť veľmi vďačná.

Výstava je súčasťou medzinárodného festivalu Bienále animácie Bratislava. Čo pre Vás ako animátorku tento festival znamená?

Myslím si, že v súčasnosti je audiovizuálneho obsahu celkom dosť a nezorientovaný divák sa častokrát môže stratiť vo vlne nevkusu. Preto podujatia ako Bienále animácie Bratislava s kurátorským výberom animákov je skvelá príležitosť ukázať deťom aj ich rodičom kvalitné filmy. Poukazuje na dôležitosť výberu animovaného obsahu pre deti, ktorý formuje ich estetické cítenie a vkus, čo je pre našu spoločnosť v dnešnej dobe veľmi dôležité…

Bibiana, tresky plesky, pr

Veronika Zúbek Kocourková (1989) je filmovou režisérkou, dizajnérkou, ilustrátorkou a kreatívnou producentkou v produkčnej spoločnosti Super film. Po absolvovaní animácie na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a výmenného pobytu na FAMU začala Veronika pracovať ako animátorka na rôznych projektoch, mala výstavy ilustrácií v Paríži či Bratislave, jej diela boli súčasťou svetelného podujatia Biela noc. V rokoch 2017 – 2020 sa venovala svojmu autorskému projektu – animovanému večerníčku Tresky plesky, kde je autorkou námetu, výtvarného riešenia a taktiež režisérkou. Tresky plesky sú nielen animovaným seriálom, ale vyšli aj knižne ako Katastrofický denník Katy Strofovej, vianočný film a rovnomerná kniha Kata Strofová a tajomstvo snehových vločiek. Veronika je v súčasnosti kreatívnou zložkou Super filmu, kde sa venuje hlavne animovaným projektom, dramaturgii a výtvarnému prevedeniu audiovizuálnych di­el.

Viac informácií na:

chyba