Pestrý World Music Festival Bratislava začína už 18. augusta

Siedmy ročník festivalu world music sa bude konať od 18. do 21. augusta na rôznych lokalitách v historickom centre Bratislavy a vystúpia na ňom hudobníci nielen zo Slovenska, ale aj z Argentíny, Egypta, Kapverdských ostrovov, Poľska, Portugalska a Ukrajiny. Jeho najväčšou medzinárodnou hviezdou bude Vieux Farka Touré, skladateľ, gitarista a spevák z Mali.

12.08.2022 00:00

Svojim priaznivcom zo Slovenska i zo zahraničia ponúka World Music Festival Bratislava opäť pestrú zmes hudby a špičkových interpretov z rôznych častí sveta. Na svoje si určite prídu fanúšikovia rozmanitých strunových nástrojov. Zaznie portugalská gitara, vyše 60 strunová ukrajinská bandura, arabský oud, cimbal aj elektrická gitara v rukách virtuóznych hráčov a po prvýkrát sa na Slovensku predstavia aj hudobné štýly ako kapverdská tanečná funaná, sofistikovaný egyptský štýl wasla či inštrumentálne portugalské fado.

Festival sa začne vo štvrtok 18. augusta úvodným podujatím v Koncertnej sieni Klarisky, na ktorom vystúpi poľské trio Wernyhora, slovenský multiinštrumen­talista Michal Smetanka a ukrajinský hráč na banduru** Volodymyr Voyt**. Títo interpreti divákom pripomenú, ako sú kultúrne a historicky spojené tri susediace krajiny, zdieľajúce množstvo spoločných tradícií a osudov.

V ďalších dňoch sa po prvýkrát na Slovensku predstavia interpreti z Kapverdských ostrovov, konkrétne skupina Tabanka, či egyptské duo Tarek Abdallah a Adel Shams el-Din s inštrumentálnou hudbou pre oud a perkusie.

Po prvýkrát vystúpi na Slovensku aj Ricardo Silva, vynikajúci hráč na portugalskú gitaru, ktorý okrem iných sprevádzal slávnu speváčku fado Marizu. Južnú Ameriku bude zastupovať Guanaco Trio, ktorého členovia vyrastali v rôznom kultúrnom prostredí, ale spája ich láska k argentínskej hud­be.

Mimoriadny zážitok sľubuje aj vystúpenie interpreta z Mali. Vieux Farka Touré je synom slávneho Ali Farka Tourého, trojnásobného držiteľa Grammy v kategórii world music, no podarilo sa mu vystúpiť z tieňa svojho otca. Po úspešnej hudobnej kariére v Severnej Amerike vydal tohto roku nový album Les Racines (Korene), ktorý nadväzuje na najlepšie tradície „púštneho blues“. Tento album je momentálne na vrchole hudobných rebríčkov world music.

World Music Festival v Bratislave tradične dáva priestor aj známym či začínajúcim hudobníkom zo Slovenska. Tentoraz to budú Sisa Michalidesová so živou verziou albumu Commedia, Ildikó Kali a jej Zlatá panna, Júlia Kozáková s projektom Manuša, chuligán-folkové trio Varkocs a najnovší ambientný projekt skupiny Alapastel.

Okrem koncertov festival ponúkne 20. augusta aj medzinárodnú konferenciu so zahraničnými odborníkmi a workshop pre hudobníkov s expertmi na PR a budovanie komunikačnej a kreatívnej stratégie od 10.00 hodiny v Teatro Colorato. Workshop pre hudobných manažérov a umelcov pod názvom Global Arrivals začne o 12:00 hodine a bude zdarma pre registrových záujemcov.

Pre záujemcov o spev z radov širokej verejnosti je pripravený workshop – Naučte sa ukrajinskú pieseň pod vedením zbormajsterky Bohdany Ljashko, pôvodom z Ukrajiny. Tento workshop je takisto zdarma a konať sa bude v krásnej záhrade hotela Beigli Hotel & Garden, na Baštovej ulici 20 augusta od 10:00 hodiny.

Organizátor odporúča vopred sa registrovať na konferenciu aj workshop na stránke festivalu.

Viac podrobností o programe festivalu nájdete na internetovej stránke www.worldmusicfestival.sk a na FB www.facebook.com/…albratislava.

V predpredaji je obmedzený počet výhodných permanentiek na celý festival – cena 45 EUR, ako aj vstupeniek na jednotlivé koncerty: Predpredaj. Sk -TU!

Vstupenky budú k dispozícii v obmedzenom množstve aj na mieste konania.

World Music Festival Bratislava, pr, nepouzivat

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ako hlavný partner. Spoluorganizátorom je Bratislavské kultúrne a informačné stredisko, Bratislavská organizácia cestovného ruchu a mesto Bratislava. Podujatie je súčasťou Bratislavského kultúrneho leta. Ďalšími partnermi sú Stredoeurópska Nadácia a Bratislava- Staré mesto. Podujatie je realizované s finančnou podporu Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky, SOZA a v rámci projektu Creative Europe – SOUNDS of EUROPE.

Ďakujeme partnerom a mediálnym partnerom za podporu.

skupina Tabanka
+11Ricardo Silva
chyba