Prázdniny s Bibianou

30.06.2022 00:00
bibiana, pr nepouzivat

Medzinárodný dom umenia pre deti pripravil počas prázdnin množstvo aktivít a podujatí

BIBIANA už dlhé roky dokazuje, že deti sa dajú vychovávať zaujímavým a hravým spôsobom. Veselá a tvorivá atmosféra, typická pre túto inštitúciu, sprevádza aj aktuálne a pripravované podujatia počas prázdninových mesiacov. BIBIANA pozýva všetky deti, aby ju navštívili v centre mesta na konci Panskej ulice a aby sa počas letných dní prišli stretnúť s umením a kultúrou príťažlivým, interaktívnym a tvorivým spôsobom. O tom, čo všetko BIBIANA pripravila počas prázdnin nám porozprával hlavný dramaturg Mgr. art. Martin Dubravay.

Aké programy BIBIANA pripravila pre detských návštevníkov počas prázdnin?

V lete BIBIANA neoddychuje, ale práve naopak, pripravuje pre deti množstvo aktivít a sprievodných podujatí, ktoré budú príjemným spestrením letných prázdnin. Vždy jeden týždeň v mesiaci sa uskutoční blok s mladými slovenskými ilustrátormi. Deti sa tak budú môcť oboznámiť s tým, ako vzniká knižná ilustrácia, zapoja svoju fantáziu a vytvoria si svoju vlastnú knižku. V spolupráci s Auparkom sme počas celého leta pripravili pre deti pestrý prázdninový program. Budú to tvorivé dielne „Poď sa hrať s animáciou“, kde sa deti môžu zistiť, ako sa tvorí animovaný film a pracovať na vlastnej animácii a workshopy s ilustrátormi s názvom “Vyfarbi si leto“, kde deti môžu vytvoriť vlastnú pohľadnicu.

bibiana, pr nepouzivat

Aké výstavy deti môžu navštíviť v BIBIANE počas leta?

Za návštevu určite stojí naša výstava Najkrajšia kniha Slovenska venovaná rovnomennej súťaži. Návštevníci si tu môžu prelistovať tie najkrajšie knižné tituly, ktoré sa uchádzali o prvenstvo v 30. ročníku tejto celoslovenskej súťaže. 28. júla otvárame novú výstavu s názvom Naša a svetová Klára Jarunková pri príležitosti 100. výročia narodenia tejto najprekladanejšej slovenskej autorky kníh pre deti a mládež. Výstavy tradične sprevádzajú aj mnohé tvorivé aktivity pre deti. 18. júla k nám zavíta návšteva z Detskej univerzity Komenského. Deti si pozrú komentované výstavy a dozvedia sa zaujímavosti zo zákulisia BIBIANY.

A kto ešte nestihol navštíviť naše výstavy Hravá hlava a Od hračky po hračku, má tak možnosť urobiť ešte do 11. septembra, kedy sa tieto krásne výstavy končia. Na výstave o hračkách deti nájdu repliky historických hračiek podľa archeologických nálezov, ikonickú technickú hru Merkur, ktorá sa vyrába od roku 1920 až dodnes, mesto z veľkej farebnej skladačky, domček pre bábiky a plyšového medveďa, plastové hračky z minulého storočia od známej návrhárky Libuše Niklovej a zoznámia sa s hračkami našich súčasných dizajnérov. Výstava Hravá hlava ponúka veľa interaktívnych prvkov, ktoré deťom umožnia prebádať túto najdôležitejšiu časť ľudského tela – hlavu. Dozvedia sa nielen to, ako ju stvárňovali rôzni umelci, ako ju ľudia rôzne nazývajú, ako v hlave vzniká nápad a koľko váži mozog, ale aj to, čo sú vrásky, na čo máme zmysly a prečo oči nerastú. Dokonca sa hlavu môžu naučiť aj kresliť.

bibiana, pr nepouzivat

Aké má BIBIANA plány po prázdninách?

Ako som spomínal, aktuálne výstavy nám skončia v septembri, ale nie je dôvod na smútok. Už 30. septembra sa dvere do našich výstavných priestorov otvoria znova dokorán a celá BIBIANA ožije animovaným filmom. Na deti sa už tešia Kata Strofová zo slovenského večerníčku Tresky Plesky a zvieratká z nemeckého seriálu Animanimals. Všetko bude zladené a pripravené ako predjedlo k hlavnému chodu, ktorým bude otvorenie 16. ročníka medzinárodného festivalu animovaných filmov pre deti a mládež Bienále animácie Bratislava – BAB. Festival sa bude konať od 3. do 9. októbra 2022 v kine Lumiére a Umelke v Bratislave a v ďalších partnerských mestách na Slovensku. Zároveň bude festival BAB prebiehať aj v online priestore a vybrané tituly budú dostupné aj na obrazovkách RTVS.

Tento rok bude BIBIANA súčasťou programu medzinárodného festivalu súčasného umenia Biela noc. Počas troch dní ponúkneme nielen deťom, ale aj dospelým nočné workshopy animácie či premietanie filmov.

Milovníkov počítačových hier určite poteší výstava Creaks, ktorú otvárame 22. septembra v galérii Dušana Rolla. Táto moderná výstava je venovaná grafickému animačnému štúdiu Amanita Design (z ich dielne pochádzajú napr. hry Samorost, Rocketman, Machinárium či Botanicula) a ich novej adventúrovej hre Creaks. Originálne výtvarné návrhy od samotných tvorcov budú doplnené notebookmi, na ktorých si deti budú môcť zahrať novú hru plnú logických úloh prepojenú s netradičným príbehom.

Verím, že si v našej pestrej ponuke nájde každý to “svoje” a návštevníci BIBIANY tu strávia príjemné chvíle plné zábavy a pohody.

Viac informácií na

bibiana, pr nepouzivat
chyba