Tie najneuveriteľnejšie príbehy píše sám život. Presvedčí vás o tom nový film Posledné preteky

Ak sa vám páčila dobrodružná dráma Baltasara Kormákura Everest či slovenská filmová klasika Medená veža, môžete sa tešiť na ďalší strhujúci filmový zážitok z prostredia krásnych, no nemilosrdných hôr. 28. apríla príde do slovenských kín napínavá historická snímka a zároveň mrazivý survival triler s názvom Posledné preteky. Vo filme sa predstaví aj populárna slovenská herečka Judit Bárdos.

25.04.2022 00:00
Posledne preteky, pr, nepouzivat

Dej filmu Posledné preteky je zasadený na začiatok 20. storočia a rozpráva dramatický skutočný príbeh troch lyžiarov – Bohumila Hanča, Václava Vrbatu a Emericha Ratha. Tí stáli pri zrode lyžiarskeho športu na území Českého kráľovstva. Bohumil Hanč bol najznámejším českým lyžiarom svojich čias, ktorý vyhrával preteky doma aj v zahraničí. Všestranný športovec Emerich Rath bol zase jediným Nemcom, ktorý sa pravidelne zúčastňoval na českých pretekoch. Ostatní Nemci z Krkonôš ich z národnostných dôvodov bojkotovali. Václav Vrbata bol najlepším priateľom Bohumila Hanča, ktorého prišiel povzbudiť aj na pretekoch v behu na lyžiach na 50 km v roku 1913. Športové podujatie, ktoré sa konalo 24. marca 1913 v Krkonošiach, sa navždy zapísalo do histórie a nečakane spojilo osudy troch mužov.

Posledne preteky, pr, nepouzivat

Práve spomenutá lyžiarska „päťdesiatka“ sa stala aj ústredným dejovým motívom snímky Posledné preteky. Hanč a Rath sa stretli na štarte ako súťažiaci športovci, Vrbata ich sledoval z pozície fanúšika. Preteky sa začali v slnečnom počasí, teplota dosahovala 8 °C a väčšina lyžiarov mala na sebe iba košeľu. Po prvom kole sa však počasie rýchlo zhoršilo, vypukla snehová búrka a všetci súperi sa postupne vzdali. Bohumil Hanč (Kryštof Hádek) zostal pretekať sám, boj o prvé miesto sa však čoskoro zmenil na boj o holý život. Václav Vrbata (Vladimír Pokorný) stojí na trati ako jediný divák, Emerich Rath (Marek Adamczyk) sa vydáva Hančovi na pomoc a všetci traja začínajú v neľudskom mraze a nepreniknuteľnej víchrici písať príbeh o hrdinstve, odvahe, nezlomnej vôli a priateľstve.

Posledne preteky, pr, nepouzivat

Vo filme si ďalej zahrala Judit Bárdos, ktorá stvárnila manželku Bohumila Hanča, ako aj českí herci Oldřich Kaiser, Vladimír Javorský, Jan Hájek, Jaroslav Plesl, Jan Nedbal, Cyril Dobrý a ďalší. Režisérom a autorom scenára filmu Posledné preteky je Tomáš Hodan (Prezident Blaník, Čertovské pero).

Posledne preteky, pr, nepouzivat

Tvorcovia si predsavzali vyrozprávať skutočný príbeh trojice lyžiarov a kamarátov čo najautentickejšie a najpravdivejšie. Aj preto nakrúcali na miestach, kde sa osudné preteky skutočne uskutočnili, v čo najdrsnejších podmienkach. „Nechceli sme utiecť pred počasím do ateliéru. Veríme, že vďaka natáčaniu pri teplote –15 °C na miestach, kde sa to všetko naozaj stalo, sme dosiahli väčšiu ,surovosť‘ a dramatickosť výsledného filmu,“ hovorí režisér Tomáš Hodan. Okrem toho herci pred nakrúcaním absolvovali kurz otužovania a intenzívny tréning lyžovania na historických drevených lyžiach.

Filmári si tiež v rámci prípravných prác na natáčanie dôkladne naštudovali všetky dostupné archívne materiály. Keďže postava hrdinského Nemca, ktorý išiel zachrániť svojho českého súpera, sa komunistom z ideologických dôvodov nehodila, Emerich Rath bol na dlhé roky z príbehu takpovediac vymazaný. Tvorcovia Posledných pretekov sa mu tak vo filme rozhodli symbolicky „vrátiť stratenú česť“. „Sto rokov bol príbeh Hanča a Vrbatu prekrucovaný tak, aby vyhovoval aktuálnej spoločenskej a politickej situácii. Postava športovca Emericha Ratha z neho bola úplne vymazaná. Vďaka štúdiu dobových materiálov sa nám podarilo minútu po minúte zrekonštruovať osudné preteky a zachytiť ich bez dobových nánosov tak, ako sa naozaj odohrali,“ prezradil producent Ondřej Beránek.
Posledne preteky, pr, nepouzivat
Posledné preteky predstavujú v kontexte českej a slovenskej kinematografie naozaj výnimočný film, ktorý v sebe spája autentickú históriu s dramatickým bojom o prežitie. V českých kinách ho už videlo viac ako 100 000 divákov a odborná aj laická verejnosť sa pri jeho hodnotení predbieha v superlatívoch. Slovenskí diváci si budú môcť snímku Posledné preteky vychutnať na veľkom plátne od 28. 4. 2022.

Film vznikol v produkcii spoločnosti Punk Film a v koprodukcii s Českou televíziou, spoločnosťami Innogy, Magiclab, s Pavlom Bouškom a Petrom Dědkom. Distribútorom je BONTONFILM.

chyba