Desaťtisíce vín, špeciality šéfkuchárov, umenie aj adrenalín. Stavte (sa) na jeseň v Bratislave

Kvalitné miestne víno, delikátne gastrošpeciality, tradičná kultúra – to je pestrá zmes, ktorú každoročne namieša Bratislave farebná, voňavá a chutná jeseň. Počasie býva v tomto období príjemne teplé, ale už nie horúce. Je to ideálny čas vyraziť do slovenskej metropoly za zážitkami a dobrodružstvami, na ktoré budete potrebovať aspoň tri dni, nie menej!

27.09.2021 00:00
BOCR, PR, nepouzivat

Doprajte si návštevu jedinečného priestoru, ktorý vám úplne popletie hlavu – nie počtom promile, ale ohromným výberom: tie najlepšie vína dopestované na Slovensku ochutnáte v Národnom salóne vín v centre Bratislavy. Môžete sa spoľahnúť, že tu dostanete len najvyššiu kvalitu, každý rok totiž odborníci vyberú stovku prvotriednych vín z celého Slovenska, ktoré potom návštevníci ochutnávajú počas špecializovaných degustačných programov v historickej pivnici Apponyiho paláca.

A ak chcete zažiť pocit skutočnej blaženej bezradnosti, zavítajte do unikátnej archívnej pivnice hotela Matyšák. Známa vinárska rodina tu uchováva neuveriteľných 45-tisíc fliaš vína! V jej príjemných priestoroch skutočne nebudete vedieť, čo skôr degustovať.
BOCR, PR, nepouzivat
K vínu pasuje aj čosi zajesť. A v Bratislave a okolí nič nie len také hocijaké – najväčším jesenným lákadlom, na ktoré čakajú domáci celý rok, je husacina. Dozlatista upečené lahodné mäsko, dusená kapusta a zemiakové lokše sú delikatesy, ktoré nikto neodmietne.Kráľov­stvom husaciny je malé mestečko Slovenský Grob v blízkosti Bratislavy. Nachádza sa tu viac ako dvadsať hostincov a reštaurácií, v ktorých môžete túto lahôdku ochutnať v rôznych variáciách. Od roku 2016 dokonca má „jej veličenstvo“ hus na námestí aj svoju gigantickú, takmer trojmetrovú sochu.
BOCR, PR, nepouzivat
Na bohatú ponuku husacích a kačacích jedál láka aj reštaurácia Leberfinger v romantickom prostredí na brehu Dunaja na okraji Sadu Janka Kráľa. Okrem husi tu môžete ochutnať aj tradičnú prešporskú kuchyňu.
odkaz
bocr, pr nepouzivat

Naplánujte si výlet podľa vlastných preferencií na 72hodinovemes­to.sk

Centrum plné chutí

O tú nie je núdza ani v centre Bratislavy, kde miestne špeciality potešia všetkých labužníkov. Miestna kuchyňa spája chute typické pre štyri najpočetnejšie národnosti, ktoré formovali dnešnú podobu Bratislavy. Maďarská pikantnosť, rakúsky rezeň a zákusky, nemecká divina a klobásy, rovnako aj slovenské tradičné jedlá – to všetko nájdete vo väčšine reštaurácií.

Pravé delikatesy spod varešky jedného z najlepších šéfkuchárov Slovenska vám naservírujú napríklad v reštaurácii Savoy v prestížnom hoteli Carlton na Hviezdoslavovom námestí alebo hneď oproti, v reštaurácii Zylinder. Znalý personál vám tu, samozrejme, tiež poradí, aké víno harmonicky doplní chuť vášho jedla.

BOCR, PR, nepouzivat

V Bratislave si však pochutíte aj na svetovej kuchyni, môžete ochutnať peruánske špeciality či japonské suši.

Zážitky z chutí ešte umocnia nevšedné priestory reštaurácií ako UFO nad Dunajom s výhľadom na mesto, Slovak Pub – typická stará slovenská krčma, SKY bar & restaurant na streche jedného z bratislavských domov či reštaurácia Dunajský pivovar na obrovskej lodi ukotvenej na Tyršovom nábreží.

Pokrm pre dušu aj adrenalín

Nasýťte nielen svoje telo, ale aj ducha a uhaste svoj smäd po vzrušení.

Bratislava najmä na jeseň ponúka okrem dobrôt na jazyku aj širokú paletu umeleckého vyžitia. Môžete tu obdivovať umenie špičkových hudobníkov, výnimočné umelecké diela či predstavenia známych autorov. Ponorte sa do sveta galérií, divadiel a koncertných priestorov.

Najviac umeleckých diel, od gotiky po súčasnosť, nájdete vo výstavných priestoroch Galérie mesta Bratislavy. V jej zbierkach sa nachádza v Pálffyho paláci napríklad aj nevšedná Pasáž Mateja Kréna – inštalácia z kníh a zrkadiel, ktorá vytvára optickú ilúziu nekonečného priestoru.

Dielami samými o sebe sú aj budovy Múzea moderného umenia Danubiana a galérie Nedbalka. V ich priestoroch nájdete súčasné umenie od slovenských aj zahraničných umelcov.

To najlepšie z baletu, opery a činohry si môžete vychutnať v Slovenskom národnom divadle. Okrem neho je v Bratislave ešte množstvo ďalších divadiel, ktoré pravidelne menia repertoár.

Koncertný život v podobe umeleckých zoskupení z celého sveta ponúka Slovenská filharmónia.

Centrum vedy Aurelium
BOCR, PR, nepouzivat Centrum vedy Aurelium

Nevšedným zážitkom bude určite návšteva Centra vedy Aurelium na Bojnickej ulici. Tento koncept v sebe spája školu, múzeum aj zábavný park. Hlavnou myšlienkou centra je popularizovať vedu širokej verejnosti tak, aby si každý z návštevníkov odniesol nové poznatky, zážitky a vedomosti.

Ak máte radi hlavolamy a riešenie tajomných úloh, navštívte jednu z escape rooms. Rôzne tematiky, napríklad Jánošíkov poklad, Brainteaslava, Asylum, vám zabezpečia unikátny zážitok a zábavu pre celú rodinu či partiu.

Adrenalínovú zábavu nájdete v jedinečnom priestore športovej haly Hangair na ulici Pri starom letisku 3b, ktorá uchváti všetkých, ktorí sa neboja posúvať svoje limity, a to od úplných začiatočníkov až po profesionálov.

odkaz
bocr6, PR, nepoužívať
Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky
bocr, bratislava, nepouzivat
chyba