Za vznikom nového animovaného filmu Minna a továreň na sny stál režisérov vlastný sen

Predstavte si nočné snívanie ako svet nekonečných filmových štúdií, v ktorom má každý z nás vlastný filmový štáb a režiséra svojich snov. Akási obdoba hollywoodskej továrne na sny. Presne tento svet objaví dvanásťročná Minna, hlavná hrdinka skvelej novej animovanej komédie. Za originálnym príbehom stojí prekvapivo skutočný sen, ktorý sa jednej noci sníval režisérovi Kimovi Hagenovi Jensenovi.

14.07.2020 00:00
bontonfilm, PR článok, nepoužívať Foto:

Je naozaj symbolické, že námet filmu o snívaní sa zrodil práve vo sne. „Snívalo sa mi, že som objavil otvor do sveta za našimi snami. Svet, v ktorom robotníci a stavebné tímy usilovne pracovali na vytvorení snov pre všetkých ľudí. Tento zážitok sa mi zdal neuveriteľne skutočný, i keď to bolo očividne absurdné,“ približuje režisér udalosť, ktorá ho inšpirovala k vytvoreniu filmu Minna a továreň na sny.

Minna je obyčajné mladé dievča, ktoré zatiaľ neprepadlo čaru moderných technológií či sociálnych sietí ako množstvo jej rovesníkov. Táto inteligentná, odvážna a zvedavá slečna si nepotrpí ani na svoj vzhľad, namiesto chodenia po nákupných centrách si radšej zahrá šach alebo niečo dobré navarí pre svoju netradičnú trojčlennú rodinu, ktorú okrem nej tvorí otec John a škrečok Viggo Mortensen. Minne život v tejto zostave celkom vyhovuje, preto z myšlienky, že sa k nim nasťahuje otcova priateľka Helena s dcérou Jenny, nie je veľmi nadšená. Náladu jej rozhodne nezdvihne ani prvé stretnutie s novou nevlastnou sestrou. Jenny je totiž pravým opakom Minny – rozmaznaná, afektovaná blondína, ktorá celé dní len pridáva fotky na Instagram a počet lajkov je pre ňu dôležitejší ako výška IQ. V novom domove hneď začína všetkým rozkazovať, Minninu posteľ zaberie pre seba a úbohého škrečka Vigga Mortensena, ktorého považuje za potkana, chce poslať do útulku.

Foto: PR servis
bontonfilm, PR článok, nepoužívať

V tom istom čase Minna objavuje tajomstvo miesta, kde sa rodia sny. Keď sa počas spánku zhodou náhod ocitne v snovom zákulisí, zisťuje, že ona sama môže ovplyvniť sny iných ľudí. Tam pridať trošku vtipu, tu zase niečo strašidelné. Minna sa rozhodne zasiahnuť do snívania svojej nevlastnej sestry a dať jej menšiu príučku, aby sa konečne začala správať „normálne“. Zahrávať sa s cudzími snami sa však nevypláca…

Foto: PR servis
bontonfilm, PR článok, nepoužívať

Problémy a trápenia zo života mladých dievčat režisér Kim Hagen Jensen dôverne pozná, sám totiž vychoval tri dcéry: „Ako otec troch dcér som vždy chcel natočiť film o ich svete a type konfliktov, s ktorými sa dievčatá stretávajú. V priebehu rokov som sledoval, ako mnohí z rodičov dcériných kamarátok prechádzali rozvodom a neskôr si založili nové rodiny. Videl som frustráciu a emocionálne napätie, ktoré deti často cítia, keď sú nútené žiť s novou nevlastnou sestrou alebo bratom. A práve spojenie tejto témy so snovým svetom je podľa mňa dokonalým rámcom pre veľmi jedinečný filmový príbeh.“

Foto: PR servis
bontonfilm, PR článok, nepoužívať

Minna a továreň na sny však rozhodne nie je len filmom pre mladé dievčatá. Vďaka inteligentnému príbehu, milému, nevtieravému humoru, ktorý vyvažuje vážne témy, a špičkovej animácii využívajúcej postupy hraných (live action) filmov rozhodne zaujme divákov všetkých vekových kategórií. Film plný farieb a snových dobrodružstiev si slovenskí diváci budú môcť vychutnať v kinách od 16. júla 2020 so slovenským dabingom.

chyba