V divadlách potečie krv

Krv je pre nás tou najvzácnejšou tekutinou. Všetci to vieme, no len malé percento ľudí sa reálne odhodlá darovať krv. Ak tak koná, často má osobnú skúsenosť z blízkeho okolia, kedy krv zachránila život jemu blízkej osobe a preto bez váhania tento skutok opláca. Najčastejším argumentom proti darovaniu je strach. Darovať krv nemôžu ani chorí či podvyživení ľudia, či osoby berúce rôzne medikamenty. Ak je váš zdravotný stav v poriadku, žena môže darovať krv každé štyri mesiace a muž každé tri. Aj preto je naozaj každý darca mimoriadne výnimočným človekom.

09.06.2017 08:00
kaufland inzercia Foto:

Darcovia krvi sú pre nejedného pacienta anjelom strážnym a ich veľké srdce si pripomíname na Svetový deň darcov krvi, ktorý oslavujeme už od roku 2004. Práve projekt Divadelná kvapka krvi, ktorú už štvrtý rok organizuje Slovenský Červený kríž, Národná transfúzna služba SR a spoločnosť Kaufland dáva ľuďom možnosť zúčastniť sa mobilného odberu krvi až v štyroch slovenských divadlách. V termíne 12.6. otvoria svoje dvere mestské divadlo v Žiline a divadlo Jonáša Záborského v Prešove. Projekt bude pokračovať 14.6., čo je presne spomínaný Svetový deň darcov krvi. Odberom krvi ho budeme môcť osláviť v mestskom divadle Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave a v Jokáiho divadle v Komárne.

Foto: Picasa
kaufland inzercia

Cieľom projektu je podporiť myšlienku dobrovoľného darovania krvi v slovenských regiónoch. Organizovanie takýchto dobrovoľníkov predstavuje jednu z hlavných aktivít Slovenského Červeného kríža. Od roku 2014 prebieha spolupráca so spoločnosťou Kaufland, ktorá pravidelne umožňuje svojim zamestnancom sa zúčastňovať takýchto odberov organizovane, čím chce inšpirovať aj iných zamestnávateľov v regiónoch Slovenska, aby svojim zamestnancom vytvárali podmienky a umožňovali sa odberov zúčastňovať.

Staňte sa aj vy súčasťou Divadelnej kvapky krvi. Vyberte si jedno z divadiel a urobte tak dobrý skutok plný zdravej ľudskej spolupatričnosti. Tá môže zachrániť nejeden ľudský život, vylepšiť jeho kvalitu a dĺžku, či podporiť komplexné liečebné postupy, ktoré zohrávajú rovnako zásadnú, život zachraňujúcu úlohu v čase nepriaznivých prírodných či iných človekom spôsobených katastrof. Transfúzie krvi a krvných produktov pomáhajú zachrániť milióny životov ročne a odberom môže pomôcť nielen každý pravidelný darca, ale aj prvodarca.

Kaufland kvapka krvi inzercia

Neviete, či ste vhodným darcom? Tým sa môže stať každý zdravý človek vo veku od 18 do 60 rokov, pri opakovanom darovaní do 65 rokov s váhou minimálne 50 kíl. V každom z divadiel vám pracovníci Národnej transfúznej služby SR krátkym vyšetrením preveria aj vhodnosť vašej krvi.

Pripomeňte si tento deň, podajte aj vy pomocnú ruku tým, ktorí to najviac potrebujú a zapojte sa do Divadelnej kvapky krvi s nami. Darovať krv je česť a kvapka každej krvnej skupiny sa ráta. Všetci ste srdečne vítaní.

chyba