Od učenia sa k vyučovaniu nemčiny - projekt Chcem (sa) učiť nemčinu

Nemecký jazyk je s regiónom dnešného Slovenska pevne spätý. Už v stredoveku sa na našom území usídľovali nemecky hovoriaci osadníci a v mnohých mestách bolo počuť nemčinu na každom rohu.

11.05.2022 00:00
Goethe institut, pr, nepouzivat Foto:

Dnes je na Slovensku množstvo nemeckých spoločností, ktorých dorozumievacím jazykom je nemčina. Nemčina otvára dvere k lepšiemu zamestnaniu, aj štúdiu na elitných univerzitách. Nemecké spoločnosti však hlásia akútny nedostatok nemecky hovoriacich zamestnancov, ktorý úzko súvisí aj so zredukovanou výučbou nemeckého jazyka na školách a nízkym záujmom o profesiu učiteľa či lektora.

My v Goetheho inštitúte vnímame potrebu posilnenia a podpory vyučovania nemčiny už na základných/stred­ných školách a gymnáziách, ako aj potrebu jazykovo zdatných učiteľov nemčiny. Lebo v dnešnej dobe už zďaleka nestačí iba angličtina. Spoločne s partnermi – Nadáciou VW Slovakia, Filozofickou fakultou UK a Pedagogickou fakultou UK sme v roku 2020 spustili projekt Chcem (sa) učiť nemčinu.

Iveta Sládeková Ondrejková, vedúca jazykového oddelenia Goetheho inštitútu, o projekte hovorí: „Chceme mladým ľuďom ukázať, že nemčina a povolanie učitela môžu byť atraktívne – praktickou formou prostredníctvom workshopov a kontaktom s jazykom. Projekt Chcem (sa) učiť nemčinu bol pôvodne zameraný na dve skupiny – žiakov SŠ a študentov germanistiky. Budúci učitelia hospitujú v našich kurzoch a na stredných školách, učia sa používať nové média a inovatívne vyučovacie metódy, z čoho zas profitujú gymnazisti. Tento rok sme pridali aj tretiu cieľovú skupinu projektu – aktívnych učiteľov pôsobiacich na základných a stredných školách.“

Čo hovoria na projektové aktivity jeho účastníci?

„Ďakujem za túto príležitosť. Hoci už učím niekoľko rokov, je dobré vidieť ako prebieha vyučovanie na iných školách a na kurzoch. Dúfam, že v tom budú pokračovať, pretože pre skúsených aj neskúsených učiteľov je to zdroj inšpirácie a sebareflexie!“

„Ďakujem za seminár! Rada by som sa zúčastnila na podobných webinároch/se­minároch/škole­niach/ kurzoch (v spolupráci s Goetheho inštitútom) aj častejšie. Nás, budúcich učiteľov nemčiny, nie je veľmi veľa, tak nech stojíme za to a môžeme dať našim budúcim žiakom čo najviac!“

Aj Alexandra Pappová, manažérka Nadácie VW Slovakia, hovorí: „Spätná väzba od vysokoškolákov, ako aj študentov stredných škôl nám potvrdila, že cesta k stanovených cieľom, ktorá sa nečakane presunula do online priestoru, bola úspešná. Prispela nielen k rozvoju jazykovej a komunikačnej kompetencie v nemeckom jazyku, ale aj k zlepšeniu digitálnej kompetencie u študentov či nadviazaniu nových kontaktov a priateľstiev. A tak sme sa rozhodli pokračovať a pripravili sme bohatú ponuku vzdelávacích aktivít aj pre obdobie 2022 – 2023."

Goethe institut, pr, nepouzivat

Ak patríte k jednej z troch cieľových skupín a radi by ste sa do projektu zapojili, navštívte naše webstránky, alebo nám napíšte.

Projekt na stránke Goethe-Institut Slovensko

Od učenia sa k vyučovaniu – Goethe-Institut Slowakei

Projekt na stránke Nadácie VW Slovakia

www.nadacia-volkswagen.sk/…-sa-ucit-nj/

video Chcem (sa) učiť nemčinu

chyba