Máte nadané dieťa? Získajte preň finančný grant

Práve teraz môžete podať žiadosť o príspevok v programe Talenty Novej Európy pre výnimočnú mládež od 8 do 25 rokov v oblastiach šport, veda a umenie.

15.03.2022 00:00
TNE, PR, nepouzivat
Samuel Košťál, Veľká cena Slovenska

Hovorí sa, že talent stojí len za piatimi percentami úspechu, zvyšok je tvrdá drina. Dôležitou súčasťou úspechu je však aj materiálna podpora. Vytvárať priestor pre mladé talenty je dôležité, aby nezostali stáť na mieste, ale posunuli sa ďalej. Práve oni sú totiž našou budúcnosťou. Podpore mladých talentov sa venuje aj grantový program Talenty Novej Európy, ktorý ešte do 21. marca 2022 prijíma tohtoročné žiadosti. O možnostiach rozvoja výnimočných daností mladých ľudí sme sa rozprávali s Jurajom Tedlom, programovým manažérom Stredoeurópskej nadácie.

Komu je určený grantový program Talenty Novej Európy?

Program Talenty Novej Európy je spoločnou iniciatívou Stredoeurópskej nadácie a spoločnosti Slovnaft. Finančne podporuje mladé talenty v oblastiach šport, umenie a veda. Práve teraz, ešte do 21. marca 2022, je možnosť poslať žiadosť o grant prostredníctvom web stránky www.tne.sk/prihlaska/. Program je otvorený výnimočným talentom vo veku od 8 do 25 rokov a je primárne určený na konkrétnu pomoc, ktorú títo mladí ľudia potrebujú – či už je to hudobný nástroj špičkovej kvality, odborná stáž, na ktorej dostanú šancu zoznámiť sa s inšpiratívnymi ľuďmi vo svojom odbore, športová výstroj, účasť na sústredeniach či rozličné pomôcky. Pre 15. ročník programu je vyhradených na podporu celkovo 66 tisíc eur.

V čom vidíte hlavný zmysel programu TNE?

Zmyslom grantového programu Talenty Novej Európy (TNE) je podávať pomocnú ruku nadaným deťom a mladým ľuďom, aby sa primárne mohli sústrediť na prácu na sebe a neboli limitovaní materiálnymi podmienkami. Odborníci sa zhodujú v tom, že to, čo Slovensko skutočne potrebuje, aby sa presadilo v Európe a vo svete, je viac inovácií, tvorivosti, viac umelcov a viac športovcov. Malá päťmiliónová krajina bez nerastného bohatstva sa totiž môže spoľahnúť na jediné – na šikovnosť ľudí. Nové generácie to so správnou trochou podpory môže dotiahnuť na titulky svetových médií.

TNE, PR, nepouzivat

Je v prípade vyhľadávania talentov dôležitá spolupráca tretieho sektora so súkromným?

V programoch, ako je tento, je participácia veľkých firiem nezastupiteľná a veľmi žiadúca. Talentované deti a mladí ľudia realizujú svoje sny už 15 rokov vďaka programu Talenty Novej Európy, ktorý je spolurealizovaný so spoločnosťou Slovnaft. Za ten čas bolo rozdelených súhrnne takmer 911 tisíc eur pre viac ako 450 žiadateľov – mladých talentov.

Ako vnímate zmenu v spoločnosti za uplynulých 14 rokov existencie programu ?

Je zrejmé, že dnes sa už firmy zapájajú do riešenia problémov, ktoré doteraz zaujímali výlučne tretí sektor. A pritom najdôležitejšia je spolupráca. Pre nás je veľkou pomocou, že sa nemusíme sústrediť na primárny fundraising pre fungovanie programu, ale priamo na koordináciu cielenej podpory. My máme šťastie na partnera, ktorý cíti potrebu robiť niečo preto, aby sa nám tu v tejto krajine spolu žilo dobre lepšie.

Zmenil sa za ten čas charakter žiadostí o grant, alebo samotní žiadatelia a žiadateľky?

V každom ročníku sme nanovo prekvapení tým, akým nezvyčajným a obdivuhodným veciam sa mladí ľudia venujú. Vidíme aj postupnú zmenu v tom, že mladí uchádzači a uchádzačky sú ambicióznejší, majú konkrétnejšiu víziu toho, čo chcú dosiahnuť, sú odvážnejší. Vo svojich žiadostiach vedia presne formulovať, na čo potrebujú grant a ako im to pomôže posunúť sa. Stále viac sa pozerajú smerom do zahraničia a chcú sa porovnávať so svetom.

Ako prebieha výberový proces?

Každoročne evidujeme približne 180 prihlášok. Tie posudzuje a boduje dvanásťčlenná hodnotiaca porota, v ktorej sú osobnosti a pedagógovia v oblastiach vedy, športu a umenia, ako aj zástupcovia organizátorov programu. Pri hodnotení sa zohľadňuje viacero kritérií, okrem miery talentu a výsledkov v danej oblasti je to aj ich cieľavedomosť a tiež sociálne zázemie, teda akútnosť potreby finančnej podpory. V rámci online prihlášky je potrebné poslať napríklad motivačnú video-vizitku, ukážku svojej práce, tréningu, umeleckých diel, alebo vedeckých projektov a dokumentáciu dosiahnutých výsledkov a úspechov. Na základe výsledku hodnotenia poroty získa finančný grant približne 50 detí alebo mladých ľudí.

Juraj Tedla CEF
TNE, PR, nepouzivat Juraj Tedla CEF

Čo by ste odporučili žiadateľkám a žiadateľom, na čo majú pri príprave žiadosti myslieť?

Odporúčame zamyslieť sa nad tým, čo je kľúčové pre rozvoj ich talentu, to čo im pomôže aj v dlhodobom výhľade. Okrem nákupu potrebných pomôcok a vybavenia to môže byť účasť na odborných konferenciách, jazykové alebo majstrovské interpretačné kurzy, stáže v špecializovaných vedeckých pracoviskách v zahraničí, či účasť na športových tréningových sústredeniach. Žiadateľky a žiadatelia by mali v prihláške presvedčiť porotu, že to myslia vážne a chcú na sebe naďalej pracovať, aby sa vo svojej oblasti dostali medzi tých najlepších aj medzinárodnej mierke.

Nádejný filmový režisér Matej Kováč
Hokejistka Júlia Matejková
+5Vedkyňa Aneta Anna Dunajová
chyba