Študenti sa vracajú späť na Slovensko! Titul inžiniera chcú získať v Bratislave!

Strojársky priemysel predstavuje jeden z kľúčových pilierov slovenskej ekonomiky. Priemysel bude motorom rastu produktivity a inovácií aj v nasledujúcich rokoch. S rozmachom revolúcie priemyslu 4.0 digitalizácia výrazne mení aj strojné inžinierstvo. Aj na Slovensku máme prestížnu vysokú školu s tradíciou - Slovenskú technickú univerzitu.

07.07.2021 00:00
stu, pr clanok, reklama, nepouzivat

Umelá inteligencia, kognitívne roboty, autonómna mobilita, progresívne technológie, nové moderné stroje, automatizované technologické procesy, či perspektívne aditívne technológie – to sú okruhy tém, ktorým sa študenti venujú v priebehu štúdia na Strojníckej fakulte STU v Bratislave. Jej Absolventi sa môžu stať úspešnými lídrami inovácií a tvorcami nových technológií na Slovensku a v zahraničí.

Prijímanie nových študentov sa blíži do finále a na Strojníckej fakulte STU v Bratislave hovoria čísla o tom, že strojarina je skutočne čoraz viac populárnejšia medzi mládežou. Počet uchádzačov na bakalárske štúdium vzrástol v porovnaní s minulým rokom až o 14 percent. Mladí ľudia začínajú opäť vnímať širokospektrálnosť strojárstva. Populárne sú nielen študijné programy z automobilového odvetvia, ale aj programy zamerané na technológie, ktoré minimalizujú dopad na životné prostredie či programy prepájajúce strojné inžinierstvo s IT.

Strojársky priemysel musí súčasne zvládať získavanie kvalifikovaných „talentov budúcnosti“. Rozhodne potrebujeme novú generáciu strojných inžinierov. Na Strojníckej fakulte STU v Bratislave zaznamenali evidentný nárast aj na 2. stupeň vysokoškolského štúdia. Na fakultu prichádzajú prihlášky skutočne z celého sveta.

„Znakom dobrej univerzity je príprava dostatočného počtu kvalifikovaných absolventov druhého – inžinierskeho a tretieho – doktorandského stupňa štúdia. Prejavom zvýšeného záujmu o štúdium na našej fakulte je fakt, že máme celkovo o 21 percent prihlášok na inžinierske štúdium viac ako v predchádzajúcom roku. Teší ma najmä skutočnosť, že v doručených prihláškach je až 39 percent uchádzačov externého prostredia, tak zo Slovenska ako aj zo zahraničia. Až 14 % prihlášok na štúdium sme pritom dostali zo zahraničia. To je asi najlepšia vizitka kvality fakulty a rastúceho záujmu o štúdium u nás ”skonštatoval dekan Strojníckej fakulty STU v Bratislave profesor Ľubomír Šooš.

stu, pr clanok, reklama, nepouzivat

Na bratislavskej strojarine chcú študovať šikovní mladí ľudia z krajín ako je napr. Čína, Česká republika, Sýria, Rakúsko či Ukrajina. Dokonca aj študenti, ktorí študovali na bakalárskom stupni v Českej republike chcú získať titul inžiniera na Slovensku. Zistili, že vysoká škola v zahraničí nenaplnila ich očakávania. Uvedomili si, že aj na Slovensku máme vysoké školy, ktoré sú známe kvalitnou výučbou a vynikajúcim uplatnením absolventov. Fakulta je známa aj aktívnou spoluprácou s poprednými spoločnosťami v priemysle. Budúci študenti budú mať možnosť riešiť svoje diplomové práce práve v týchto úspešných korporáciách. Majú jedinečnú šancu vytvoriť si štartovací mostík k úspešnej kariére už počas štúdia. Môžu byť súčasťou tímov, ktoré pracujú na výskume najnovších technológií a inovácií. Ešte stále veľa mladých ľudí netuší, čo sa deje vo výrobných závodoch a tým pádom si neuvedomujú, že ide o high-tech priemysel s veľkým kariérnym potenciálom. Globálne však stále vnímame prevahu študentov humanitných smerov. Ak chceme tvoriť hodnoty, ktoré zvýšia naše HDP a životnú úroveň, musíme tento pomer zmeniť v prospech absolventov technických odborov, ktorých Slovensko ako priemyselná krajina nutne potrebuje.

Na Strojníckej fakulte STU v Bratislave prijímacie konanie pokračuje do 20. augusta 2021! Môžeš sa stať expertom na moderné technológie, digitalizáciu, industry 4.0, technológie additívnej výroby, smart mobilitu, environmentálnu techniku, konštrukciu strojov, CAD softvéry či strojárske materiály.

Viac informácií nájdu na www.studujstrojarinu.sk

chyba