Slovensko nevyhnutne potrebuje novú generáciu strojných inžinierov

Budúcich vývojárov, manažérov, konštruktérov či programátorov, ktorí patria medzi najžiadanejších absolventov vychováva práve Alma mater všetkých strojníckych fakúlt na Slovensku - Strojnícka fakulta STU v Bratislave.

23.02.2021 00:00
STU2, PR článok, reklama, nepoužívať

Fakulta pripravuje svojich študentov na prax v tých najúspešnejších spoločnostiach už počas štúdia. Popularizovať technické vzdelávanie sa im darí aj vďaka súťaži s názvom Strojárska olympiáda. Súťaž podporili spoločnosti, ktoré sú skutočnými lídrami priemyslu – Volkswagen Slovensko, Hollen s.r.o., Tatravagónka Poprad a Siemens Slovensko.

„My vo Volkswagen Slovakia sme veľmi hrdí a tešíme sa, že môžeme túto súťaž, túto Olympiádu sprevádzať, dnes už po niekoľkýkrát.” povedal člen predstavenstva pre personálnu oblasť spoločnosti Volkswagen Slovakia pán Sebastian Krapoth.

Strojári majú aj v dnešnej dobe otvorené dvere skutočne všade. Strojnícka fakulta STU má menej ako 2% nezamestnanosť. Každoročný počet absolventov SjF STU nie je ani zďaleka dostatočný na pokrytie potrieb Slovenska a priamych požiadaviek výrobných a nevýrobných organizácií. O čom svedčí spolupráca a podpora technického vzdelávania na SjF STU spoločnosťami ako sú NORD-Pohony s.r.o., KONŠTRUKTA – Industry, Slovenská spoločnosť údržby, Zväz automobilového priemyslu, Výskumný ústav zváračský, ŠVECGROUP a Microstep.

„Vzdelávanie mladých ľudí, a to nielen pre vlastné potreby, je jedna z tém, ktorej sa v Siemens venujeme dlhodobo. Strojárska olympiáda prispieva k orientácií stredoškolákov na štúdium v oblastiach, ktoré pracovný trh naozaj potrebuje a čo je podstatné, ktoré dávajú perspektívu aj slovenskej ekonomike,” povedal generálny riaditeľ Siemens Slovensko pán Vladimír Slezák

Automobilový priemysel hrá na Slovensku kľúčovú úlohu. Naši študenti majú možnosť podieľať sa dokonca na vývoji, návrhu a zostrojení formule. STUBA Green team je jediným tímom, ktorý úspešne reprezentuje našu krajinu a univerzitu na súťaži Formula Student Electric. Pracujú však aj na iných zaujímavých projektoch z oblasti automatizácie, digitalizácie, autonómie, mechaniky, automobilovej techniky či generatívneho konštruovania.

„Firma HOLLEN pôsobí v automobilovom priemysle už 20 rokov a sme radi, že môžeme cez Strojársku olympiádu podporiť mladých talentovaných študentov, ktorí svojou nápaditosťou, húževnatosťou a tvorivosťou budú v budúcnosti pomáhať Slovensku udržať si postavenie strojárenskej a automobilovej veľmoci.“ povedal Generálny riaditeľ Hollen s.r.o. pán Tomáš Osuský.

Spolupráca Strojníckej fakulty STU so špičkovými spoločnosťami poskytuje študentom jedinečnú možnosť učiť sa a spoznávať tie najmodernejšie technológie priamo v praxi. V súčasnej dobe zvláda naša krajina krízu predovšetkým vďaka strojárenstvu a automobilovému priemyslu. Práve preto je nesmierne dôležité poukázať na dôležitosť technického vzdelávania mladých ľudí. Práve v čase podávania prihlášok má každý z nich v rukách svoju budúcnosť. Môžu si ju zostrojiť práve na Strojníckej fakulte STU v Bratislave – najlepšej strojarine na Slovensku.

Viac informácií na www.studujstrojarinu.sk

chyba