Študoval strojarinu, zažiaril pri predstavení autonómneho vozidla

V krátkom rozhovore Vám predstavíme vývojára, strojného inžiniera Ing. Tomáša Milesicha, PhD. zo Strojníckej fakulty STU v Bratislave. Vyvíja autonómiu a odviezol aj ministra. Študoval strojarinu na škole, na ktorej sa a môžete naučiť o najnovších technológiách, digitalizácii alebo umelej inteligencii a zostrojiť si skvelú budúcnosť.

27.07.2020 08:19
Bez nazvu2
Tomáš Milesich

Predstavte sa nám, kto ste a kde pôsobíte.

Výskumný pracovník na Strojníckej fakulte STU v Bratislave, presnejšie na Ústave dopravnej techniky a konštruovania, na oddelení spaľovacích motorov a motorových vozidiel. Mám na starosti predmety ako Mechanické a hydraulické prevody, s kolegami inžiniersku grafiku a simulácie v dopravnej technike. Pracujem na rôznych projektoch ako je napr. aktívny dvojhmotový zotrvačník, alebo simulácie gumo-kovových uložení častí náprav a spaľovacích alebo elektrických motorov. Momentálne najviac času trávime na projekte autonómneho vozidla.

Ako ste sa dostali k projektu autonómneho vozidla?

K projektu som sa dostal cez doc. Magdolena, ktorý bol môj školiteľ na doktorandskom štúdiu a teraz sme kolegovia. Po spoločných ranných stretnutiach s kolegami sme sa rozhodli do toho ísť. Zadelili sme si pracovné úlohy. Pracovne sme tomu hovorili „rozum“ a „svaly“. S kolegom Ing. Jánom Dankom, PhD. sme začali definovať a oživovať všetky akčné členy. Kolegovia začali formovať rozum auta, čo vlastne znamenalo, že auto sa začínalo už orientovať v priestore a vidieť.

Tomáš Milesich a slovenská tenistka Rebecca...
Bez nazvu1 Tomáš Milesich a slovenská tenistka Rebecca Šramková

Čo by ste odkázali uchádzačom, ktorí zvažujú štúdium práve na Strojníckej fakulte STU v Bratislave?

Nech sa na začiatku zamerajú na matematiku a fyziku a nech sa stále pýtajú, to možno znie odstrašujúco, ale iba poctivou prácou sa dá dosiahnuť kvalita, zľahčovaním si iba priťažia. Na našej fakulte je obrovský potenciál a je len na študentovi, ako ho využije. Má šancu zostrojiť si skvelú budúcnosť.

Ako vidíte budúcnosť smart mobility na Slovensku?

Budúcnosť smart mobility na Slovensku je aktuálne na rázcestí. Ak sa nebude investovať do infraštruktúry, tak môžeme na Slovensku zakrnúť. Aby sa chceme pohnúť ďalej, je potrebné investovať do 5G sietí. Je nevyhnutné pripraviť infraštruktúru tak, aby každé vozidlo mohlo byť online na sieti. Treba si pripraviť pôdu na ktorej sa bude dať stavať, v podstate tak ako my s našim vozidlom. Pod pojmom smart mobilita si každý predstavuje niečo iné, ja vidím budúcnosť v autonómnej doprave, ktorá nám umožní efektívnejšie tráviť svoj čas. Človek nemusí mať napnuté všetky zmysly pri jazde autom, ak ich môže mať napnuté auto za neho. Samozrejme všetko je otázkou bezpečnosti.

Tomáš Milesich s dekanom Strojníckej fakulty...
Bez nazvu4-dekan Tomáš Milesich s dekanom Strojníckej fakulty STU prof. Ľubomírom Šoošom

Prečo ste sa rozhodli pre štúdium na Strojníckej fakulte STU v Bratislave a a pokračovanie na doktorandskom štúdiu?

Ja som v tom mal jasno. Dával som si prihlášku iba k nám. Nikdy som sa nezamýšľal nad tým, prečo ma to tak baví. Treba si uvedomiť, že z našej fakulty nevyjde strojník, ale strojný inžinier. Keď som ako malý pozeral formulu 1, tak ma fascinovali tí automobiloví inžinieri, ktorí pozerali na grafy, vyhodnocovali dáta a robili z nich závery. Celkom ma teší, že som začal tým grafom rozumieť aj ja a na ich základe určiť napr. zmenu v nastavení rôznych parametrov systému. Práve preto som využil možnosť pokračovať na PhD. štúdiu.


Štúdium na Strojníckej fakulte STU v Bratislave ti otvorí dvere aj k nadštandardným zárobkom. Podľa prieskumu spoločnosti Profesia.sk je dopyt po absolventoch strojníckych fakúlt druhý najvyšší a priemerný nástupný plat absolventa SjF STU dosahuje výšku až 1 743 €. Naši absolventi sa ani v súčasnej situácii o uplatnenie a úspech v profesijnom uplatnení báť nemusia. Po štúdiu naštartujú svoju kariéru raketovou rýchlosťou. Až 98 % našich absolventov totiž pracuje v odbore, ktorý vyštudovali.

Tak čo? Si pripravený zostrojiť si budúcnosť?
Podaj si prihlášku do 21.8. 2020. Zoberieme ťa bez prijímačiek!
Viac o dobrom pláne do života nájdeš na webe: www.studujstrojarinu.sk alebo www.sjf.stuba.sk

Tomáš Milesich s ministrom dopravy a výstavby...
Bez nazvu3 Tomáš Milesich s ministrom dopravy a výstavby Ing. Andrejom Doležalom
chyba