5 dôvodov prečo by aj mladí mali mať vlastný bankový účet

Mať vlastný bankový účet učí deti aj dospievajúcu mládež k finančnej zodpovednosti. Dáva im pocit nezávislosti a zároveň dokáže budovať vzťah k peniazom. Je nástrojom podpory pre zlepšovanie finančnej gramotnosti, ktorá je v súčasnosti dôležitejšia ako kedykoľvek predtým a jej význam bude rásť aj naďalej.

28.03.2024 00:00
thumbnail serious-, pr, nepouzivat

Mať vlastný bankový účet učí deti aj dospievajúcu mládež k finančnej zodpovednosti. Dáva im pocit nezávislosti a zároveň dokáže budovať vzťah k peniazom. Je nástrojom podpory pre zlepšovanie finančnej gramotnosti, ktorá je v súčasnosti dôležitejšia ako kedykoľvek predtým a jej význam bude rásť aj naďalej.

V každom období vývoja dieťaťa riešia rodičia rôzne nové situácie. V určitom momente sa pridávajú aj finančné záležitosti. Kedy založiť dieťaťu detské sporenie, kedy mu začať dávať vreckové, kedy mu dať platobnú kartu a tiež, kedy mu v banke otvoriť detský účet.

V dnešnom článku odpovieme na otázku kedy dieťaťu otvoriť účet, uvedieme dôvody, prečo by mal mať vlastný bankový účet pre študentov a prezradíme, či je možné získať študentský účet bez zbytočných poplatkov.

Kedy otvoriť dieťaťu bankový účet?

Začať s budovaním finančnej gramotnosti detí má význam už od predškolského veku. Vysvetľovať im, aký význam majú peniaze a hravou formou na konkrétnych príkladoch postupne objasňovať, čo je úrok či prečo je dôležité si sporiť, dokáže deti naučiť pracovať s financiami.

S úrovňou finančnej gramotnosti súvisí aj otvorenie bankového účtu či vybavenie platobnej karty. Nakoľko tá je u každého dieťaťa v každom veku iná, nie je možné definovať vek, kedy je vhodné založiť detský účet. Je úlohou rodiča budovať u dieťaťa vzťah k financiám a odhadnúť, kedy je ten správny čas.

Vo všeobecnosti však platí, že deti by mali mať vlastný bankový účet najneskôr pred začiatkom štúdia na strednej škole, po dosiahnutí 15. roku života. Avšak platobnú kartu, napríklad k rodičovskému účtu, aj skôr. Stále viac detí vlastní platobnú kartu už na druhom stupni základnej školy.

Prečo si otvoriť študentský účet?

Mladí ľudia by mali zvážiť otvorenie bankového účtu z niekoľkých dôvodov:

1. Platby a transakcie

Bankové účty umožňujú jednoduché vykonávanie platobných transakcií, ako sú platby kartou, prevody peňazí, trvalé príkazy či inkasné platby.

2. Bezpečnosť a zabezpečenie peňazí

Je potrebné si uvedomiť, že deti sú ľahkou korisťou pre zlodejov či podvodníkov. Banky poskytujú bezpečné miesto na uchovávanie peňazí. Deti nemusia nosiť pri sebe hotovosť, vďaka čomu neriskujú, že ich stratia alebo, že ich niekto okradne.

3. Jednoduchá správa financií

Bankové účty umožňujú ľahké sledovanie vstupov a výstupov peňazí. Môžete používať bankové výpisy a mobilné aplikácie na sledovanie transakcií vášho študenta, ak to bude potrebné. Prehľad o svojich financiách má zároveň aj on sám.

4. Možnosť úspor

Ku bankovým účtom je možné spravidla zriadiť aj sporiace účty so zvýhodneným úročením. Peniaze si tak študent môže zhodnocovať.

5. Množstvo výhod

Banky si uvedomujú, že budovanie si vzťahu s mladým klientom má z hľadiska budúcnosti veľký význam. Z toho dôvodu môže mať účet pre študentov v porovnaní s bežným bankovým účtom množstvo výhod.

Študentský účet bez zbytočných poplatkov

Ponuka bankových účtov pre študentov je skutočne bohatá. Pri výbere toho správneho je potrebné zohľadniť individuálne potreby, možnosti a ciele mladého klienta. A v neposlednom rade cenu účtu.

Medzi najobľúbenejšie banky mladých ľudí patrí mBank. Tá je známa výhodnými bankovými účtami bez zbytočných poplatkov ako pre dospelých, tak aj pre deti a mladých do 18 rokov. Rodičia majú možnosť svojim deťom do 15 rokov otvoriť detský účet mKonto pre deti. Po dosiahnutí veku 15 rokov si môže mladý klient otvoriť bankový účet #navlastnetriko v mBank aj sám na základe občianskeho preukazu. Študentský účet #navlastnetriko je určený slovenským občanom vo veku od 15 do 18 rokov.

Medzi najväčšie výhody účtu #navlastnetriko patrí:

  • Založenie, vedenie aj zrušenie účtu je bez poplatkov.
  • Vydanie platobnej karty k účtu je bez poplatkov.
  • Možnosť aktivovať si eKartu, ktorá je oddelenú od bankového účtu a umožňuje tak bezpečnejšie nákupy na internete
  • Bez podmienky štúdia – vhodný aj pre mladých ľudí, ktorí sa po ukončení povinnej školskej dochádzky rozhodli ísť pracovať.
  • Jednoduché otvorenie účtu cez internet bez potreby návštevy pobočky.

Každý klient mBank môže tiež využívať mobilnú aplikáciu s biometrickým prihlasovaním. Vďaka funkcii Analýza histórie má vždy podrobný prehľad o výdavkoch a bezplatné notifikácie informujú užívateľa o každej zrealizovanej transakcii.

chyba