Viac príležitostí aj ohrozenia v exporte pre malé a stredné firmy

V roku 2020 sa očakáva mierny pokles medzinárodného obchodu s tovarmi a službami a spomalenie rastu globálneho HDP. Proexportná ekonomika Slovenska musí citlivo monitorovať indikátory rastu či poklesu a reagovať na zmeny v globálnych vzťahoch.

10.12.2019 00:00
Produkcia, PR článok, nepoužívať Foto:

Krehká pozícia Slovenska

Ťahúňom slovenského zahraničného obchodu je strojárstvo, obranný priemysel a energetika. Sú to odvetvia, ktoré citlivo reagujú na zmeny na svetovom trhu. Hlavnými rizikami pre slovenský export je kolísajúci automobilový priemysel v Nemecku, obchodný konflikt medzi USA a Čínou a v neposlednom rade následky brexitu.

Politické rozhodnutia majú v súčasnosti rýchly a priamočiary dosah na svetovú ekonomiku a rozvoj národného hospodárstva. „Medzi významné príčiny prepadu globálneho HDP v roku 2019 zaraďujeme rekordne vysokú mieru politickej neistoty spolu s uvalenými obchodnými clami,“ upozorňuje Peter Mucina, regionálny riaditeľ spoločnosti Euler Hermes. „Aj na Slovensku už zaznamenávame, že globálne insolvencie a konkurzy zasahujú malé a stredné firmy.“

Rastie hodnota informácií

V tomto ekonomickom a politickom nastavení sa zvyšuje nevyhnutnosť komunikácie medzi podnikateľským prostredím a štátnou správou. S malými a strednými podnikmi začalo aktívne komunikovať aj Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v sérii stretnutí pod názvom Spolu pre Slovensko. Z regiónov do sveta. „Úlohou ekonomickej diplomacie je vyhľadávať príležitosti v krajine pôsobenia a zároveň v tejto krajine vytvárať ekosystém podpory pre slovenských podnikateľov. Máme vo svete desiatky ekonomických diplomatov a vzťahy a dobré meno krajiny budované desaťročia,“ vysvetľuje ciele podujatia Lukáš Parízek, štátny tajomník rezortu.

Firmy v regiónoch v súčasnosti zápasia s nedostatkom pracovných síl, sú pod tlakom globálnej digitalizácie a cenových vyjednávaní a často im nezostávajú kapacity na exportné ambície a hľadanie zdrojov, ktoré s tým súvisia. Preto bude komunikácia medzi štátom a firmami čoraz dôležitejšia v tom, ako budú zdieľať informácie a monitorovať trendy v globálnej ekonomike.

Služby ekonomickej diplomacie pre podnikanie v zahraničí poskytuje Podnikateľské centrum MZVEZ SR. Formou hotline pre exportérov sprístupňuje informácie o zahraničných trhoch a tendroch, ekonomické aktuality, organizuje účasť na veľtrhoch a výstavách v zahraničí. Ročne zodpovie takmer dve tisícky dopytov zástupcov firiem a profesionálnych združení, ktorí môžu požiadať o podporu pri lokálnych kontaktoch a hodnotení zahraničných partnerov. V tomto roku začalo aktívne oslovovať malé a stredné firmy práve formou podujatí a cez sociálne siete.

Krajiny hľadajú vnútorné zdroje

Vo svete silnie dialóg medzi firmami a politickými autoritami na národnej úrovni. Štát by mal jednoznačne obrátiť pozornosť na vnútorné zdroje a podporu domácich investícií. Prostredníctvom koordinovanej reakcie vlády a súčasného zvýšenia vládnych investícií je možné opätovne naštartovať ekonomický rast.

Rovnaký názor prezentovala aj nová guvernérka Európskej centrálnej banky Christine Lagardeová. V zásadnom prejave upozornila, že od finančnej krízy sa domáci dopyt už nepodieľa na ekonomickom raste tak výrazne ako v minulosti. Silný domáci dopyt totiž dokáže vyvážiť negatívny vplyv globálnych udalostí a podporiť domácu ekonomiku. A práve tento faktor rastu v súčasnosti upadá. Európska centrálna banka takto upozorňuje na potrebu zvýšiť vládne, ale aj súkromné investície.

Slovensko hľadá aj nové možnosti

Od októbra tohto roku môžu slovenskí exportéri prostredníctvom EXIMBANKY SR využívať aj zvýhodnené vývozné úvery do vybraných rozvojových krajín. Zvýhodnené vývozné úvery sú jedným z nástrojov slovenskej rozvojovej spolupráce, keďže podporujú rozvoj ekonomiky a spoločnosti v rozvojových krajinách. Pre slovenské firmy aj inštitúcie sa týmto otvárajú možnosti uplatnenia na nových trhoch udržateľným spôsobom.

Slovenský zahraničný obchod sa opiera o strojárstvo, obranný priemysel, energetiku, potravinárstvo a v ostatných desaťročiach o informačné technológie, bezpečnostné riešenia, manažment vodného hospodárstva a potenciál rastie v oblasti cirkulárnej ekonomiky. Súčasťou rozvojovej pomoci je aj uplatnenie slovenských firiem, inštitúcií a organizácií vo vzdelávaní, zdravotníctve alebo sociálnych službách vo vybraných krajinách. „Od začiatku k realizácii projektov v rozvojových krajinách často uplynú aj roky,“ hovorí generálna riaditeľka Eximbanky Monika Kohútová. „Ale nie je dôvod sa vzdávať, o čom svedčia desiatky úspešných obchodných prípadov.“

Ako porozumieť číslam

Ochladenie globálneho obchodu sa očakáva takmer vo všetkých ekonomikách sveta. Vo svete sa predpokladá mierne spomalenie rastu HDP na 2,4 percenta oproti roku 2019 s rastom na úrovni 2,5 percenta. Na rok 2020 predpovedá analytická jednotka Euler Hermes v eurozóne opakovane nízky rast, z tohtoročnej úrovne 1,1 percenta sa očakáva pokles rastu na 1,0 percenta.

Najväčším ohrozením pre slovenský priemysel je spomaľovanie sa nemeckej ekonomiky. Nemecký automobilový priemysel sa musí vyrovnať s oslabením dopytu zo strany USA aj so znížením dopytu v Číne, ako aj s transformáciou a väčším zameraním na elektromobilitu. Rovnako veľkým postrachom nemeckej ekonomiky sú aj možné následky brexitu a nové emisné normy v Európe.

Ako sa zhodli aj účastníci krajských stretnutí Z regiónov do sveta: komunikácia medzi štátom a podnikateľským prostredím má ešte stále rezervy. Ale prvý ročník už dal signál, že dobrú vôľu musia prejaviť obe strany.

chyba