Rudolf Sloboda – čo o ňom viete?

V apríli by oslávil 80 rokov. Priniesol mnoho skvelých diel a ostal v srdciach ľudí, ktorí ho poznali. Aj taký bol Rudo Sloboda.

18.05.2018 08:00
kreditna-karta-tatra-banka-clanok2-sloboda

Na hodinách literatúry sme toho v škole počuli a čítali veľa. Niektoré diela nám utkveli v pamäti a iné moc nie. Spomínate si na Slobodu?

Je jedným z najvýznamnejších slovenských spisovateľov 20. storočia. Jeho tvorba bola ovplyvnená vlastným životom a skúsenosťami. Okrem románov ako Rozum, Narcis alebo Krv napísal aj niekoľko kníh pre deti a známy je aj pre svoje denníky. Sloboda žil v Devínskej Novej Vsi a tu sa odohrávajú aj viaceré jeho príbehy. Svojou tvorbou, no najmä svojou jedinečnou osobnosťou ovplyvnil viacerých kolegov z umeleckej sféry, ktorí naňho dodnes spomínajú. Za svoje celoživotné dielo sa stal v roku 1996 jedným z prvých laureátov Ceny Nadácie Tatra banky za umenie. V roku 2018 mu prezident Andrej Kiska udelil vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy in memoriam.

Na jeho počesť Tatra banka predstavila špeciálnu limitovanú edíciu kreditnej karty Sloboda. O kartu môžete požiadať aj vy v pobočkách Tatra banky a získať aj 30 eurový letný bonus. Alebo si vypočujte časť Slobodovej tvorby z úst jeho priateľov, umelcov – Zity Furkovej, Szidi Tobias a Petra Šimuna.

chyba