Kam s peniazmi, keď sú úrokové sadzby na nule

Ľudia sa obhliadajú po produktoch s možnosťou lepšieho zhodnotenia: podielové fondy, dlhopisy a kryptomeny ako bitcoin. Aké sú ich možnosti a riziká?

10.01.2018 08:00
zhodnotenie-investicie

Aktuálne sú úrokové sadzby priaznivo naklonené dlžníkom. Ľudia, hľadajúci v bankách rozumné zhodnotenie peňazí, ťahajú za kratší koniec. Dôvodom sú zúfalo nízke úrokové sadzby. Banky dnes ponúkajú priemernú úrokovú sadzbu na ročnom termínovanom vklade 0,2 % p. a. Pri trojročnom vklade je sadzba vyššia len o desatinu.

To je hlavný dôvod, prečo by mali Slováci prestať uvažovať o konzervatívnych bankových produktoch ako o jedinej možnosti zhodnotenia ich úspor.

Podielové fondy

Rozumnou alternatívou sa javia podielové fondy. Tie sú vhodné aj pre drobných začínajúcich investorov. Každý podielový fond sa skladá z desiatok až stoviek rôznych cenných papierov, pričom za výsledky a zhodnotenie fondu je zodpovedný konkrétny manažér portfólia. Investor tak investovaním do jedného podielového fondu automaticky delí svoje peniaze do množstva rôznych cenných papierov.

Slovenský trh dnes ponúka viac ako 500 rôznych podielových fondov. Keď si pozrieme, koľko ľuďom zarobili za posledné tri roky, tak priemerný ročný výnos všetkých akciových podielových fondov bol 4,75 %. Viac ako polovica všetkých akciových fondov dokonca dosiahla za posledné tri roky ročný výnos vyšší ako 5,5 %. Dlhopisové a zmiešané fondy dosiahli za toto obdobie priemerný výnos 1,3 % p. a.

Porovnanie podielových fondov nájdete tu.

Dlhopisy

Možnosť, kam vložiť svoje úspory, ponúkajú aj firemné dlhopisy. Na Slovensku je ich aktuálne v ponuke viac ako štyridsať. Od rôznych firiem, s rôznymi podmienkami, pričom ich priemerný ročný výnos je 4,55 %. Pri dlhopisoch je potrebné si uvedomiť, že vyhodnotenie rizík, spojených s investovaním do dlhopisov, je vždy na konkrétnom investorovi. Pričom sa predpokladá, že dokáže vyhodnotiť dlhopisy, hospodárenie firmy ako aj možný vývoj ekonomiky.

Porovnanie dlhopisov nájdete tu.

Bitcoin a kryptomeny

Nenatrafiť na slovo Bitcoin je dnes prakticky nemožné. Venujú sa mu nielen odborné, ale dnes v podstate všetky média. Dôvod je prozaický – dosahuje rozprávkové výnosy. U mnohých, hlavne začínajúcich investorov, dokonca vyvoláva ilúzie, že sa z nich stali investiční profesionáli. O to viac dôvodov na opatrnosť. Ak má niekto nutkanie vložiť tam peniaze, má tu možnosť. Je lepšie to však brať skôr ako lotériu, ktorá môže vyjsť. A tomu by mala zodpovedať aj investovaná suma.

Porovnanie kryptomien nájdete tu.

chyba