„Požičiavajte si navzájom“

... je myšlienka za zrodom kolektívneho požičiavania, ktoré valcuje trh nielen v zahraničí, ale stihlo už preniknúť aj na územie Slovenska, kde si získava čoraz väčší počet priaznivcov. Ľudia už nemajú záujem o premrštené úroky v bankách a hľadajú výhodnejšiu alternatívu. A práve tu prichádza do hry kolektívne požičiavanie.

22.02.2016 14:19
zlty melon sita

Za pojmom kolektívne požičiavanie sa skrýva celkom jednoduchý mechanizmus, kde ľudia požičiavajú peniaze ostatným ľuďom bez sprostredkovateľa, banky alebo inej finančnej inštitúcie. Obídenie tejto inštitúcie a s tým spojené eliminovanie nespočetných prevádzkových nákladov strácajúcich sa v jej útrobách umožňujú nižšie úroky pre dlžníkov a vyššie zhodnotenie pre investorov. Tento systém je navyše úplne transparentný. Každý zúčastnený dopredu vie podmienky, za akých si finančné prostriedky požičiava. Bez skrytých poplatkov alebo zmeny sadzieb v priebehu splácania a od začiatku pozná dĺžku pôžičky aj počet splátok.

Jednotkou na slovenskom trhu je portál www.zltymelon.sk, prostredníctvom ktorého zrealizované pôžičky v decembri 2015 dosiahli hodnotu vyše 3,5 milióna eur. Požičať si možno hotovosť vo výške 500 až 10 000 eur s lehotou splácania 1 až 5 rokov. Najnižšia suma, ktorú môže investor do aukcie investovať, je 25 eur a najvyššia 250 eur. Skúsenejším investorom je navýšený ich investičný limit, a tak môžu do jednotlivých pôžičiek investovať aj viac.

Záujemca o pôžičku si jednoducho vyberie výšku úveru, a ak prejde skúškou bonity, je mu založená aukcia na pôžičku. Ďalej už len čaká na ponuky od investorov, ktorí medzi sebou súperia v podmienkach a výškach poskytnutých úverov. Jednoduché, rýchle a bez zbytočného papierovania. Na druhej strane sú investori, ktorí medzi sebou súperia. Majú možnosť sami si určiť úrokovú sadzbu a rozložiť svoju investíciu medzi niekoľkých žiadateľov. Takto sa chránia pred možnosťou nesplatenia úveru. Niekto, kto požičiava 1 000 eur, môže v skutočnosti požičať 100 eur desiatim rôznym ľuďom, a týmto eliminovať možné riziko.

Za zrodom Žltého melóna stojí Roman Feranec, ktorého vízia nového smeru vo svete financií nadchla natoľko, že v roku 2012 založil spolu s Robertom Horváthom spoločnosť ako alternatívu ku klasickým úverovým a investičným možnostiam. Ako hovorí Feranec: „Naším cieľom bolo priniesť na Slovensko niečo úplne nové, inovatívne. Nie každý chce využiť banku, no nie je alternatíva. Technológie sa vyvíjajú a finančné inštitúcie nemajú mechanizmus na rýchle zmeny.“ Práve toho sa chytila dvojica, ktorá spravila z požičiavania a investovania oveľa osobnejšiu záležitosť.

O výhodnosti kolektívneho požičiavania svedčí aj skutočnosť, že až 54 % dlžníkov použilo pôžičku na splatenie úverov. Ľudia majú možnosť výberu medzi rôznymi typmi pôžičkových produktov a investori dokonca môžu investovať aj do garantovaných produktov. Za minulý rok zaznamenala firma nárast o 123,55 % a vstup nového investora – Hendrika Bremera, uznávaného odborníka v oblasti finančných služieb, ako aj investíciu od Európskeho fondu JEREMIE, prostredníctvom fondu Limerock a investičnej spoločnosti FTK.

Povedzte aj vy STOP premršteným úverom, obíďte banky a poďte s nami objavovať novinky vo svete financií.

chyba