Čo zvážiť pri prenose úveru? Opýtali sme sa špecialistov

Refinancovanie, ako jedna z alternatív pre ozdravenie rodinného rozpočtu, sa medzi Slovákmi teší čoraz väčšej popularite. Štatistiky online banky Zuno hovoria, že len za prvých 8 mesiacov tohto roka tvorili úvery na refinancovanie pôžičiek až 32 % z celkového objemu úverov banky.

06.10.2014 08:00
zuno_inzercia

Na čo všetko by sme mali myslieť, ak sa rozhodneme pre prenesenie starého úveru do novej banky? Jozef Ryník, šéfredaktor portálov banky.sk a poisťovne.sk klientom radí, aby nezabudli zvážiť viaceré dôležité aspekty: „Pri riešení refinancovania sa netreba pozerať iba na nižší úrok. Klienti by sa mali banky pýtať aj na dobu splatnosti, výšku mesačnej splátky, poplatky a celkové preplatenie úveru. Ak všetky parametre budú výhodnejšie, môže ísť do toho.“

Pozor na platobnú disciplínu

Produktový špecialista online banky Zuno, Jozef Dudáš, klientom tiež odporúča aby s refinancovaním nečakali do poslednej chvíle, keď už nebudú schopní splácať mesačné splátky. Úroky z omeškania a zhoršená platobná disciplína môžu byť totiž prekážkou pri posudzovaní nového úveru na refinancovanie v inej banke. Ak sa však klienti pre refinancovanie rozhodnú včas, môžu výrazne ušetriť ako na mesačných splátkach, tak aj na celkovej splatnej sume pôžičky. „Klient si zobral v inej banke spotrebný úver na vybavenie bytu, no po nejakom čase nás oslovil s tým, že splátky sa mu zdajú privysoké. Ponúkli sme mu oveľa nižší úrok, ktorý sa v Zuno pri refinancovaní pohybuje od 6,9 % ročne. Znížila sa mu tiež mesačná splátka, ale čo je najdôležitejšie, na celej pôžičke ušetril viac ako 700 eur pri rovnakej dobe splatnosti,“ dopĺňa Dudáš.

chyba