Kostoly, veža, meštiansky dom a železiarenske byty, súťaž obnovených pamiatok má svojich víťazov

Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka, ktorej vyhlasovateľom je už tradične Ministerstvo kultúry SR a spoluorganizátorom Nadácia SPP vyvrcholila 8. mája na hrade Červený kameň galavečerom spojeným s odovzdávaním prestížnych ocenení vlastníkom pamiatok, ktorí sa nebáli a začali trpezlivo písať nové stránky histórie našich neraz už zabudnutých, či doslova popolom zapadnutých pamiatok.

12.05.2023 00:00
kostol sv. Jana Krstitela Lipt. Jan Foto:
Kostol sv. Jána Krstiteľa v Liptovskom Jáne

V rámci 16. ročníka súťaže nastala vzácna názorová zhoda medzi odborníkmi i širokou verejnosťou, ktorá si vyberala najkrajšiu pamiatku v internetovom hlasovaní. Cenu odbornej poroty Fénix – Kultúrna pamiatka roka za komplexnú obnovu objektu pamiatky získal Kostol sv. Jána Krstiteľa v Liptovskom Jáne. A práve tento kostol rovnako očaril aj širokú verejnosť, ktorá mu vo verejnom hlasovaní pridelila 16 351 hlasov z celkového počtu 61 969 a zvolila si ho za najkrajšiu obnovenú pamiatku spomedzi všetkých 36 súťažiacich historických skvostov. Kostol, podľa ktorého nesie meno aj obec, si tak zároveň odniesol i ocenenie Fénix – Cena Nadácie SPP. Všetko pritom odštartovala padnutá omietka. „Keď som raz sedel a slúžil sv. omšu, zvrchu plafónu padla omietka. Na strope sa odrazu objavila nejaká brada. Nevedeli sme rozlíšiť komu patrí, či Jánovi Krstiteľovi alebo Ježišovi. A tak som oslovil reštaurátorov, aby urobili výskum, prieskum a začali sme s celou obnovou. Úprimne povedané, vôbec som nevedel do čoho idem“, hovorí Peter Kvasňák, rímskokatolícky farár pôsobiaci v kostole sv. Jána Krstiteľa. Pamiatkový výskum tohto jednoloďového kostola z r. 1280 priniesol mnohé pozoruhodné nálezy. Obnova odkryla pôvodné stropné trámy, okná, či zvyšky omietok s konsekračnými krížmi z románskeho obdobia. Tieto, zvyčajne maľované kríže v kruhu, sú cenným dokladom o vysvätení kostola, kedy biskup potiera kríže pri slávnostnom obrade posväteným olejom. Reštaurátorom sa podarilo zachrániť i vzácne gotické a neskororenesančné maľby s bohatou ikonografiou a florálnymi motívmi, ktoré boli stáročia ukryté pod vrstvami omietok. Nie náhodou preto odborná porota zložená zo špičkových expertov na architektúru, dejiny a obnovu pamiatok, spolu s partnermi a spoluorganizátormi súťaže ocenili vynikajúcu kvalitu obnovy a reštaurovania pamiatky a vyváženú prezentáciu objavených pamiatkových hodnôt. „Všetci sa mi čudovali, že nevieš čo to obnáša pustiť si reštaurátorov do kostola. Ale urobil by som to určite ešte raz. Nazývam ho dnes aj kostol plný prekvapení, keďže nás skoro každý deň prekvapil, čo sme objavili a našli,“ hodnotí náročné obdobie obnovy i radosť z výsledku správca farnosti.

Meštiansky dom v Banskej Bystrici Foto: vlastníci a Nadácia SPP
mestiansky dom B. Bystrica Meštiansky dom v Banskej Bystrici

Pamiatka na inzerát

Rovnako neľutuje námahu spojenú s obnovou svojho historického skvostu ani majiteľ Meštianskeho domu na Námestí SNP č. 12 v Banskej Bystrici – laureát ceny Fénix – Kultúrna pamiatka roka za čiastkovú obnovu ucelenej časti objektu pamiatky. „Bola to náhodná kúpa. Našiel som dom cez inzerát, keďže som chcel otvoriť reštauráciu v centre mesta. No a potom sa začala náročná rekonštrukcia, na ktorú som nebol teda vôbec pripravený. Rok trvala teoretická príprava a vybavovanie povolení, samotná rekonštrukcia trvala 4 roky. Našli sme však rôzne pamiatky, ktoré boli v 70. rokoch doslova zabetónované. Dnes je z toho najkrajší dom v centre mesta, kde sa každý dobre cíti a to ma teší. Vždy keď sa púšťate do takejto náročnej rekonštrukcie, nikdy neviete, ako to dopadne. Robil som to najlepšie ako som vedel a som vďačný za ocenenie,“ spomína na neľahké roky vlastník Peter Kulhány. Zaujímavosťou domu inak je, že jeho prvým známym majiteľom bol obchodník, člen mestskej rady, ale i falšovateľ striebra Juraj Mitzko.

Mestská veža v Brezne Foto: vlastníci a Nadácia SPP
mestska veza Brezno Mestská veža v Brezne

Srdce Brezna opäť bije

A čo by to bolo mesto bez veže. Mesto Brezno sa už môže hrdo chváliť ďalším cenou Fénix – Kultúrna pamiatka roka za výnimočný počin záchrany pamiatky v podobe 31 metrov vysokej mestskej veže. Tá má okrem bohatej histórie aj slovenskú raritu v podobe bytu zvonára a strážnika umiestneného priamo pod strechou. Srdcom veže sú dodnes tri zvony. Najstarší a najväčší pochádza z 18. storočia, dva menšie z r. 1924 sú náhradou za pôvodné, ktoré za monarchie „zrekvírovali“ v prospech armády a roztavili na výrobu zbraní. „Samozrejme, že sme narazili na množstvo problémov, mali sme aj objavy. Povzbudil nás však i nález časovej schránky z r. 1906, ktorá v sebe niesla zaujímavý odkaz o priebehu rekonštrukcie spred viac ako 100 rokov. Vízia sa čoraz viac napĺňala a obnova nás obohatila a povzbudila do ďalšej práce. Priniesla nový impulz v rámci života nášho mesta a nesmierne sa tešíme tomu, že máme množstvo návštevníkov, aj z radov turistov – návštevníkov Horehronia“, potvrdzuje Tomáš Abel, primátor Brezna. Čestné uznanie odbornej poroty súťaže za mimoriadny prínos k ochrane a obnove pamiatky si tento rok odniesol ďalší kostol a to Kostol svätej Žofie v Zborove. Trojloďový kostol s dvojvežím, dala ku kaštieľu ešte v r. 1630 pristavať menovkyňa svätice – Žofia Rákocziová. Kostol, ktorý mimochodom slúžil svojho času aj ako poľnohospodársky sklad sa podarilo zachrániť vďaka iniciatíve miestnej farnosti a obce.

,,Železiareň'' - dom bytový v Betliari Foto: vlastníci a Nadácia SPP
Zeleziaren - dom bytovy Betliar ,,Železiareň'' - dom bytový v Betliari

Nový adept na Fénixa

Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka priniesol už druhý rok za sebou aj špeciálnu kategóriu „Adept na cenu Fénix – Kultúrna pamiatka roka“. Túto cenu porota udeľuje ešte neukončeným projektom obnovy historických skvostov. „Sú to pamiatky, ktoré sme spoznali vo chvíli, keď sa ich vlastníci, či dobrovoľníci rozhodli začať obnovovať. Časozberne dokumentujeme cestu obnovy, až po jej úspešné dokončenie. Je to niečo, čo ma fascinuje,“ hovorí o skupine „adeptov“ Ladislav Snopko, člen odbornej poroty súťaže. Tento rok si cenu „adepta“ odnieslo občianske združenie Čierne diery za záchranu pamiatky „Železiareň“ – dom bytový v Betliari, ktorý je úzko spojený s pôsobením „železného“ grófa Leopolda Andrássyho. Ten dal ešte v r. 1791 postaviť v Betliari železiarne, ktoré boli v prevádzke až do r. 1903. Po ich zániku sa zachovali dve, aj to spustnuté bytovky pre zamestnancov z 19. storočia v časti obce Nižná Maša. Pamiatka ale začala písať nové stránky histórie vďaka zaujímavému alternatívnemu nápadu OZ Čierne diery. Združenie spolu s partnermi kúpilo v jednom zo schátraných objektov väčšinu bytov. Historickú stavbu chcú postupne zrekonštruovať a byty v nej by mali byť po dokončení ponúknuté za dostupnú cenu ako nájomné bývanie. Úsilie tohtoročných laureátov cien Fénix zároveň neostalo len v podobe osvedčenia o udelení ceny. Získali aj finančnú odmenu od generálneho partnera súťaže Nadácie SPP vo výške 10 000 eur. „Máme veľkú radosť z toho, že každý rok sa prihlasuje do súťaže stále viac súťažiacich. Aj touto cestou chceme vyzvať vlastníkov, ktorí ukončili v roku 2022 alebo teraz, v roku 2023, ukončujú obnovu národnej kultúrnej pamiatky, aby sa prihlásili do 17. ročníka súťaže, ktorý opäť vyhlásime na jeseň. Chceme s nimi a s verejnosťou zdieľať výsledok ich práce a chceme ukázať komunitám, ktoré sa nachádzajú v okolí, ale aj celému Slovensku, že máme byť na čo hrdí, vážime si históriu a máme o ňu záujem,“ motivuje vlastníkov historických skvostov k účasti v súťaži Eva Guliková, správkyňa Nadácie SPP. Čarovné príbehy všetkých 36 súťažných pamiatok 16. ročníka súťaže sú dostupné na stránke www.kpr-fenix.sk.

Kostol svätej Žofie v Zborove Foto: vlastníci a Nadácia SPP
kostol sv. Zofie Zborov Kostol svätej Žofie v Zborove
chyba