V Šenkviciach učia o elektroodpade doslova hravou formou. Vďaka špeciálnej hre deti lepšie chápu, aký je toxický

17.04.2023 00:00
zivica, pr, nepouzivat

Elektroodpad je pre životné prostredie mimoriadne nebezpečný. Navyše, veľké firmy často zneužívajú rozvojové krajiny, vyvážajú tam staré mobily či spotrebiče, vytvárajú obrovské toxické skládky. Pritom stačí tak málo – nemeniť mobil každý rok, starý počítač nechať vyčistiť a opraviť, jednoducho, dať elektrospotrebičom šancu na druhý život. Toto sa učia deti v rámci projektu ElektroodpadDopad Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica. Príkladne to ide v základnej škole v Šenkviciach, kde vďaka učiteľke Jane Hrnčiarikovej žiaci znížili množstvo elektroopadu doma aj v škole a naučili sa opravovať staré spotrebiče.

„Mladí ľudia sú veľmi tvárni a prispôsobiví. Na základe diskusií, žiaci sami prichádzali s myšlienkami, čo by sa v škole dalo v rámci projektu zrealizovať. Začali sme aktivitou s názvom “Čoho by som sa vedel vzdať”. Žiaci postupne zapisovali elektrospotrebiče, bez ktorých by vedeli fungovať takmer bez povšimnutia, a začali si uvedomovať, že doma majú mnohé elektronické prístroje, ktoré vôbec nepoužívajú. Diskutovali sme o tom, že sa vlastne zahlcujeme funkčným elektroodpadom, ktorého výroba je veľmi ekonomicky aj ekologicky náročná,“ spomína na začiatky Jana Hrnčiariková.

zivica, pr, nepouzivat

Analýza odpadu

Vďaka Živici si mohli na škole bezplatne pozrieť aj šokujúci dokument Vitajte v Sodome!, ktorý poukazuje na to, kam sa vyváža nefunkčný elektroodpad z Európy či iných vyspelých krajín. Mnohé deti dovtedy nemali vôbec predstavu, kam putuje náš elektroodpad. Pedagogička Jana Hrnčiariková však nezostala len pri teórii a keď sa jej naskytla príležitosť zobrať školákov do zberného dvora v Modre, neváhala. Deti tam v niekoľkých vysypaných kontajneroch s komunálnym odpadom hľadali neprávne vyhodený elektroodpad, ktorý totiž vôbec do koša nepatrí! Bolo ho tam naozaj neúrekom – tvoril asi 5 percent odpadu. „Pre žiakov bola táto aktivita veľmi silná skúsenosť a boli prekvapení, koľko nevytriedeného odpadu sa nachádza v tomto zmesovom odpade,“ dodáva.

„Projekt je na školách obľúbený, lebo aj tu, tak ako v iných projektoch Živice, platí – robíme, čo učíme. Deti sa teda učia vlastnými aktivitami. Najskôr sú v rámci školy vybraní dvaja žiaci a jeden pedagóg, ktorí absolvujú trojdňový unikátny vzdelávací kurz v Zaježovej a exkurziu v závode, kde ručne rozoberajú staré mobilné telefóny a recyklujú z nich vzácne kovy. Po vyškolení pokračujú formou rovesníckeho vzdelávania na školách. No a napokon je súčasťou projektu aj zber starého elektroodpadu,“ vraví manažérka projektu ElektroodpadDopad CEEV Živica Lesanka Blažencová.

Druhý život elektrospotrebičov

Inak to nie je ani v ZŠ v Šenkviciach. Najskôr tam zriadili kontajner na elektroodpad, kde veľmi skoro začali k pokazeným elektrospotrebičom pribúdať aj funkčné.

„Tak sme sa rozhodli, že zriadime v škole skrinku na požičiavanie elektrospotrebičov. Po nejakom čase prišli minuloroční siedmaci s myšlienkou, že by sa mohli pokúsiť niektoré pokazené prístroje opraviť. A takto vznikol aj krúžok opravárov. Podarilo sa nám opraviť slúchadlá, zosilovač, vysávač či staré rádio. Ale žiaci si neskôr z vyradených súčiastok začali vyrábať aj svoje vlastné elektrické výrobky – napríklad diskotékový ventilátor. Je to skvelé, že vďaka pokazeným elektrospotrebičom si našli novú aktivitu, ktorá ich veľmi baví,“ dodáva Jana Hrnčiarová.

Na tejto škole výborne funguje rovesnícke vzdelávanie, v rámci ktorého starší žiaci zábavnou formou vzdelávajú svojich spolužiakov. Aj v projekte ElektroodpadDopad sa tí mladší veľmi radi učia od starších, sú ich vzormi, preberajú ich vzorce správania. Niekedy sú presvedčivejší ako samotní učitelia.

„Naše prvé rovesnícke vzdelávanie prebiehalo cez online výučbu a to formou prezentácie a týkalo sa správneho separovania odpadu. Informovali sme žiakov o zavedení novej nádoby na elektroodpad v škole a v tom istom čase pribudli aj kontajnery na elektroodpad v obci. Ďalej sme počas Dňa Zeme urobili aktivitu pre všetky ostatné triedy, žiaci triedili odpad na čas, pridali sme im aj nádobu na elektroodpad a museli vytriediť 20 vecí z mechu za čo najkratší čas. Žiaci si aktivitu veľmi pochvaľovali a my sme sa tešili, že sa podarila,“ vraví žiačka Eliška Nováková, ktorá je jednou z najaktívnejších v rámci rovesníckeho vzdelávania.

Úniková hrá o elektroodpade

Ako vidno, v Šenkviciach dokonale funguje škola hrou. A vzdelávacie aktivity hravou formou nevymýšľajú len žiaci. Aj pani učiteľka Jana Hrnčiariková vie, že tento spôsob deti najlepšie vtiahne do problematiky. A tak vymyslela hru o elektroodpade.

„Ja mám veľmi rada hry akéhokoľvek typu. Vždy mám pocit, že pri hrách sa človek uvoľní a prirodzene sa k nemu dostávajú informácie, na ktoré by si možno ani nenašiel čas. Téma elektroodpadu zasahuje veľa rôznych oblastí od ťažby, cez výrobu až po predaj samotnému spotrebiteľovi. Je to taký cyklus, ktorý si často ani neuvedomujeme. Preto som sa snažila prepojiť túto hru s osudmi ľudí, ktorí sa na ich výrobe podieľajú a zasiahnuť tak aj etické vnímanie žiakov. Hra sa hrá v 4 skupinkách ideálne s maximálnym počtom 4, ale nie je problém prispôsobiť ju aj inému počtom žiakov. Každá skupinka má svoje označenie, ktorého symbol hľadá v priestore a následne rieši pripravené zadania úloh. Pri riešení využíva vedomosti, kladie sa tu dôraz na čítanie s porozumením, ale treba v riešení využiť aj pomôcky, ktoré sa v priestore nachádzajú ako rekvizity. Cieľom hry je nájsť kľúč, pomocou ktorého sa odomkne nádoba s elektronickým zariadením, ktoré už bolo na ceste za zlou recykláciou = teda na skládku toxického odpadu do Ghany v Afrike,“ vysvetľuje pedagogička.

Šenkvická škola teda príkladne ukazuje, ako moderne vyučovať o envirotémach, ktoré sú dnes také dôležité. Školy zapojené v projekte ElektroodpadDopad v roku 2022 vyzbierali neuveriteľných takmer 13 ton elektroodpadu! Okrem toho je projekt zameraný aj na znižovanie spotreby elektrospotrebičov, používanie toho, čo máme, šetrenie, opravovanie, zdieľanie – teda hľadanie alternatív ako žiť šetrnejšie k planéte.

zivica, pr, nepouzivat

„Téma šetrenia zdrojov azda nebola aktuálnejšia ako v súčasnosti, po vypuknutí vojny na Ukrajine. Osobne sa teším, že aj vďaka naším aktivitám vyrastie generácia, pre ktorú to bude samozrejmosť,“ uzatvára Lesanka Blažencová zo Živice

Ďakujeme nášmu partnerovi – spoločnosti SEWA za podporu tohto projektu.

Čítajte viac na elektroodpad.zi­vica.sk (film Vitajte v Sodome!, na stiahnutie metodická príručka, 2 onlinekurzy: Tajný život elektroniky a Tajný život mobilu, nová výzva na zapojenie do projektu v auguste 2023)

chyba