O2 a Férová Nadácia O2 si November 1989 pripomínajú Príbehom slobody

O2 a Férová Nadácia O2 už siedmy rok pripomínajú verejnosti hodnoty, ktoré priniesol 17. november 1989. Tento rok chcú v rámci kampane Príbeh slobody vyzdvihnúť skutočnosť, že sloboda, ako ju poznáme dnes, nenastala hneď, ale vyvíjala sa postupne.

15.11.2022 00:00

Do aktivity sa zapojili významné osobnosti, ktoré si zaspomínali, ako sa vyvíjal ich príbeh slobody. Férová Nadácia O2 pri tejto príležitosti podporila aj ocenenie Biela vrana a projekty združení Stredoeurópske fórum, November'89 Dnes a Post Bellum spojené s odkazom a hodnotami Novembra 1989.

„V tomto roku sme sa snažili pozrieť na November 1989 pozitívne a z hodnôt, ktoré nám priniesol sme si vybrali slobodu. Tá nenastala hneď 17. novembra, ale vyvíjala sa postupne. Zamerali sme sa na jej príbeh a to, že roky po novembri'89 priniesli každému z nás niečo nové, vďaka čomu sme sa mohli cítiť na svete o niečo slobodnejšie. Ľuďom preto prinášame Príbeh slobody a dúfame, že aj v nich vyvolá pozitívne spomienky,“ hovorí Lucia Petrášová, riaditeľka komunikácie a značky O2.

Príbeh slobody

Kampaň Príbeh slobody sa dotýka rôznych oblastí života, ktoré nám priblížia príbehy hudby, filmu a cestovania v podobe animovaných videí na Instagrame O2.

O2, pr, nepouzivat

Na svoj príbeh slobody si zaspomínajú aj osobnosti, konkrétne speváčka Jana Kirschner, herec Ján Koleník a herečka Zuzana Mauréry.

„Niektoré veci sa u nás doma šepkali. Rodičia sa rozprávali, bola tam debata a zrazu sa stíchlo a šepkalo. Takže to boli také prvé hinty, že asi niečo nie je úplne v poriadku v tejto našej spoločnosti,“ uviedla speváčka Jana Kirschner. Jej spomienky si môžete pozrieť na Jana Kirschner | Môj príbeh slobody – YouTube.

O2, pr, nepouzivat

Svoj príbeh slobody priblížil aj herec Ján Koleník: „My sme sa ani nepokúšali vycestovať. Balaton, Tatry. To boli dve destinácie, ktoré sme my poznali. Ja som bol pri mori až keď som mal 27 rokov. Lebo som sa s rodinou k moru skrátka nikdy nedostal.“

Príbeh slobody herečky Zuzany Mauréry bude zverejnený čoskoro na YouTube O2. Pre zákazníkov O2 je pripravený aj krátky vedomostný kvíz o Novembri 1989 v magazíne Sóda.

Férová Nadácia O2 a November 1989

„Férová Nadácia O2 dlhodobo hlási k hodnotám, ako je sloboda, transparentnosť, rovnosť, tolerancia a ľudskosť. Práve projekty podporené pri spomienke na 17. november nám umožňujú nezabudnúť na vybojované hodnoty a tých, ktorí za ne bojovali vtedy a bojujú aj dnes. Príbeh slobody totiž nekončí. Sloboda nie je samozrejmosť a pokiaľ si ju nebudeme chrániť, môžeme o ňu veľmi ľahko prísť“, uviedla Natália Tomeková, členka Správnej rady Férovej Nadácie O2.

Férová Nadácia O2 pri príležitosti spomienky na November 1989 podporila viacero projektov.

Občianske združenie Post Bellum a medzinárodnú vzdelávaciu konferenciu Slobodní študenti #FOREVER, ktorej ambíciou je chrániť slobodu vo vzdelávacom a verejnom priestore a ktorá sa bude konať 21. až 23. novembra v priestoroch Múzea holokaustu v Seredi.

Ocenenie Biela vrana 2022, ktoré sa udeľuje 17. novembra ľudom ochotným brániť pravdu a spravodlivosť, podporí Férová Nadácia O2 aj prostredníctvom príspevku zamestnancov O2.

Projekt Stredoeurópske fórum 2022 pod názvom ‚Sme ako oni?‘, ktorý prináša autentickú verejnú debatu o najnaliehavejších otázkach demokracie, ľudských práv a dôstojnosti, ktorá sa koná vždy na výročie Nežnej revolúcie.

Občianske združenie November89 Dnes a knihu Hasta La Vista Komunista od Karola Sudora, ktorý v nej vedie rozhovory so študentskými lídrami Nežnej revolúcie.

chyba