Talenty Novej Európy: Pätnásty ročník programu pre nadaných mladých ľudí je otvorený

Už pätnásty rok získajú talentovaní mladí umelci, vedci a športovci na rozvoj svojho talentu spolu až 66 000 eur, a tým viac priestoru pre svoj rast. Mladí ľudia vo veku 8 až 25 rokov sa môžu do 21. marca 2022 vďaka finančnému daru od spoločnosti Slovnaft uchádzať o grant v Stredoeurópskej nadácii.

22.02.2022 11:34
SLovnaft, PR, nepouzivat Foto:

Zmyslom grantového programu Talenty Novej Európy (TNE) je podávať pomocnú ruku nadaným deťom a mladým ľuďom, aby sa primárne mohli sústrediť na prácu na sebe a neboli limitovaní materiálnymi podmienkami. Vďaka získanej finančnej podpore už niekoľko stoviek mladých talentov mohlo vyštudovať prestížne zahraničné školy, venovať sa vedeckému výskumu, posúvať svoju výkonnosť na športových sústredeniach a medzinárodných súťažiach, navštevovať majstrovské hudobné kurzy či zabezpečiť si učebné pomôcky a vybavenie, umelecké potreby alebo hudobné nástroje. Spoločnosť Slovnaft a Stredoeurópska nadácia považujú talent, invenciu a osobnosť za jedinečné kvality, a preto sa snažia každoročne podporovať nadané cieľavedomé deti a ich rodiny.

„Talent je vraj len 5 % úspechu, zvyšok je tvrdá drina. Dôležitou súčasťou úspechu je však aj materiálna podpora. Vytvárať priestor pre mladých talentovaných dráčov je dôležité, aby nezostali stáť na mieste, ale posunuli sa ďalej. Medzi nimi sa tvorí budúca elita spoločnosti, ktorá bude mať vplyv na chod a vnímanie krajiny,“ uviedol Anton Molnár, hovorca a riaditeľ Komunikácie spoločnosti Slovnaft.

Pravidelne sa do programu prihlási takmer 200 uchádzačov o grant. Vybrať z nich tých, ktorí grant získajú, je pre hodnotiacu porotu vždy náročné. Porotu tvoria violončelista Jozef Lupták, výskumník SAV v oblasti biotechnológie Tomáš Bertók, vizuálna umelkyňa Ilona Németh, pedagóg na Fakulte telesnej výchovy a športu UK v Bratislave Ľubor Tománek a ďalší odborníci.

„Máme tu množstvo talentovaných mladých osobností, ktoré však potrebujú povzbudenie a podporu, aby mohli naďalej na sebe pracovať a ísť za svojím snom,“ povedala Silvia Manczalová, správkyňa Stredoeurópskej nadácie.

Počas uplynulých 14 ročníkov grantového programu bolo celkovo podporených viac ako 450 talentov súhrnnou sumou takmer 911 tisíc eur. V tomto ročníku bude medzi výnimočne nadané deti a mladých ľudí rozdelených opäť 66 tisíc eur.

Prihlásenie je možné najneskôr do 21. marca 2022 prostred­níctvom online formulára na webovej stránke www.tne.sk.

chyba