Viete, čo sa vlastne stalo s príspevkom na stravovanie a gastráčmi?

S prijatím zmien v Zákonníku práce, ktoré so sebou prinášajú aj možnosť bezdôvodne vyhodiť ľudí starších ako 65 rokov, sa môžete tešiť aj na chaos v súvislosti s príspevkom na stravovanie. Čo sa vlastne dostalo do zákona?

12.02.2021 00:00
reputation, PR článok, reklama, nepoužívať

Vyberte si, čo vám najviac vyhovuje

Prijaté zmeny v zákone zavádzajú možnosť voľného výberu pre každého zamestnanca, bez ohľadu na veľkosť firmy. Vyberte si, čo vám najviac vyhovuje – stravné lístky, karty, donášku jedla, priamu zmluvu s reštauráciou alebo finančný príspevok.

V zákone je totiž ukotvená individuálna voľba zamestnanca bez rozdielu, či pracuje v rodinnej firme alebo nadnárodnej korporácii s tisíckami zamestnancov. V priebehu tohto roka sa vás zamestnávateľ spýta na vašu preferenciu. Vaše rozhodnutie bude platiť najviac 12 mesiacov (záleží na interných smerniciach zamestnávateľa). Po uplynutí tejto doby budete mať šancu svoje rozhodnutie zmeniť.

Združenia zamestnávateľov zväčša nepodporovali individuálnu voľbu zamestnancov. Nakoniec sa však schválilo znenie zákona, ktoré zo zamestnaneckej voľby dáva len jednu výnimku a to stravníkov v kantínach.


Stravníci v kantínach sa stali zamestnancami druhej kategórie

Ak sa stravujete v kantíne vášho zamestnávateľa stravný lístok či finančný príspevok si neužijete. Možnosť voľby formy vyplácania príspevku na stravu totiž zamestnanci stravujúci sa v kantíne nedostanú. Aj naďalej vám zostáva ako jediná alternatíva stravovanie v kantíne. Hoci na takéto diskriminačné vyčlenenie viac ako milióna stravníkov v kantínach upozorňovala aj Generálna prokuratúra v rámci pripomienkovania návrhu zákona ešte minulý rok.

Ostáva len veriť, že sa počas ročného prechodného obdobia firmy dobre pripravia na chaos a zvýšenú administratívnu záťaž, ktoré sa im v súvislosti so zavedením finančného príspevku vzniknú.

chyba