Aby každé dieťa malo rodinu

Viete, že v detských domovoch sú len približne dve percentá detí naozaj úplne bez rodičov? Možno je to neuveriteľné ale, nie všetci rodičia sa vedia postarať o svoje deti. Niekedy to musia urobiť náhradní rodičia a to je presne práca organizácie Úsmev ako dar.

20.12.2017 08:00
usmev

Na ich vianočnom koncerte sa vydarilo opäť hviezdne obsadenie, uvidíme Celeste Buckingham, Majka Spirita, Kristínku Farkašovú, príde aj Gogo, Laci Strike, Adam Ďurica, Samo Tomeček, Janko Lehotský, skupina Hex, Lina Mayer, Peter Bič Projekt, Tomáš Buranovský, Veronika Strapková, Peter Bažík a moderná tanečná skupina Čarovné Ostrohy. O dobrú náladu sa postarajú aj Katka Brychtová, populárna Iveta Malachovská, Vera Visterová či Martin Nikodým. Koncert už desaťročia šíri myšlienku dôležitosti napĺňať deťom potrebu blízkej osoby, trvalých vzťahov, potrebu bezpečia, adekvátnych podnetov pre zdravý vývin a dôveru v seba i iných.

Speváčka Lina Mayer: „Každé dieťa by sa malo usmievať“

Úsmev ako dar pomáha deťom, aby mohli bezpečne vyrastať v rodinách, ideálne tých vlastných. Pomáha aj množstvo osobností. Niektorí sú mladí a nemajú ešte vlastné deti, ale aj tak chápu problémy detí vyrastajúcich bez vlastných rodičov. Na koncerte vystúpi aj speváčka Lina Mayer: "Každé dieťa by sa malo usmievať, každé jedno si zaslúži pocítiť, že tu nie je samé, že na ňom záleží. Len tak z neho potom vyrastie človek so správnymi hodnotami, ktoré potom bude žiť a šíriť ďalej. Som rada, že som mohla byt súčasťou tohto projektu a vystúpiť pre sálu plnú detí. Dúfam, že si z akcie odnesú pekný zážitok a milé spomienky, aj keď je to len veľmi slabou náplasťou na to, čo im v živote chýba najviac. Toto podujatie je zároveň aj pripomienkou pre ostatne deti, že naoko samozrejmé veci, nie sú vždy tak samozrejmé.“

Tanečník Laci Strike: „Všetky deti radi tancujú“

Dlhoročným pomocníkom pri príprave koncertu je aj Laci Strike: „Pomáham, lebo si myslím, že to je normálne. Mám pocit, že tým deťom niečo chýba a oni sa veľmi tešia, keď sú so mnou. Tancujeme, srandujeme , učia sa nové veci. Cez všetky ich široké úsmevy, majú smutné oči. Tieto deti sú samé, aj keď je okolo nich veľa ľudí, preto sa tak fixujú na dospelákov, objímajú nás, debatujú, držia nás za ruky. To čo im chýba, je príklad od dospelého človeka – v správaní, v riešení situácií a podobne.“

Laci Strajk nemoze chybat

Vera Wisterová: „Deti sú naša budúcnosť“

Tento rok sa bude striedať na pódiu šesť moderátorov a jednou z nich bude aj Vera Wisterová. „Deti sú naša budúcnosť, v ich rukách je osud tohto sveta. A preto je na nás, aby sme všetkým deťom zabezpečili čo najlepší štart do života,“ hovorí s spolupráci Vera a pokračuje: „Deti bez rodičov je citlivá téma pre všetkých, obzvlášť pre nás mamy. Prežili sme so svojimi deťmi prvé kroky, prvý zúbok, prvé pády. A keď si predstavím, koľko detí je na svete, ktorým nemá kto pofúkať boľačky, že sa nemajú ku komu rozbehnúť, keď zažijú prvý deň v škôlke, v škole, prežívajú svoje prvé sklamanie, nuž tak je mi veľmi smutno.“

Skupina HEX a Tomáš YXO Dohňanský

Jedným z účinkujúcich je aj skupina Hex, ktorá nedávno pokrstila svoj nový album, no napriek množstvu práce si našla čas aj na dobrý skutok pre deti. „Máme z toho obrovskú radosť a tešíme sa, že môžeme aspoň našou hudbou spríjemniť život detičkám. Ja deti milujem, čoho dôkazom sú aj moje dve deti. Ale čo sa týka detí bez rodičov, na jednej strane cítim smútok a nerozumiem, prečo sa to stáva. Na druhej strane držím deťom vyrastajúcim bez rodičov palce, aby v živote dokázali čo najviac, aby boli spokojní a aby sa im všetko podarilo,“ prezradil gitarista skupiny Hex, Tomáš „Yxo“ Dohňanský.

usmev1

Snom mnohých detí je prežiť Vianoce v kruhu rodiny, ale nie všetkým sa tento sen naplní. Vianoce môžu byť aj príležitosťou uvedomiť si hĺbku straty, ktorú opustené deti celý život zažívajú. Vianočný benefičný koncert Úsmev ako dar vznikol z potreby vniesť do ich životov radosť a pocit spolupatričnosti. A tiež preto, aby sme na tieto deti nezabudli, boli k ich potrebám o čosi vnímavejší a vedeli ako im pomôcť.

V roku 2017 Úsmev ako dar zorganizuje už 35. ročník pre viac ako 1000 detí, ktoré pricestujú z rôznych kútov Slovenska. Ale počas vysielania priamo na Štedrý deň sa raduje drvivá väčšina detí z detských domovov sediac spoločne pri televíznych obrazovkách, pretože sa na toto spoločné posedenie tešia celý rok. To sú ich Vianoce, síce bez rodičov ale veselo s kamarátmi.

Pošlite esemesku v tvare DMS USMEV na číslo 877

Deti z detských domovov môžete podporiť aj vy už tým, že si na Štedrý deň na Jednotke pozriete Vianočný koncert. Alebo kedykoľvek zaslaním esemesky v tvare DMS (medzera) USMEV na číslo 877. Cena jednej SMS je 2 eurá.

chyba