Chcete si udržať zdravie a sviežosť? Dajte šancu turistike

Turistika je jedna z najobľúbenejších foriem trávenia voľného času. Prechádzanie sa v prírode a objavovanie nových miest môže byť zábavné a prospešné nielen pre náš fyzický a duševný stav, ale aj pre našu celkovú životnú pohodu. Ako nám turistika môže pomôcť udržať si zdravie a sviežosť a prečo by sme ju mali zaradiť do svojho životného štýlu?

30.04.2023 00:00
Hory, union Foto:

Ak sa zamýšľate nad tým, ako si udržať zdravie, vedzte, že odpoveď je často ukrytá v absolútnej jednoduchosti. Namiesto drahého cvičenia s trénerom či športov, pri ktorých si najskôr potrebujete nakúpiť drahú výstroj, sa oplatí začať s obyčajnou turistikou. Benefitov má viac než dosť a to aj napriek tomu, že si ich len málokedy uvedomujeme.

Ako začať s turistikou?

Začať s turistikou je jednoduché. Nemusíme hneď plánovať veľké dobrodružstvá ani dlhé, niekoľkokilometrové túry. Začať môžeme s krátkymi prechádzkami v blízkosti domova a až postupne môžete zvyšovať intenzitu a náročnosť jednotlivých túr.

Dôležité je dobre sa pripraviť a dbať na svoju bezpečnosť. Reč je najmä o správnom oblečení, pohodlnej a spoľahlivej obuvi a o základnej orientácií v teréne, kam máte namierené. V prípade, že sa za turistikou rozhodnete cestovať aj za hranice štátu, myslite aj na cestovné poistenie, ktoré vám v prípade núdze dokáže ušetriť naozaj množstvo výdavkov. Cestovné poistenie si dnes už môžete zriadiť aj ako online poistenie, ktoré za pár minút vybavíte priamo z pohodlia domova. Ak naň preto zabudnete, zbytočne nepanikárte. Na nápravu takejto škody stačí naozaj pár minút, vďaka čomu si cestovné poistenie online pohodlne vyklikáte aj počas samotnej cesty do vašej cieľovej destinácie.

Fyzické zdravie

Jedným z najznámejších benefitov turistiky je jej pozitívny vplyv na naše fyzické zdravie. Prechádzky naprieč rôznorodým, jednoduchším i náročnejším terénom sú skutočne výbornou formou cvičenia. Turistika môže zlepšiť našu kondíciu, posilniť naše svaly a pomôcť nám vybudovať si vytrvalosť nehovoriac o tom, že prechádzky na čerstvom vzduchu majú pozitívny vplyv aj na náš dýchací a kardiovaskulárny systém. Nezanedbateľným benefitom je aj pozitívny vplyv na našu koordináciu a udržiavanie rovnováhy, ktorá je pri prechode rôznorodými terénmi nevyhnutná. Prispôsobovanie sa terénu je zároveň výzvou pre naše svaly a kĺby, čím turistika priamo prispieva aj k ich posilneniu.

Mentálne zdravie

Turistika neprospieva len nášmu fyzickému stavu, ale aj duševnému zdraviu. Prechádzky v prírode na nás totiž pôsobia aj relaxačne, a tak niet divu, že nám zlepšujú aj celkovú náladu. Príroda nám poskytuje skvelú príležitosť na oddych a dokonalý únik od stresu a ruchu každodenného života, jediný problém je, že to mnohí z nás jednoducho nevidia. Z hľadiska mentálneho zdravia nám však turistika neposkytuje len samotný relax. Umožňuje nám objavovať nové miesta a spoznávať nové kultúry, čo priaznivo pôsobí nielen na našu kreativitu, ale aj naše kognitívne schopnosti. Nové zážitky a výzvy, ktoré nám turistika ponúka, môžu mať zároveň pozitívny vplyv na naše sebavedomie a sebareflexiu, vďaka čomu ako ľudská bytosť dozrievame a posúvame sa vpred.

Sociálne benefity

Okrem všetkých fyzických a duševných benefitov má turistika skvelý vplyv aj na budovanie a rozširovanie našich spoločenských kontaktov. Okrem rodiny a priateľov môžeme svoje prechádzky tráviť aj s ľuďmi, ktorých túžime bližšie spoznať, prípadne sa môžeme zapojiť do rôznych organizovaných turistických skupín a zoznámiť sa s niekým úplne novým. Turistika nám tak umožňuje budovať nové vzťahy, zdieľať spoločné záujmy a vytvárať si silné spomienky, ktoré si uchováme až do konca života.

Pravidelný pohyb, kontakt s prírodou, spoznávanie nových miest a kultúr či absolútny oddych od stresu môžu mať pozitívny vplyv na naše fyzické a duševné zdravie. Všetko toto nachádzame v rámci turistiky, ktorá nám poskytuje možnosť vytvárať si spomienky a budovať nové vzťahy, ktoré môžu časom prejsť do pevných priateľstiev. Prečo teda výhody turistiky naplno nevyužiť? Možno práve ona je pravou odpoveďou na otázku ako si udržať zdravie.

chyba