Stredné Pohronie- leto plné zážitkov

Región GRON – stredné Pohronie má na letnú sezónu pripravenú bohatú ponuku zážitkov. Vyberte sa do kraja, ktorý sa nachádza v okolí Novej Bane, Žarnovice a Žiaru nad Hronom. Spoznávať budeme hrady v rámci projektu Pohronská hradná cesta i banícku históriu mesta Nová Baňa. Vyskúšame si tradičné remeslá, na turistickej vychádzke sa prejdeme po štáloch a pozrieme sa aj do vesmíru.

11.07.2022 00:00
OOCR, GRON, pr, nepouzivat
Hrad Revište

Začíname Pohronskou hradnou cestou. Hrady, ktoré sa nachádzajú popri rieke Hron na území od Hronského Beňadika po Zvolen, kedysi plnili strážnu, správnu a signalizačnú funkciu na ceste vedúcej do bohatých banských miest. Dnes je to zážitková turistická cesta, kde je väčšina objektov dostupná celoročne v rámci nenáročných turistických trás. Počas sezóny sa na vybraných objektoch konajú komentované prehliadky, ktoré majú prívlastok Zaži hrady inak!

PREHLIADKY NA POHRONSKEJ HRADNEJ CESTE

Medzi najznámejšie pamiatky patria hrady Revište a Šášov, ktoré vidno aj cestou po diaľnici R1. Ak ste ich ešte nenavštívili a zvažujete to, urobte tak v niektorom z termínov, kedy sa tu konajú komentované prehliadky. Hradní páni – predsedovia združení na záchranu hradov vás prevedú po hradoch a oboznámia vás s ich históriou. Vďaka dobovým scénkam či ukážkam šermiarskych súbojov v podaní historickej skupiny Vir Fortis zo Zvolena sú prehliadky veľmi obľúbené aj u detských návštevníkov.

Hrad Revište
OOCR, GRON, pr, nepouzivat Hrad Revište

Špeciálne miesto v ponuke majú prehliadky Nočný Šášov, ktoré sú spojené s pozorovaním hviezdnej oblohy profesionálnym ďalekohľadom a výkladom odborníka. Prehliadka bude počas všetkých termínov spestrená 6 metrovým podsvieteným modelom Mesiaca, ktorý sa nazýva Lunalón. Ten vytvorí okrem kulisy pre spoznávanie Mesiaca aj pre návštevníkov vizuálne atraktívnu scenériu.

Nočný Šášov
OOCR, GRON, pr, nepouzivat Nočný Šášov

Vyberieme sa aj na málo známe hrady, ktoré označujeme ako zaniknuté, pretože po nich zostali už len reliéfne pozostatky či zvyšky múrov. Aj tie však skrývajú rôzne tajomstvá, ktoré budete odhaľovať spolu s historikom. Hrady kedysi stáli na menších kopcoch, prehliadka je preto spojená aj s turistickou vychádzkou (cca 1 hodinu trvajúci výstup). Nepremeškajte príležitosť spoznať neznámu históriu hradov Teplica (Sklené Teplice), Breznica (Tekovská Breznica) a Rudno (Rudno nad Hronom).

Hrad Teplica
OOCR, pr, nepouzivat Hrad Teplica

Posledná z prehliadok vedie do kaštieľa v Žiari nad Hronom – niekdajšieho sídla ostrihomských arcibiskupov či biskupa a prvého predsedu Matice slovenskej – Štefana Moysesa. Ide o jedinečnú príležitosť dostať sa za brány kaštieľa a pozrieť si jeho obnovený interiér, nakoľko kaštieľ nie je bežne prístupný verejnosti.

Termíny prehliadok Pohronskej hradnej cesty v Regióne GRON si môžete pozrieť na infografike v článku. Informácie o všetkých objektoch, ktoré Pohronskú hradnú cestu tvoria, nájdete na stránke www.pohronskehrady.sk

OOCR, GRON, pr, nepouzivat

TURISTIKA, REMESLÁ, VESMÍR, LES I BANÍCTVO

Región GRON však nie sú len hrady. Váš výlet na strednom Pohroní je možné skombinovať s niektorým zo zážitkov, o ktorých budú nasledovné riadky. Ak vás láka vyskúšať si tradičné remeslá, máte príležitosť priučiť sa hrnčiarstvu alebo tkaniu kobercov. Skúsiť si prácu na hrnčiarskom kruhu a vytvoriť si vlastnú misku prináša workshop s názvom Čáry máry hrnčiarom. Vašim učiteľom bude hrnčiar z obce Brehy, v ktorej kedysi pôsobilo až 80 hrnčiarov. Dnes zostal jediný – hrnčiar Ján Fiala, ktorý učil toto remeslo aj princeznú z rozprávky Kráľ Drozdia brada. Vy sa s ním stretnete priamo u neho doma, kde má svoju dielňu a hrnčiarsku pec.

hrnčiar Ján Fiala
OOCR Jan Fiala, pr, nepouzivat hrnčiar Ján Fiala

Ak máte rýchle prsty a dostatok trpezlivosti kurz tkania je určený práve vám. Na tradičných krosnách pod dohľadom pani Pružinovej v obci Lutila máte možnosť si utkať vlastný pokrovček.

Ak sa chcete vydať na niekoľkohodinovú, ale nie náročnú turistiku, a spoznať málo známe miesta bez davov turistov a zažiť nedotknutú prírodu, máme pre vás turistickú vychádzku Od štálu k štálu. Trasou po kopcoch, lúkach a roztrúsenými obydliami (štálmi) nad obcou Píla pri Žarnovici vás prevedie skúsená sprievodkyňa.

Vesmír a jeho záhady najlepšie objavíte v Krajskej hvezdárni a planetáriu M. Hella v Žiari nad Hronom. Jeho programy sú zamerané na detského i dospelého návštevníka. Na úvod sa premieta film s astronomickou tematikou vo Hviezdnej sále, ktorý je v rozlíšení 4K a v režime fulldome. Po skončení filmu prevedie skúsený lektor účastníkov pestrým svetom súhvezdí na oblohe. Ak je priaznivé počasie, v ďalšom programe návštevníci pozorujú oblohu prostredníctvom astronomickej techniky. Viac informácií o ponuke planetária nájdete na stránke www.planetarium.sk

Krajská hvezdáreň a planetárium M. Hella v...
OOCR, GRON, pr, nepouzivat Krajská hvezdáreň a planetárium M. Hella v Žiari nad Hronom

História kedysi kráľovského mesta Nová Baňa je úzko spätá s baníctvom. My vás pozývame spoznať jej banícku minulosť na komentovanej prehliadke v sprievode baníka. Spolu s ním sa prejdete po významných bansko-technických pamiatkach mesta, nahliadnete do štôlní či šácht a dozviete sa aj ako fungoval slávny Potterov stroj. To všetko zažijete počas prechádzky po Banskom náučnom chodníku.

V Novej Bani ešte ostaneme a predstavíme si posledný zo zážitkov, ktoré prináša Región Gron v sezóne 2022. Rekreačný areál Zvonička je ideálnym miestom na celodenný program. Okrem toho, že je východiskovým bodom pre niekoľko náučných chodníkov či túry na Rozhľadňu Háj, nachádza sa tu aj Záhradný les. Počas vychádzky so sprievodcom po tomto krátkom okruhu, ktorý tvoria domáce i vzácne cudzokrajné stromy či kríky, sa predovšetkým deti dozvedia hravou formou všeličo o živote v lese. Tento zážitok odporúčame spojiť s návštevou detských ferrát, ktoré sú priamo na Zvoničke, kde si viete požičať aj ferratové sety.

Záhradný les
OOCR, GRON, pr, nepouzivat Záhradný les

Vždy čerstvé informácie o dianí v Regióne GRON nájdete na stránke www.regiongron.sk alebo na sociálnych sieťach – www.facebook.com/regiongron .

OOCR, GRON, pr, nepouzivat

Zážitky sú organizované v spolupráci s krajskou cestovnou kanceláriou Banskobystrického kraja – Za horami, za dolami. Predpredaj vstupeniek: www.zahoramizadolami.sk/…-si-zazitky/

Marketingová aktivita je realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.

logo gron stredne modre
MDVSR logo
logo Slovakia travel SK
chyba