Pohodlné pánske tenisky a turistické ďalekohľady vás dajú na Liptove veľmi rýchlo dohromady

Nielen z dôvodu šírenia vírusu ľudia trávia väčšinu svojho času v interiéri. V uzavretom priestore predsa aj pracujeme, spíme a trávime zvyšok voľného času. Príroda ide často bokom, čo je najmä pre ľudí žijúcich v meste veľká chyba.

19.05.2020 08:30
Seocentrum, Pr článok, nepoužívať Foto:

Tráviť však príliš veľa času doma nie je pre nás príliš dobré ani zdravé. Príroda je užitočná, má svoje čaro a mimoriadne prospešné účinky pre ľudské zdravie. Psychológovia a vedci nielen v zdravotníctve nachádzajú stále viac dôvodov, prečo tráviť značnú časť svojho čas vonku.

Podľa holandskej štúdie s 250 782 ľuďmi je prítomnosť zeleného prostredia v blízkosti mesta obzvlášť dôležitá, pretože vedci objavili silný pozitívny vzťah medzi zeleným priestorom a zdravím.

Výhod pobytu v prírode je ale oveľa viac, takže si zaobstarajte pohodlné pánske tenisky a vydajte sa na spoznávanie jej krás, pomôže vám to hneď z niekoľkých dôvodov.

Zlepšíte si krátkodobú pamäť

Niektoré štúdie ukazujú, že prechádzky v prírode majú na rozdiel od iných prechádzok za následok zlepšenie pamäti. Podobná štúdia medzi ľuďmi s depresiou ukázala, že chôdza v prírode zvyšuje pracovnú pamäť oveľa viac ako chôdza v mestskom prostredí.

V súčasnej situácií si asi veľa relaxu pri exotickom mori moc neužijete, nakoľko máme ale prírodných krás u nás veľa, zlepšiť si svoju pamäť a oddýchnuť môžete aj na obyčajnom výlete. Vďaka romantickému ubytovaniu na Liptove si viete takýto luxus dopriať na niekoľko dní.

Zbavíte sa stresu

Pobyt vonku mení aj fyzické prejavy stresu v našom tele. Ako?

Jedna štúdia zistila, že študenti, ktorí strávili dve noci v lese, vykazovali nižšie hladiny kortizolu, hormónu, ktorý sa často používa ako spúšťač stresu, ako tých, ktorí tento čas strávili v meste.

Možno aj to je dôvodom, prečo je pre administratívnych pracovníkov už dokonca aj obyčajný pohľad na prírodu z okna spojený s nižšou úrovňou stresu a vyššou spokojnosťou v práci. Ak si na túto krásu chcete zaostriť ešte viac, vyskúšajte si na plánovaný výlet vziať so sebou špičkové turistické ďalekohľady a určite sa veľmi rýchlo dáte na čerstvom vzduchu dohromady.

Prírodné prechádzky môžu dokonca zabrániť rakovine

Štúdie tohto vzťahu sú stále vo svojich raných štádiách, ale predbežné výskumy naznačujú, že čas strávený v prírode – najmä v lese – môže stimulovať produkciu protirakovinových proteínov. Zvýšená hladina týchto proteínov môže pretrvávať až sedem dní po relaxačnej ceste do lesa. Samozrejme existuje príliš veľa sprievodných faktorov na to, aby sme dôkladne dospeli k takémuto záveru, je však zrejmé, že práve toto je sľubná oblasť pre budúci výskum.

Posilňuje imunitný systém

To najdôležitejšie a dnes veľmi vzácne na záver. Bunková aktivita spojená s možnými protirakovinovými účinkami lesa tiež naznačuje všeobecné posilnenie imunitného systému, na ktorý sa spoliehame v boji proti menej závažným chorobám, ako sú prechladnutie, chrípka a iné infekcie.

Samozrejme, nie každý z nás si tento luxus môže každý jeden deň dovoliť. Všetci by sme však mali tráviť čas vo voľnej prírode, čo najviac je nám to umožnené. Môže to byť malebná turistická oblasť alebo dokonca krásny park, ktorých máme v našej krajine veľmi veľa. Preto skúste tohtoročnú exotickú dovolenku za prírodu vymeniť a svoju imunitu a zdravie konečne bez chémie posilniť.

chyba