Prečo sa oplatí spoznať Turecko

Ak už máte výber dovolenky za sebou a viete, že spomedzi tohtoročných favoritov zvíťazilo Turecko, je na čase si urobiť malé plány aj na výlety. Aj keď je to rozlohou obrovská krajina, na spoznávanie tých najkrajších a najzaujímavejších oblastí vám jedna dovolenka bude zrejme stačiť. A ak ste dobrodružnejší typ cestovateľa, zistíte o tejto krajine veľa zaujímavých vecí.

05.06.2019 07:53
Seocentrum, PR článok, nepoužívať Foto:

A rovnako dobré tipy na najlepšie možnosti prehliadok v obľúbenej dovolenkovej oblasti Side, ktorá vám okrem nádherných pláží a prekrásneho mora ponúka veľa zaujímavých možností, môžete dostať aj od nás. Spoznáte kultúru, možno si trúfnete aj na miestne pokrmy a špeciality, preslávené vynikajúce zákusky a nejeden adrenalínový zážitok spojený s príjemnou zábavou.

Základné informácie o Side

Ak ste prekonali strach z lietania, sadli do lietadla a pristáli na letisku v Antalyi, môžete si vybrať z niekoľkých dovolenkových rezortov, ktoré tvoria značnú časť tureckej riviéry. Jednou z nich je aj oblasť Side, na ktorej veľkej rozlohe sa nachádza množstvo luxusných hotelov s prekrásnymi plážami, ktoré lákajú na príjemnú dovolenku do Turecka obrovské množstvo zahraničných turistov.

Side je od letiska vzdialené zhruba asi 75 km, čo znamená, že po lete si ešte užijete niečo cez 45 minút cesty autobusom, o čom rozhoduje samozrejme aj konkrétny hotel a jeho poloha v danom regióne, ako je napríklad Colakli alebo naopak vzdialenejší Okurcalar.

Najznámejšie antické centrum a prístav v Side

Z hotela sa môžete dostať do historického centra mesta Side, ktorého hlavným symbolom je Apolónov chrám. Obrovské množstvo ďalších antickým pamiatok je dôkazom toho, že išlo o preslávené antické centrum a významný prístav. Ak sa toto všetko rozhodnete spoznávať, rozhodne si do kufra pribaľte dámske sandále.

Na mnohých miestach a v hlavnej dovolenkovej sezóne, budete mať pocit, že vám zem pod nohami doslova „horí“, takže myslite aj na správne krémy s vyšším ochranným faktorom.

Tyrkysovo modré pláže

Obľúbeným lákadlom tejto oblasti sú aj nádherné tyrkysovo modré pláže. Mimochodom, vedeli ste o tom, že slovo „tyrkys“, ktorým si môžete ozdobiť aj svoje milované kožené náramky, pochádza práve z Turecka? Môže za to farba stredozemného mora na juhu Turecka, ktoré si ale užijete na takejto dovolenke v každej jeho južnejšej časti.

V tejto krajine, ktorej krásne mesto Istanbul leží na dvoch kontinentoch Ázie a Európy, sa nachádzajú aj dva zo 7 divov sveta – Artemidin chrám v Efeze a Mauzóleum v Halikarnase. Zorganizovať si sem výlet môžete, príležitostí je dosť. S delegátom alebo prenajatým taxíkom – či miestnym autobusom, ktorý vám zastaví na mávnutie a odvezie vás niekoľko kilometrov za doslova smiešne sumy.

Obavy o bezpečnosť nie sú na mieste, pretože Turci sú naozaj priateľskí a milí ľudia, ktorým svoje prvé „Merhaba“ (v preklade z tur. „Ahoj“) môžete povedať bez najmenších problémov už pri prvom kontakte.

Dovolenka v Turecku je nádherná, plná sviežeho Slnka, krásneho mora a množstva nezabudnuteľných zážitkov, ktoré si budete o rok chcieť užiť zas a znova. Tak sa na ňu určite vyberte.

chyba