5 turistických pamiatok Liptova, ktoré vás unesú späť v čase

Liptov ukrýva magické miesta, na ktorých sa človek cíti, ako uprostred zabudnutého sveta. V objatí prírody a malebných chalúpiek Liptova si oddýchnete od povinností a rušného života.

18.03.2019 00:00
Foto: WIKIMEDIA
Dolny mlyn v Kvacianskej doline, PR článok, nepoužívať

V ospalej atmosfére miestnych skanzenov, múzeí a rázovitých dediniek čas akoby plynul pomalšie. Oddýchnite si od ruchu mesta a vyrazte za unikátnymi turistickými pamiatkami regiónu Liptov. Máme pre vás tipy na miesta, kde načerpáte sily, spoznáte kus našej histórie a spôsob života našich predkov.

Mlyny Oblazy v Kvačianskej doline

Foto: WIKIMEDIA
Liptov, PR článok, nepoužívať

V Kvačianskej doliny, jednej z najkrajších slovenských dolín, sa nachádzajú dva vodné mlyny z prvej polovice 19. storočia. Dnes už na Slovensku nie je veľa miest, kde by sa podobné stavby zachovali, navyše začlenené do pôvodného prírodného prostredia, sfunkčnené a sprístupnené verejnosti. Kto toto miesto navštívi, určite neodíde sklamaný.

Múzeum liptovskej dediny v Pribyline

Foto: WIKIMEDIA
Liptov, PR článok, nepoužívať

Chceli by ste vedieť, ako vyzerala liptovská dedina v stredoveku? Skanzen v Pribyline vás razom prenesie do dávnej minulosti. Hneď po vstupe sa ocitnete medzi čarovnými drevenicami, ktorým dominuje goticko-renesančný kaštieľ a ranogotický kostol Panny Márie zo zatopených obcí Parížovce a Liptovská Mara. Súčasťou areálu je aj expozícia historickej Považskej lesnej železnice, ktorá kedysi vozila nielen vyťažené drevo, ale aj ľudí za prácou.

Archeoskanzen Havránok

Foto: WIKIMEDIA
Liptov, PR článok, nepoužívať

V blízkosti Liptovskej Mary sa nachádza múzeum v prírode a jedno z najvýznamnejších archeologických nálezísk na Slovensku. Bolo tu objavené opevnené sídlo Keltov vrátane významnej druidskej svätyne z 1. storočia pred Kristom. V stredoveku tu vyrástla aj slovanská osada so zemepánskym hrádkom, ktorého základy nájdete na vrchole Havránku. Magické miesto, ktoré učarovalo našim dávnym predkom, určite uchváti aj vás.

Hrad Likava

Foto: WIKIMEDIA
Liptov, PR článok, nepoužívať

Hrad Likava je najväčším hradom Liptova. Prvá písomná zmienka o ňom pochádza zo 14. storočia. Voľakedy bol významným strážnym hradom a zaujímavosťou je, že bol prvým hradom v Hornom Uhorsku, ktorý mal sklenené okná. Hrad postupne pustol a dnes je z neho ruina, no napriek tomu je stále impozantný a po rekonštrukcii je sprístupnená aj veža s expozíciou jeho dejín.

Vlkolínec

Foto: WIKIMEDIA
Liptov, PR článok, nepoužívať

V podhorskej dedinke Vlkolínec akoby čas zastal úplne. Ako jediná obec na Slovensku nie je narušená novou výstavbou a nachádza sa na pôvodnom mieste. Rázovitá vieska nie je typickým skanzenom, stále v nej žije niekoľko desiatok stálych obyvateľov a mnohé drevenice slúžia ako chalupy. Lokalita je od roku 1993 zapísaná na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Tento klenot ľudovej architektúry rozhodne stojí za návštevu.

Tip na záver: Tradičné chalupy v modernom šate

Foto: PR servis
Liptov, PR článok, nepoužívať

V rezorte Gothal v Liptovskej Osade si môžete vyskúšať, aké by to bolo, žiť v malebných liptovských chalupách v prírode. Narozdiel od tradičných dreveníc však tieto domčeky ponúkajú návštevníkom maximálny komfort. V areáli rezortu sa nachádza aj reštaurácia, vodný svet s wellness a 25-metrovým bazénom, či športové centrum. Ľudová architektúra ako vystrihnutá zo starých malieb slovenských maliarov navodí romantickú atmosféru minulosti a plne vybavená kuchyňa či pripojenie na internet sa postarajú o to, aby ste sa pri svojom pobyte cítili ako doma.

chyba