Nedoplaťte na výluky v cestovnom poistení

Kedy vám poisťovňa môže odmietnuť preplatiť zranenie na dovolenke, stratu batožiny alebo iné nepríjemnosti? Prečítajte si o výlukách cestovného poistenia.

21.02.2019 06:00
Snowboard, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:

Dovolenka na horách bez platného poistenia? To radšej neriskujte, o to viac v zahraničí. Poistenie zásahu horskej služby, inak známe aj ako poistenie do hôr, vás bude kryť v prípade, že vás na svahu či na horách zastihnú komplikácie a budete potrebovať záchrannú činnosť alebo pátranie horskej služby. Za zmienku určite stojí aj poistenie všeobecnej zodpovednosti, ktoré vás bude kryť, ak nechtiac zraníte iného lyžiara, turistu či horolezca. Obľúbené je aj poistenie batožiny a akční dovolenkári by rozhodne nemali zabudnúť na úrazové poistenie a pripoistenie rizikových športov. Napriek tomu, že cestovné poistenie vás chráni v prípade rôznych nepríjemných situácii, rátajte aj s možnými výlukami, na základe ktorých vám poisťovňa môže odmietnuť alebo krátiť poistné plnenie.

Alkohol a choroby môžu byť problém

Alkohol vám môže zlepšiť náladu a v prípade zlého počasia aj zahriať, ak však spôsobíte škodu alebo na svahu nechtiac zraníte seba alebo iného lyžiara, poisťovňa vám môže odmietnuť poistné plnenie. Taktiež sa majte na pozore, ak trpíte chronickou chorobou. Zabezpečenie liekov spojených s liečením takejto choroby poskytujú v rámci cestovného poistenia iba niektoré poisťovne. S výlukou treba rátať aj v prípade ochorení alebo úrazov, ktoré boli známe ešte pred vycestovaním a v zahraničí prišlo k ich zhoršeniu.

Pozor na adrenalínové športy a batožinu

Ak patríte medzi akčných dovolenkárov, ktorí sa na horách radi venujú rizikovým a adrenalínovým športom, informujte sa v poisťovni, či vaše cestovné poistenie pokrýva aj tie. Niektoré športy sú z poistenia vylúčené, zatiaľ čo rizikové a súťažné športové kategórie sa dajú poistiť za prirážku. Vždy si však overte, že aktivita, ktorú chcete vykonávať, sa nachádza v poistnej zmluve. V opačnom prípade vám poisťovňa môže odmietnuť poistné plnenie v prípade úrazu alebo iných komplikácii spojených s vykonávaním tohto športu.

Svoje výluky má aj poistenie batožiny. V prípade, že si poistíte vašu drahú lyžiarsku výstroj či inú batožinu, pri krádeži batožiny musí prísť k prekonaniu prekážky. V opačnom prípade vám poisťovňa neprizná poistné plnenie. Ak si teda niekde na svahu odložíte lyže, ktoré vám následne niekto ukradne, nárok na náhradu škody vám nevznikne. Poisťovňa môže poistné plnenie odmietnuť alebo znížiť aj v prípade, keď nedodržíte postup pri úraze. Pred tým, ako si uzatvoríte poistnú zmluvu, vám odporúčame preštudovať si určite aj poistné podmienky. Nájdete tam výluky z vášho cestovného poistenia, aby ste presne vedeli, čo vaše poistenie nekryje a na čo máte pri poistnej udalosti skutočne nárok.

chyba