Tipy, ako znížiť nepríjemné letné prehrievanie podkrovných bytov

S príchodom leta sa mnohí majitelia podkrovných bytov stretávajú s problémom prehrievania ich nehnuteľností. Mestská klíma je v tomto ročnom období často neznesiteľná, k čomu prispieva aj obrovská zástavba a minimum zelene. Teploty v takomto prostredí cez deň stúpajú na neprijateľné úrovne, čo môže viesť k nepohodliu a vyšším nákladom na chladenie. Avšak, existuje niekoľko účinných riešení, ako prehrievanie znížiť a vytvoriť si príjemné prostredie aj v tých najhorúcejších dňoch.

15.04.2024 00:00
klimatizacia v byte Foto:

Ako môžete znížiť nepríjemné letné prehrievanie nielen podkrovného bytu?

Kvalitná strešná fólia

Kvalitná strešná fólia môže byť prvým dobrým riešením k zníženiu prehrievania podkrovných bytov. Správna izolácia a reflexia slnečného žiarenia môžu efektívne obmedziť prenikanie tepla do interiéru. Pri výbere ideálnej strešnej fólie je ale dôležité zvoliť materiál s vysokou úrovňou izolačných vlastností, dobrou priepustnosťou vlhkosti a schopnosťou odrážať teplo. Dôležité je tiež myslieť na to, že v prípade bytových domov je nutné tieto stavebné úpravy riešiť so správcom nehnuteľnosti.

Výkonné klimatizácie

Veľký vplyv na pohodlie vnútri podkrovného, ale aj bežného bytu či domu môže mať tiež investícia do výkonnej klimatizácie. Moderné klimatizácie Trnava sú pri chladení vzduchu nielen efektívne, ale môžu byť aj energeticky úsporne a tiché, čo je pre podkrovné prostredie dôležité.

Pri inštalácii strešnej fólie, klimatizácie alebo akýchkoľvek iných úpravách či údržbe podkrovného bytu je však vždy dôležité vybrať si spoľahlivú firmu, ktorá dbá nielen na kvalitu vykonanej práce, ale aj na bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci.

Dodržiavanie predpisov dôležitej BOZP je zásadné pre zamestnancov aj obyvateľov domu. Odborné postupy a rady sú spolu s kvalitným systémom zasa tým najlepším riešením pre vašu nehnuteľnosť a pohodlie takmer na celý život.

Zatiahnuté žalúzie

Ďalším jednoduchým spôsobom, ako znížiť prehrievanie interiéru, je použitie zatiahnutých žalúzií alebo roliet. Tieto systémy, obzvlášť tie vonkajšie, sú dnes natoľko prepracované, že dokážu zablokovať prúdenie priameho slnečného žiarenia na sklo, ktoré sa tak neprehrieva a nepôsobí ako ďalší zdroj „vykurovania“ interiéru a tým minimalizuje prísun tepla do miestnosti a znižuje jej prehrievanie aj o 5 stupňov. Toto riešenie má možno vyššie obstarávacie náklady, ušetríte ale na ochladení priestoru klímou, a pritom ste vy a váš interiér chránení pred možným poškodením od UV lúčov slnka.

Foto: SHUTTERSTOCK
zaluzie

Obmedzenie používania kuchynských spotrebičov vytvárajúcich teplo

Aj keď to môže znamenať obmedzenie vášho komfortu, pretože moderné spotrebiče nám uľahčujú veľké množstvo inak náročnej práce i čas, v období horúcich letných dní je vhodné používanie zariadení produkujúcich teplo minimalizovať.

Ide najmä o rúry, sporáky, rýchlovarné kanvice a podobné spotrebiče. Aj veľká plazmová obrazovka dokáže vydávať veľké množstvo tepla, takže niekedy je lepšie jej dlhé sledovanie nahradiť príjemným a zdravým výletom do prírody. Namiesto rúry zas môžete na prípravu chutných pokrmov využiť grilovanie na záhrade alebo terase.

Byt vymaľovaný vo svetlejších farbách

Neutrálne svetlejšie farby ako biela majú schopnosť odrážať svetlo a teplo, čo môže výrazne prispieť k zníženiu teploty v interiéri. Premaľovanie bytu je tak nielen praktickým, ale aj štýlovým spôsobom, ako bojovať proti letnému prehrievaniu. Bonusom bude aj optické zväčšenie inak stiesneného bytu, v ktorom sa budete cítiť oveľa lepšie.

Kombinácia týchto aj iných opatrení a úprav môže počas letných mesiacov výrazne zlepšiť komfort vo vnútri akéhokoľvek interiéru. Niektoré z nich možno budú spočiatku predstavovať pre váš rozpočet väčšiu investíciu, ide však o riešenia, ktoré vám prinesú dlhodobé výhody a vytvoria príjemné prostredie aj počas tých najteplejších dní v roku.

chyba