Riešite renováciu kúpeľne? Tieto veci ju urobia pohodlnou a plne funkčnou

Či už je to zariaďovanie celého priestoru alebo renovácia kúpeľne. Nie je to len o samozrejmých veciach, medzi ktoré patrí napríklad farebné ladenie, ale aj ďalších prvkoch, ktoré musíte pri vytváraní tohto priestoru zvážiť, aby vám pomohli vytvoriť naozaj nádherný a pritom plne funkčný priestor kúpeľne.

08.06.2023 00:00
dizajn, byvanie, kupelne Foto:

Ak preto premýšľate nad renováciou alebo zariadením tejto miestnosti, máme pre vás zoznam dôležitých vecí, vďaka ktorým bude vaša kúpeľňa pohodlná a zároveň plne funkčná.

Priestor, ktorý máte k dispozícii

Aby bolo možné vašu novú kúpeľňu naplno využívať a pritom vo vás vyvolávala svojím „vzhľadom“ príjemné pocity, je dobré zvážiť priestor, ktorý máte na tento účel k dispozícii. Aj tie najmenšie kapacity sa dajú veľmi dobre využiť, ak si dobre premyslíte dizajn a zvážite voľbu potrebných doplnkov.

Znamená to vedieť, kde všade a aký solídny kúpeľňový nábytok do tohto priestoru umiestnite a zostane vám pritom aj voľný priestor na pohyb. Rovnako je pri výbere nábytku dôležité myslieť na dostatočný úložný priestor jednotlivých zostáv, ktoré by mali byť zároveň kompatibilné s celkovým štýlom jednej z najdôležitejších miestností v dome.

Dobre si teda priestor poobzerajte a zvážte pred výberom potrebného vybavenia a dizajnu jeho konštrukčný charakter, pretože, čím viac využijete „skrytý talent“ kúpeľne, tým viac úžitku a pohodlia vám i celej rodine prinesie.

Foto: SHUTTERSTOCK
dizajn, byvanie, kupelne

Vhodne zvolené odolné osvetlenie

Nielen v malej kúpeľni sa bez dobrého a odolného osvetlenia nezaobídete. Ide o ďalší aspekt plne funkčného priestoru, v ktorom sa potom žije a funguje oveľa lepšie. Na vytvorenie pozitívnej atmosféry a kompletného osvetlenia všetkých častí tejto miestnosti vám však asi jeden centrálny zdroj svetla stačiť nebude, preto investujte do viacerých modelov s tými najlepšími hodnotami kvality a odolnosti. Ani s moderným zdrojom svetla nebude mať vlhkosť a voda najmenšie zľutovanie.

Zaistené vetranie

Nakoľko je intenzita vlhkosti v kúpeľni veľmi vysoká, je potrebné, aby ste tvorbe nebezpečných a nevzhľadných plesní predišli dostatočným vetraním. Dosiahnuť to môžete viacerými spôsobmi. Šťastlivci s klasickým kúpeľňovým alebo strešným oknom to majú asi najjednoduchšie, pretože, aj keď je v tomto prípade nutná pevná moskytiera na strešné okná, otvoriť okno a vypustiť vlhkosť von vám zaberie najmenej času a starostí.

Priestory kúpeľne bez okna je naopak nutné pravidelne zbavovať vlhkosti otvorenými dverami alebo ventilátorom s odvodom vlhkého vzduchu do šachty.

Foto: SHUTTERSTOCK
dizajn, byvanie, kupelne

Dostatočne veľký objem žumpy

Akokoľvek krásny a luxusný dizajn obkladu stien kúpeľne si zvolíte a vybavíte priestory tejto miestnosti všetkým potrebným zariadením na relax a vykonávanie osobnej hygieny, nikdy nebudete spokojní, ak nemá kúpeľňa zaistený bezproblémový odtok odpadových vôd.

Nielen tá kondenzovaná na stenách obkladov a podlahe, ale aj každá jedna kvapka vody z vodovodnej batérie musí mať zaistený odvod potrubím do verejnej kanalizácie alebo žumpy. Ak sú teda hlavným zdrojom zberu odpadových vôd z vašej domácnosti pevné žumpy Michalovce, myslite nielen na ich kvalitu spracovania, ale aj dostatočnú kapacitu.

Znamená to, že čím viac členov domácnosti sa v dome alebo byte nachádza, tým väčší objem tejto nádrže budete potrebovať.

Ak si vyberiete menšie modely na úkor úspor, nutnosť intenzívnejšej údržby žumpy alebo septika môže používanie kúpeľne obmedzovať a znemožňovať, čo asi nechcete. Myslieť na dostatočne veľký objem tohto autonómneho zariadenia má preto pri zariaďovaní kúpeľne v dome s nedostupným terénom zmysel. V tejto súvislosti sa ale oplatí vedieť, že objemy nad 10 m3 si už vyžadujú stavebné povolenie.

Dostatok financií

Výhodou dnešnej doby je, že na zariadenie obytných priestorov kvalitnými doplnkami nemusíte načrieť na dno rodinného rozpočtu, pretože zakúpiť si potrebné doplnky môžete za pomerne dostupné a výhodné ceny. Všetko si preto treba dobre zvážiť a premyslieť na základe rozpočtu, ktorým disponujete a dostupnej ponuky v okolí.

Kto bude všetko realizovať?

Nesmierne dôležité pri zariaďovaní priestorov vo vašej domácnosti je aj to, kto sa bude na celom procese podieľať. Ak si to môžete dovoliť, skúsený dizajnér je ideálne riešenie. Mnohé veci ale zvládnete aj bez odborných rád, stačí si zvoliť kvalitné materiály a doplnky.

Nájdite si preto na tento proces čas, zhmotnite vaše predstavy do reálneho návrhu a výberom kvalitných materiálov a doplnkov sa určite dopracujete k postupnému naplneniu cieľa.

chyba