Dizajnové bývanie v niekoľkých krokoch: Ako na to?

Túžite po trendy dizajnovom bývaní, v ktorom sa budete cítiť jednoducho skvele? Pripravili sme si pre vás niekoľko praktických tipov od skúsených architektov, ktoré keď aplikujete do praxe, dodáte vášmu interiéru výnimočný šmrnc.

19.04.2023 00:00
interierovy dizajn Foto:

Farba stien zohráva kľúčovú úlohu

Nezáleží na tom, či sa rozhodnete maľovať steny vo vašom bývaní, alebo využijete moderné a praktické vliesové tapety na stenu. V oboch prípadoch dbajte na výber vhodného odtieňa. Trendom sú dnes najmä pastelové farby. Za zváženie stojí napríklad jemná béžová, ružová, modrá, zelená, ale aj sivá či hnedá. Rozhodne však nič nepokazíte ani tradičnou bielou.

Optická hra s priestorom

Ak túžite po dizajnovom bývaní, architekti odporúčajú čo najviac zväčšiť priestor. Kvôli tomu nemusíte búrať steny a kompletne meniť dispozíciu. Stačí sa pohrať so správnymi farbami. Odporúčame najmä svetlé odtiene, ktoré opticky presvetlia interiér a dodajú mu vzdušnosť.

Praktický tip: Do spálne sú dobrou voľbou tmavšie farby stien, ktoré pôsobia upokojujúco a zútulňujú miestnosť. Večer tak budete vedieť ľahšie zaspať.

Foto: Nostre.sk
interierovy dizajn

Dodajte interiéru lesk!

Interiéroví dizajnéri sa zhodujú na tom, že pokiaľ chcete, aby vaše bývanie pôsobilo exkluzívne a moderne, malo by obsahovať lesklé prvky. Skvelým riešením sú napríklad kusy nábytku s lesklými plochami, prípadne chrómovými lištami.

Perfektným spôsobom, ako interiéru dodať lesk, sú taktiež zrkadlá. Tie sa budú skvele vynímať vo vstupnej hale či chodbe, avšak zakomponovať ich viete napríklad aj do dizajnu obývačky. Ich výhodou je to, že tiež prispejú k optickému presvetleniu a zväčšeniu priestoru.

Foto: Nostre.sk
interierovy dizajn

Prémiovo pôsobiace materiály

Dizajnové bývanie sa nezaobíde bez kvalitných materiálov. Dnes sú v kurze najmä ekologické nábytky vyrobené z kvalitného dreva. Výbornou voľbou je tiež prírodný kameň, ktorý môže slúžiť ako obklad stien. Čo sa týka sedačky alebo kresiel, rozhodne nič nepokazíte koženým čalúnením.

Ak nemáte dostatočne vysoký rozpočet, prírodné kamenné či drevené obklady stien môžete nahradiť kvalitnými vliesovými tapetami. Tie vás budú stáť len niekoľko desiatok eur, no vďaka prepracovanému 3D efektu ich nerozoznáte od skutočných obkladov z prémiových materiálov. Vyberať si viete napríklad spomedzi rôznych imitácií dreva, kameňa či kože.

Foto: Nostre.sk
Stylish interior of modern bathroom

Osvetlenie nepodceňujte

Atmosféru bývania do veľkej miery tvorí aj osvetlenie. Vyberte si lampy, ktoré budú svojím vzhľadom nadväzovať na zvyšok interiéru. Nebojte sa zaexperimentovať s extravagantnými dizajnmi, ktoré sú dnes v kurze.

Obľúbenou voľbou sú visiace alebo stojace lampy, ktoré sústredia svetelný kužeľ na užšiu plochu. Rovnomerné presvetlenie priestoru dosiahnete aj prostredníctvom štýlových bodových svietidiel integrovaných do stropu. Skvelým riešením sú tiež moderné LED pásiky. Tie sa dajú jednoducho nalepiť napríklad pod sedačku a na niektoré kusy nábytku v obývačke či spálni. Dokonca, dostupné sú v rôznych zaujímavých farbách.

Výber vhodných doplnkov

Keď už máte dizajnový interiér zariadený, ostáva vám len jediné – doladiť ho vhodnými doplnkami. Rozhodnúť sa môžete pre štýlové obrazy na stenu, ale napríklad aj tapety s rôznymi zaujímavými dizajnmi. Je len na vás, aké motívy preferujete.

Foto: Nostre.sk
interierovy dizajn

Výborným doplnkom do dizajnovej domácnosti sú tiež rastliny. Architekti sa zhodujú, že najlepšou voľbou sú väčšie druhy, najmä exotické. Za zváženie stoja napríklad palmy alebo kaktusy, ktoré dodajú vášmu interiéru luxusný nádych.

chyba