Plávajúca podlaha - aké sú výhody a na čo dávať pozor

Plávajúca podlaha je populárna voľba medzi mnohými majiteľmi domov a bytov, najmä vďaka svojej jednoduchosti inštalácie a nižším nákladom na inštaláciu. Čo presne ale pomenovanie plávajúca podlaha znamená, prečo sa tento pojem používa a na čo si dávať pozor? Na odpovede sa pozrieme bližšie v tomto článku.

17.04.2023 00:00
Bausad, pr, nepouzivat Foto:

Čo je to plávajúca podlaha?

Plávajúcu podlahu si mnoho ľudí zamieňa ako synonymum s laminátovou podlahou, čo nie je úplne správne. Pojem plávajúca podlaha nehovorí o type podlahy (materiál, povrch, úprava atď), ale hovorí o spôsobe inštalácie danej podlahy. Presnejšie povedané, je to systém pokládky.

Tento systém sa vyznačuje tým, že podlaha sa nelepí na podklad, ale položí sa voľne na izolačnú vrstvu, ktorá sa vyskytuje medzi podlahou a podkladom. Aby takto položená podlaha ostala na svojom mieste, jednotlivé dosky sú navzájom spojené špeciálnym (klipovým) systémom, vďaka ktorému dosky do seba pevne zapadnú.

Keďže pri pokládke plávajúcej podlahy nie je potrebné žiadne lepenie, je možné týmto spôsobom inštalovať podlahu na rôzne typy podkladov, vrátane betónu, dreva alebo aj existujúcej starej podlahy. Samozrejme, s ohľadom na daný typ podkladu je potrebné voliť aj adekvátny systém pokladania, resp. zhodnotiť jeho vhodnosť a prispôsobiť aj jednotlivé vrstvy – t.j. akú zvoliť podložku, či je vhodná vybraná plávajúca podlaha na ten ktorý podklad.

Výhody plávajúcej podlahy

Jednou z hlavných výhod tohto spôsobu pokládky je rýchla a relatívne jednoduchšia a lacnejšia inštalácia. V porovnaní s tradičným lepením podláh, kde je potrebné povrch vhodne pripraviť/upraviť, nanášať vhodné lepidlo a čakať na zaschnutie, je teda inštalácia plávajúceho systému omnoho rýchlejšie a menej náročné. Ako sme vyššie spomenuli, aj plávajúca podlaha si vyžaduje vhodné podmienky a správnu inštaláciu, aby bol docielený čo najlepší výsledok.

Nevýhody plávajúcej podlahy

Každá minca má dve strany a to isté platí aj tu. Voľba plávajúcej podlahy síce znamená jednoduchšiu a vo väčšine prípadov lacnejšiu inštaláciu, avšak táto podlaha má v porovnaní s pevnou lepenou podlahou aj svoje nevýhody, najmä:

1. Hlučnosť: Klikové spoje, ktoré sa používajú na spájanie dosiek môžu časom spôsobiť škrípanie alebo vŕzganie pri zvýšenom/nadmernom zaťažení.

2. Nižšia trvácnosť: Väčšina podláh, ktoré sa používajú pre tento spôsob pokládky je vyrobená z vrstvených alebo vláknitých dosiek, ktoré sú viac náchylné na opotrebenie pri intenzívnom alebo dlhom používaní. Tento problém avšak s použitím nových materiálov a výrobných postupov pomaly zaniká.

3. Náchylnosť na vznik medzier: V prípade drevených či laminátových podláh, vysoká vlhkosť môže zapríčiniť zvlnenie podlahy, príliš suchá miestnosť zase zmenšenie a deformáciu. V menšom merítku môže dôjsť k oslabeniu klikových spojov a vzniku medzier medzi jednotlivými doskami. Medzery však môžu vznikať pri nesprávnej inštalácii alebo nekvalitnom zámkovom systéme.

Na čo dávať pozor pri inštalácií

V prvom rade, inštalácia plávajúcej podlahy vyžaduje rovný a tvrdý podklad. Nerovný podklad môže spôsobiť deformáciu alebo podobné problémy, ktoré výrazne znížia funkčnosť, trvácnosť aj estetický dojem z novej podlahy.

Súčasťou plávajúceho systému pokladania by neodmysliteľne mala byť aj kvalitná podložka. Či už penová alebo korková, správna podložka má významnú úlohu pre výsledný efekt, pôžitok aj trvácnosť. Viete ňou čiastočne izolovať hluk, zmierniť klopkajuci efekt, poskytnúť dodatočnú izoláciu alebo pridať pár milimetrov výšky navyše ak je treba. Tento faktor chceme zdôrazniť, nakoľko ho veľa domácich majstrov podceňuje.

Ako radia odborníci na podlahy v Bratislave so spoločnosti Bausad, výber vhodnej podložky pod podlahy vždy konzultujte na mieste nákupu podlahy – jednotlivé typy podláh, výrobcovia, typy podkladov alebo určenie použitia sú faktory, ktoré treba brať do úvahy. Vhodná podložka nemusí byť až taká zásadná investícia navyše, je však neodmysliteľnou súčasťou celej skladby a má podstatný vplyv na celkový dojem z podlahy.

chyba