5 tipov, ako zariadiť študentskú izbu bez námahy a s minimálnym rozpočtom

Pokračujte v čítaní a návod na vytvorenie komfortnej študentskej izby získate behom niekoľkých minút.

13.01.2023 00:00
pracovna Foto:

Základom je dobrý pracovný stôl

Na pracovnom stole by mal byť dostatok priestoru na všetko, čo je k štúdiu potrebné. Teda minimálne na notebook, organizér na písacie potreby, lampu a mal by zostať priestor aj na rozloženie skrípt či knihy.

Kvalitný nábytok pre mládež má okrem iného vo svojej širokej ponuke stoly s viacerými úložnými priestormi, ktoré sú ideálne na odkladanie študijných pomôcok a materiálov.

Osvetlenie je dôležité aj pri práci na počítači

Aj keď na štúdium používate prevažne počítač, nepodceňujte osvetlenie. Keď píšete náročné seminárne práce, presedíte pri počítači aj niekoľko hodín, no monitor by nemal byť jediný zdroj osvetlenia v miestnosti. Pri práci večer, resp. po tme by skôr malo svetlo vychádzať spoza monitora, lampu teda umiestnite tak, aby svietila zo monitorom. Vhodnejšia a pokojnejšia aj pre vaše oči je teplejšia farba osvetlenia.

Foto: SHUTTERSTOCK
pracovna

Nástenka sa vždy hodí

Nástenka sa hodí do študentskej izby ale aj pracovne. Niekedy je jednoducho lepšie mať dôležité veci stále na očiach. Okrem klasickej korkovej môžete vybrať aj magnetickú, alebo mriežkovanú, na ktorú si poznámky, odkazy či fotky pripnete pomocou klipov.

Využite každé voľné miesto

Keďže študentská izba má byť multifunkčná, treba priestor využívať efektívnejšie. Obzvlášť to platí v prípade, ak potrebujete aj miesto na tlačiareň, náhradné tonery pre tlačiarne, knihy, športové potreby a podobne. Police alebo policové zostavy môžete umiestniť v podstate kdekoľvek, kde budú pre vás dostupné, napríklad aj okolo dverí.

Nadčasové farby

Pri výbere farieb je zvyčajne lepšie držať sa klasiky a staviť na nadčasové a univerzálne farby ako biela, sivá, béžová či prírodné drevo. Študentská izba je predsa veľmi blízko tej dospeláckej, a podľa toho by sa mala aj zariaďovať. Doplnky či menšie kusy nábytku samozrejme môžu byť farebným akcentom, dajú sa totiž jednoducho vymeniť a nie sú finančne náročné.

Uvidíte, že v takto zariadenej študentskej izbe alebo pracovni vám pôjde plnenie dôležitých úloh „ako po masle“.

chyba