Zatočte s energetickou krízou vo svojom podkroví

Strešné okná sú obľúbeným zdrojom denného svetla a čerstvého vzduchu v podkrovných priestoroch. Vďaka vývoju technológií sa postupom rokov čoraz viac zlepšujú ich tepelnoizolačné vlastnosti. Ak máte vo svojom podkroví staršie strešné okná, vedzte, že práve ich výmena za nové môže smerovať k šetreniu energií a je krokom k zdravšiemu domovu.

02.11.2022 00:00
VELUX, pr, nepouzivat Foto:

Spoločnosť VELUX každý rok pripravuje štúdiu zameranú na zdravie budov – Healthy Homes Barometer. Podľa nej býva v súčasnosti až 15 % Európanov v nedostatočných podmienkach – a až 50 miliónov domácností sa dotýka energetická chudoba. Okrem toho, až 9 z 10 budov, ktoré teraz využívame, budeme využívať aj v roku 2050. Preto sa treba zamýšľať nad tým, ako existujúce budovy čo najviac energeticky zefektívniť.

Podľa augustových dát od Eurostatu bude rast energií pokračovať aj ďalej. Preto prijímajú krajiny Európskej únie opatrenia na zníženie rastu cien energií. Domácností sa týka najmä zníženie spotreby elektrickej energie a plynu. Podľa odborníkov je práve rekonštrukcia energeticky neefektívnych budov jednou z najlepších investícií, ktorá v dlhodobom horizonte zaručí šetrenie energií v domácnosti. S nákladmi na rekonštrukciu vám teraz pomôže aj štát.

Foto: Velux
VELUX, pr, nepouzivat

Dotácia až do výšky 19 000 €

Od 17. októbra 2022 si možno podať žiadosť o dotáciu v rámci programu Obnov dom. Program sa týka rekonštrukcií rodinných domov, ktoré boli postavené pred rokom 2013. Výška dotácie závisí od energetickej úspory, dosiahnutej rekonštrukciou. Nárok na dotáciu získa ten rodinný dom, ktorý po rekonštrukcii dosiahne úspory vo výške minimálne 30 %, pri úspore nad 60 % možno získať dotáciu do výšky až 19 000 €. Medzi oprávnenými stavebnými úkonmi je okrem iných aj zateplenie vonkajšej obálky domu, výmena okien a inštalácia tienenia.

Teraz je vhodný čas na výmenu starších strešných okien; proces je rýchly, čistý a nezaberie viac ako jeden deň. Stíhate to aj do konca tohto roka.

Foto: Velux
VELUX, pr, nepouzivat

Investícia, ktorá sa vám rýchlo vráti

Ak zvažujete výmenu svojich starých okien, ktoré už poriadne netesnia a je vám pri nich zima, nemáte na čo čakať. Nové generácie strešných okien sa vyznačujú skvelými tepelnoizolačnými vlastnosťami a vďaka pasívnym solárnym ziskom sa ich energetická bilancia môže zmeniť na pozitívnu. Pod novými oknami vám bude teplejšie a príjemnejšie.

Foto: Velux
VELUX, pr, nepouzivat

Šetrenie energií v troch krokoch

Kedysi platila známa rovnica: väčšie okná = väčšie tepelné úniky. Dnes to už našťastie neplatí. Súčasné technológie posunuli tepelnoizolačné vlastnosti strešných okien na úplne iný level. Ak vykonáte tieto tri kroky, môžete na vykurovaní ušetriť až 60 %*:

  • Nahraďte staré strešné okná, ktoré boli vyrobené pred rokom 2000 a majú súčiniteľ prestupu tepla Uw 2,8 W/m2K novými strešnými oknami VELUX s trojsklom so zasklením 64 so súčiniteľom prestupu tepla Uw 1,0 W/m2K.
  • Znížte teplotu na termostate o 2°C. Vďaka lepšej tepelnej izolácii strešných okien nedôjde k zníženiu komfortu bývania.
  • Zvýšte hrúbku zateplenia strechy na 500 mm.

*Príklad vypočítaný pre podkrovný byt: 95 m2, 8 strešných okien, hrúbka izolácie 250 mm a vykurovanie na 22 °C, orientácia juh/sever, využitý software: VELUX Energy and Indoor Climate Vizualizer.

Foto: Velux
VELUX, pr, nepouzivat

Zvýšiť energetickú účinnosť okien možno aj s pomocou vonkajších tieniacich doplnkov. V lete pomôžu vonkajšie rolety a markízy, ktoré zabezpečujú interiér pred prehrievaním. A v zimných mesiacoch dokážu vonkajšie rolety zabrániť ďalším tepelným únikom.

www.velux.sk

chyba