Rolety Deň a noc ako funkčný designový prvok

Rolety a žalúzie nám doprajú nielen v období leta vítaný tieň a súkromie. Sú ale taktiež významným prvkom domácnosti a hrajú teda dôležitú úlohu aj ako designový prvok. V tomto ohľade vynikajú najmä rolety Deň a noc.

31.08.2022 15:35
rolety

Rolety, alebo žalúzie?

Pokiaľ ide o výber tieniacej techniky, najčastejšie víťazia žalúzie a rolety. Výhodou žalúzií je možnosť plynulejšej regulácie svetla pomocou sťahovania a natáčania lamiel. Montáž je však zložitá a svojpomocne ju asi nezvládnete. Rolety majú zase omnoho širšiu ponuku vzorov a typov látok. Sú taktiež konštrukčne jednoduchšie. Ničmenej regulácia množstva svetla je horšia.

Existujú ale takzvané rolety Deň a noc, ktoré kombinujú výhody roliet a žalúzií, bez toho aby si so sebou niesli niektoré z ich nevýhod. A dokonca pridávajú aj niektoré ďalšie výhody.

Ako rolety Deň a noc fungujú?

Počujete výraz rolety Deň a noc prvý krát? Vysvetlíme si, o čo vlastne ide a ako rolety Deň a noc fungujú. Konštrukcia je podobná, ako u klasických roliet – látka sa vysúva a zasúva do kazety, umiestnenej nad oknom. Tienenie teda zaisťuje látka rôznych vzorov, farieb a priesvitnosti, ktorá reguluje množstvo prechádzajúceho svetla. Látka nevisí len tak vo vzduchu, ale je vedená pevným silonom, takže roleta vo vetre môže niekedy narážať do rámu okna. Avšak pokiaľ otvoríme okno na ventiláciu, roleta zostane na okne a neprevesí sa do miestnosti.

Rolety Deň a noc taktiež pripomínajú žalúzie. Skladajú sa totiž taktiež z jednotlivých „lamiel“. Rovnako ako u žalúzií, aj u roliet Deň a noc sa môžete rozhodnúť pre vytiahnutie celej látky hore a tým okno úplne odkryť, prípadne stiahnutie až dole a okno zakryť. Ničmenej rozdiel medzi žalúziami a roletami noc a deň tu predsa len je.

Pri stiahnutých žalúziách regulujeme priechod svetla zmenou uhlu, ktorý jednotlivé lamely zvierajú so zvislou plochou okna. Oproti tomu rolety Deň a noc umožňujú nastaviť výšku medzery, cez ktorú dovolíme svetlu prechádzať.

Látka na roletách Deň a noc má totiž pruhy z dvoch rôznych materiálov. Prvý je sieťka, ktorá priechodu svetla prakticky nebráni, a druhý je nepriehľadná látka, alebo len do určitej miery priesvitná v závislosti na gramáži látky, ale hlavne farby látky. Čím svetlejšia tým väčšia intenzita svetla je v miestnosti a naopak. Pri vyťahovaní rolety dochádza k ich vzájomnému prekrývaniu, pričom pokiaľ sa kryje nepriehľadný pruh s priehľadným, okno je úplne tienené, a naopak pri krytí priehľadného pruhu s ďalším priehľadným, je tienená len tá časť okna, kde sa kryjú nepriehľadný pruh s ďalším nepriehľadným.

Aká je ponuka roliet Deň a noc na trhu?

Zo všetkých ponúk na našom trhu sa nám javí ako najlepšia spoločnosť FOA. Prečo sú oprávnene považovaní za jedničku na trhu?

  • Cena ich roliet je jedna z najnižších na trhu.
  • Kvalita roliet je na vysokej úrovni. Veľmi tomu pomáha spevnený „chrbát“ rolety a taktiež to, že posielajú rolety starostlivo zabalené.
  • Rolety dodávajú štandardne v rozmeroch 150 a 220 cm na výšku a od 30 do 240 cm na šírku. Ale sľubujú, že sa individuálnym rozmerom prispôsobia.
  • Montáž zvládnete doslova za 5 minút. Roleta je totiž už celá zložená, takže na vás je len jej zavesenie na okenný rám.
  • Ochotný servis je na hotline linke celý deň. Navyše si každú objednávku telefonicky overia, aby sa predišlo omylom.

Rolety ako designový prvok

Rolety deň a noc taktiež perfektne doplňujú okno a majú funkciu moderného designového doplnku. Stačí si vybrať niektorú z mnoho farebných variant a zladiť s ostatnými interiérovými prvkami.

Rolety Deň a noc sa vynímajú v každom modernom bývaní. Hodia sa do bytu, rodinného domu, ale taktiež do verejných priestorov, kancelárie či chaty. Inými slovami – parádu urobia všade a nemusíte sa za nich hanbiť ani v luxusnom interiéri.

Rolety tvoria naozaj výrazný prvok v každej miestnosti, a výber farby by ste teda nemali podceniť. Pokiaľ uvažujete o obstaraní roliet Deň a noc, bude pravdepodobne práve výber farieb prvým krokom a taktiež tou časovo najnáročnejšou operáciou. Výber vhodnej farby roliet sa odvíja hneď od niekoľkých faktorov, ktoré sa vám pokúsime postupne priblížiť. Poďme sa společne pozrieť na to, akú ideálne zvoliť farbu, aby ste boli s našimi roletami čo možno najviac spokojní.

Elektrické rolety Deň a noc od FOA

A je tu tá sľubovaná výhoda navyše – elektrické ovládanie roliet. Komu by sa chcelo zdvihnúť sa z pohodlného kresla či sedačky len preto, aby zatiahol roletu, keď mu slnko svieti do očí pri sledovaní televízie? To je pohoda, keď si môžete na diaľku rolety stiahnuť, bez toho aby ste sa museli pohnúť, či snáď dokonca vstávať!

Rolety deň a noc s elektrickým ovládaním sú vybavené tichým a úsporným motorom, ktorý nepotrebuje žiadne káble ani špeciálnu prípravu pre zapojenie. Iste sa obídete bez elektrikára a montáž zvládnete sami za pomoci podrobných návodov k montáži.

Motor aj dobíjacie lítiové batérie, ktoré ich poháňajú, sú ukryté v mechanizme rolety vo vnútri rúrky. Vzhľadovo teda nijak nerušia. Pohon je tak vlastne neviditeľný, vhodný aj pre dodatočnú montáž na už nainštalované rolety Deň a noc, bez nutnosti prívodu káblov.

Či už teda kupujete tieniacu techniku prvý krát, alebo potrebujete vymeniť staré žalúzie, prípadne chcete len skrášliť svoje bývanie, sú rolety Deň a noc od FOA tou správnou voľbou.

chyba