Vyberáme stojaciu lampu krok za krokom

03.08.2022 10:12
Lampa, pr nepouzivat Foto:

Lampy sú praktickým aj dizajnovým doplnkom každej miestnosti. Mávajú zaujímavý tvar, poskytujú tlmené svetlo a postarajú sa o príjemnú atmosféru. Či už hľadáte nejaký ďalší druh svetla do vášho interiéru, alebo len potrebujete využiť voľný priestor v miestnosti, stojaca lampa je tým správnym riešením.

Prečo si zaobstarať práve stojaciu lampu?

Možno už ste ju niekedy mali a z nejakého dôvodu ste ju dali preč. Možno vám zaberala miesto, možno len neladila s ostatným vybavením miestnosti. Tak prečo by ste si ju práve teraz mali kupovať?

Len sa zamyslite. Keď sledujete televíziu, neotravuje vás náhodou centrálne svetlo? Nežiari tak, až vás to ruší? Alebo nechcete si náhodou počas podvečera čítať, ale nemáte kde, pretože váš čítací kútik nie je dostatočne osvietený?

Stojacia lampa prežiari každý interiér, dokonca vďaka nej môžete kdekoľvek vytvoriť úplne nový ústredný bod celého usporiadania. Možno vďaka nej vznikne nový čítací kútik, možno miesto, kde budete tráviť čas s rodinou nad doskovými a inými hrami. Stojacia lampa sa navyše dá sťahovať z miesta na miesto podľa aktuálnej potreby, takže chvíľu môže slúžiť na čítanie a chvíľu na niečo iné.

Foto: XUJUN
Lampa, pr nepouzivat

Ako vybrať tú pravú stojacu lampu?

Na trhu nájdete chrómované aj medené stojacie lampy, farebné, šedé i čiernobiele lampy, dizajnové lampy a mnoho ďalších. Ako vybrať tú pravú?

Koľko priestoru na lampu máte?

Stojaciu lampu nemontujete na strop ani stenu, pekne ju postavíte na podlahu. Aj to je jeden z dôvodov, prečo by ste jej najprv mali nájsť miesto. Ďalšia vec je, že má často široký stojan, o ktorý rozhodne nechcete zakopávať.

Viete, že vybrané miesto by malo byť v blízkosti elektrickej zásuvky?

Akému štýlu dáte prednosť?

Miesto pre lampu už máte, čo ďalej? Dobre si prezrite celú miestnosť a zamerajte sa na jej štýl. Lampa by s ním mala ladiť. Nie je nič horšie, než keď je každý kúsok vybavenia interiéru v inom štýle.

Pozor na výšku lampy

Čím vyššie je zdroj svetla, tým širší priestor osvieti. Výška lampy je dôležitý parameter pre jej výber, ideálne sú lampy s nastaviteľnou výškou, ktoré prispôsobíte svojim potrebám. Okrem výšky lampy je ale treba zohľadniť aj výšku stropu v miestnosti, kam lampu postavíte. Do miestnosti s vysokým stropom sa vysoké lampy jednoznačne hodia, do miestností s nízkym stropom už nie.

Aké typy lámp nájdete na trhu?

  • Dizajnové stojacie lampy, ktoré sú pekné a praktické zároveň.
  • LED stojacie lampy, ktoré šetria vašu peňaženku.
  • Moderné lampy, ktoré sa hodia do obývačky, spálne i kancelárie.
  • Oblúkové lampy, ktoré vyzerajú perfektne vedľa kresla na čítanie alebo pohovky.
  • Drevené stojacie lampy
  • Textilné stojacie lampy a ďalšie.

Viete, že okrem vyššie uvedených parametrov pre výber by ste sa mali zamyslieť aj nad najrôznejšími vychytávkami? Čo tak nastaviteľný stmievač, flexibilné kĺby alebo napríklad USB port?

chyba