Neaktuálna poistka domu či bytu vás môže vyjsť v prípade škody draho

Predstavte si túto situáciu - v roku 2015 ste si zabezpečili dom v hodnote 200-tisíc eur a na túto sumu ste si ho aj poistili. V januári 2022 vám víchrica zobrala kus strechy a majstrom ste za jej opravu zaplatili 10-tisíc eur. Nahlásite poistnú udalosť a zistíte, že peniaze z poistky vám nezaplatia celú opravu. Ako je to možné, keď máte platnú poistku?

13.05.2022 00:00
kooperativa, pr, nepouzivat Foto:

Pravda je tá, že ak ste uzavreli poistenie domu či bytu pred niekoľkými rokmi a máte neaktualizovanú zmluvu, už vám nemusí postačovať na to, aby vám preplatili účet za nečakané opravy v plnej výške. „Tieto náklady ovplyvňuje výrazný rast cien stavebných materiálov a prác. Tie sa podľa našich údajov zvýšili ku koncu roka 2021 v medziročnom porovnaní až o rekordných 7,5 %, čo predstavuje trojnásobný rast oproti obdobiu predtým,“ vysvetľuje hovorkyňa poisťovne KOOPERATIVA Silvia Nosková Illášová. Pre porovnanie, medzi rokmi 2019 a 2020 sa ceny v tomto segmente zvyšovali „iba“ o 2,7 %.

Prasknuté vodovodné potrubie, havária rozvodov, požiar či zničená časť domu alebo záhradného altánku kvôli vyčíňaniu počasia – to všetko sú situácie, kedy poistenie poskytne finančné krytie na opravu vzniknutých škôd. situáciách, keď je potrebné si uhradiť aj napriek uzavretej zmluve časť opráv z vlastnej peňaženky, ostávajú klienti, pochopiteľne, prekvapení. "Je treba však upozorniť, že pôvodné podmienky v poistných zmluvách, ktoré si klienti nastavili pre prípad škody na svojej nehnuteľnosti, dnes už vo väčšine prípadov kvôli nárastu nákladov na opravy nebudú stačiť,“ hovorí Silvia Nosková Illášová a dodáva, že poisťovňa sa snaží proaktívnou komunikáciou s klientmi vysvetľovať dôvod a týmto situáciám predchádzať.

Kooperativa, pr, nepouzivat

Indexácia v poistnej zmluve je riešenie

Príčinou nesúladu medzi očakávaniami klienta a reálne preplatenou výškou opráv v prípade škody je spravidla podpoistenie – teda situácia, kedy je aktuálna hodnota domu či bytu oveľa vyššia než suma, na ktorú je poistený. „Ak máte nehnuteľnosť poistenú napríklad na 70 % jej terajšej ceny, aj pri vzniknutej škode dostanete od poisťovne 70 % sumy oproti situácii, keby ste dnes mali majetok poistený na jeho reálnu hodnotu,“ uvádza príklad zástupkyňa Kooperativy.

Poisťovňa však dokáže každý rok podľa zverejňovaného rastu indexu cien stavebných prác a materiálov upravovať poistnú sumu aj cenu poistky, vďaka čomu môžu mať klienti istotu vždy aktuálnych podmienok a plnej sumy pri vyplácaní škody. Toto riešenie sa nazýva tzv. indexácia poistnej sumy a je potrebné o ňu v poisťovni požiadať. Výhodou je, že tento prepočet prebieha automaticky. Vaša zmluva je preto aktuálna vždy, bez toho, aby ste na to museli pamätať.

Niektorí Slováci majú poistné zmluvy na majetok staré aj viac ako desať rokov a dohodnuté sumy sú nastavené na staré ceny nehnuteľností z toho obdobia. Ak ste aktualizácii poistnej zmluvy doteraz nevenovali pozornosť, kvôli výraznému nárastu inflácie by ste tento krok teraz rozhodne nemali odkladať. Skontrolovať si poistnú zmluvu však poisťovňa odporúča už aj pri výrazne novších zmluvách. Niekoľkoročné zmluvy totiž nedokážu byť klientom takou finančnou oporou, s akou rátali pri ich uzatvorení. V období, kedy sa ceny citeľne zvyšujú, by klienti mali čo najskôr kontaktovať poisťovňu a zmluvu zmeniť.

chyba