Akú spotrebu má klimatizácia? Koľko ma bude stáť jej prevádzka?

Klimatizácia sa postupne stáva čoraz viac nevyhnutnou súčasťou domácností. Vďaka špecifickému spôsobu cirkulácie vzduchu udržiava v celom dome príjemnú teplotu. Jedna z hlavných otázok, ktorá môže zaujímať väčšinu potenciálnych spotrebiteľov, je spotreba energie. Akú priemernú spotrebu má klimatizácia do domu alebo do bytu? Je cenovo dostupná alebo predstavuje vyššiu investíciu?

29.04.2022 00:00
ZSE, pr, nepouzivat

Priemerná spotreba a cena klimatizácie

Spotreba energie nie je vždy pri klimatizácií rovnaká. Ak by sme však mali definovať priemerné číslo, išlo by približne o 300 kWh za rok. Konkrétnu spotrebu klimatizácie dokážete aj vypočítať. Ako príklad môžeme uviesť zariadenie, ktoré spotrebuje 60 wattov za hodinu, pričom je spustené 60 hodín. Vynásobením 60 wattov x 60 hodín získame 3600 wattov za hodinu a teda 3,6 kWh elektrickej energie.

Pokiaľ ide o cenu, bude sa líšiť v závislosti od niekoľkých faktorov. Do úvahy treba brať počiatočnú investíciu, ktorá sa pohybuje v rôznych cenových hladinách. Viete ju nájsť v hodnote približne 1000 eur, ale inovatívnejšie verzie môžu mať aj cenu vyššiu ako 2500 eur. Pre túto skutočnosť viacerí sprostredkovatelia ponúkajú klimatizáciu s montážou aj na splátky. Veľké cenové rozdiely sú najmä kvôli rôznym inovatívnym funkciám, inováciám, výkonom, veľkostiam, kvalite ale aj výrobcom klimatizácie. Pri konečnom výbere by hlavným ukazovateľom mala byť najmä veľkosť vašej miestnosti – pri väčšom priestore bude potrebná výkonnejšia klimatizácia do bytu. Zamerajte sa tiež na energetickú účinnosť, výšku decibelov (cca 15 – 30 decibelov je tichá) a funkcie. Letná prevádzka vo všeobecnosti predstavuje asi 10 eur mesačne. Niekedy sa suma môže aj trochu navýšiť, pokiaľ spotrebitelia vyhľadávajú aj ďalšie špeciálne vlastnosti, ktoré daná klimatizácia do bytu ponúka:

  • displej a jeho osvetlenie
  • kontrola orientačnej spotreby
  • načasovanie zapnutia a vypnutia
  • ovládanie cez mobilnú aplikáciu a iné

Ktoré faktory ovplyvňujú spotrebu klimatizácie?

Existujú rôzne dôvody, prečo niektoré klimatizácie spotrebujú viac energie ako iné. Je zrejmé, že s narastajúcim výkonom bude mať klimatizácia do domu vyššiu spotrebu. Ide tiež o priemernú teplotu oblasti, v ktorej bývate. Naša krajina síce nemá v jednotlivých regiónoch rapídne teplotné rozdiely, avšak počas letných mesiacov dokážu hodnoty teploty

narásť pomerne vysoko. V takomto prípade potrebuje klimatizácia väčší výkon, čo sa odrazí na väčšej spotrebe. Vedeli ste, že spotrebu ovplyvňuje aj počet obyvateľov domu? Ľudské telo zvyčajne vyžaruje veľa tepla. Ak je v domácnosti viac ľudí, klimatizácia potrebuje viac času a energie na ochladenie priestorov. K teplote v dome prispieva aj počet elektrických spotrebičov, ktoré sú momentálne v prevádzke. Vaša klimatizácia do domu tak bude musieť pracovať intenzívnejšie, aby ochladila rovnaký objem vzduchu.

Klimatizácia a spotreba s ňou spojená sa dá znížiť niekoľkými účinnými spôsobmi. Počas horúcich letných mesiacov nezabudnite zatvárať okná a dvere, aby ste zamedzili vzniku nadbytočného tepla vo vnútri domu. Klimatizácia do bytu by mala chladiť interiér primeranou teplotou. Ak to nie je nevyhnutné, nenastavujte na ovládaní príliš nízke teploty a uistite sa, že rozdiel medzi vnútrom a vonkajškom nie je vyšší, ako sedem stupňov. Vyhnite sa nepretržitej prevádzke – zariadenie vypínajte večer alebo pred spánkom. Ďalšia rada síce môže znieť zvláštne, ale aj otvorené skrine, komody a iný nábytok do istej miery zvyšuje spotrebu klimatizácie, pretože zväčšujú objem vzduchu, ktorý musí ochladiť. Myslite na všetky premenné, aby klimatizačná jednotka fungovala na optimálny výkon a investícia sa tak oplatila.

Množstvo faktorov, ktoré ovplyvňujú spotrebu klimatizácie si uvedomuje aj špecialista na energetiku v ZSE. Riešenie nákladov na energie nie je vždy jednoduchá záležitosť a preto ZSE ako jediný dodávateľ ponúka svojim zákazníkom elektrinu pre klimatizáciu na jeden rok zadarmo. Podľa priemernej ročnej spotreby za prevádzku klimatizácie, ktorú sme spomínali už vyššie, ide vo výsledku až o 300 kW hodín, poskytnutých zadarmo.

chyba