Zaostrené na kosačky - ako vybrať tú správnu?

Hľadanie ideálnej kosačky v preplnenej trhovej ponuke sa môže zdať ako nikdy nekončiaca úloha. V tomto článku vám pomôžeme výber zúžiť na minimum.

12.04.2022 00:00
Romerx, pr, nepouzivat Foto:

Ak chcete, aby bol váš trávnik vždy krásne estetický, úhľadne zarovnaný a hlavne zdravý, potom by vo vašej záhradnej výbave nemala chýbať kosačka. Nie však hocijaká. Pri veľmi lacných modeloch netreba očakávať žiadne zázraky a je pravdepodobné, že takýto stroj vám vydrží len zopár sezón. V nemalej miere k tomu, samozrejme, prispieva aj zaobchádzanie a starostlivosť o samotnú kosačku. Jednoducho povedané, ak patríte – čo sa údržby záhradných strojov týka – k lajdákom, zrejme sa vám kosačka dlhou životnosťou nezavďačí. Poďme však pekne po poriadku.

Kúpili ste nový dom so záhradou a krásnym trávnikom, no kosenie je pre vás „španielskou dedinou“? Ak pri hľadaní na internete zadáte výraz „najlepšie kosačky“, asi sa vám pri pohľade na širokú ponuku zatočí párkrát hlava. Ani sa nečudujeme. Ako sa v tom teda zorientovať a ktorej kosačke povedať svoje áno?

Elektrické, benzínové, robotické, strunové…Máte v tom chaos?

Pri svojom bádaní po internete či kamenných obchodoch so záhradným náradím natrafíte na tieto najčastejšie typy kosačiek: benzínové, elektrické, akumulátorové, robotické, vretenové, strunové (vyžínače), bubnové, traktorové kosačky či záhradné ridery. Pre lepšiu predstavu, čo ktorá dokáže, popíšeme základné charakteristiky každej z nich.

Benzínové kosačky – sú výkonnejším typom kosačky, a preto si poradia aj s vyšším a hustejším trávnatým porastom. Benzínové kosačky sú vhodné skôr do veľkých záhrad s rozlohou nad 1000 m2. Ich hlavnými nevýhodami sú najmä vyššia hlučnosť, potreba dopĺňania paliva/oleja a vyššia miera znečistenia vzduchu ako pri iných typoch. Vzhľadom k ich vyššiemu výkonu zaplatíte za kvalitnú benzínovú kosačku zvyčajne viac ako za elektrickú či akú verziu.

Foto: freepik
Romerx, pr, nepouzivat

Elektrické kosačky – menej výkonný typ kosačky ako benzínový variant. Úplne však postačia pri menších až stredne veľkých pozemkoch s nenáročným, rovným terénom. Ich výhodou sú tiež nižšia hlučnosť a jednoduchá obsluha. Veľkosťou sú menšie a tiež ľahšie ako benzínové, preto sa s nimi lepšie manipuluje. Pri kosení elektrickou kosačkou je však potrebné dávať pozor na prívodný kábel, inak hrozí nebezpečenstvo preseknutia. Elektrické kosačky patria k najlacnejším typom a bývajú teda častou voľbou pri obmedzenom rozpočte. Sumu, ktorú však ušetríte za kúpu elektrickej verzie, pravdepodobne nakoniec budete musieť investovať do predlžovacieho kábla, nakoľko dĺžka prívodného kábla kosačky nebýva dostatočná.

Akumulátorové kosačky – majú podobné vlastnosti ako kosačky elektrické, no s rozdielom, že sú poháňané batériami. Manipulácia s nimi je teda komfortnejšia, keďže nemajú žiaden prívodný kábel. Majú tichý chod a sú ideálne na pokosenie menších, nenáročných plôch. Nevýhodou je obmedzenie chodu kosačky práve kvôli batérii, ktorá sa môže počas kosenia vybiť. To sa však dá „ošetriť“ kúpou dvoch, či viacerých batérií a keď sa vám jedna batéria vybije, jednoducho ju vymeníte za druhú, nabitú. Takisto si môžete zakúpiť rýchlonabíjačku, ktorá dokáže značne skrátiť čas nabitia batérie.

Robotické kosačky – patria k novším typom kosačiek a sú vhodné pre menšie pozemky bez prekážok. Obľubujú ich najmä majitelia trávnika, ktorí na kosenie nemajú čas alebo ich pravidelné kosenie skrátka nebaví. Ich veľkou výhodou je samonabíjanie v nabíjacej stanici či pravidelný režim kosenia, ktorý zabezpečí perfektný vzhľad trávnika nepretržite. Dokážu pokosiť aj vlhkú trávu vysokú aj niekoľko cm. V porovnaní s inými typmi kosačiek majú však nižší výkon a pokosenie trvá o čosi dlhšie.

Strunové kosačky – tiež nazývané vyžínače, sú ideálnymi parťákmi do ťažšie prístupných miest, napríklad okolo kríkov, stromov, obrubníkov, príjazdových ciest a pod. Tento typ kosačky sa používa skôr na finálnu úpravu častí trávnika, kam sa s klasickou kosačkou nedostanete. Ich ovládanie je jednoduché, ale pri manipulácii s nimi je potrebné byť obozretný. Ak potrebujete pokosiť zanedbanejší trávnik so silnejšou burinou, obzrite sa po dvojstrunových vyžínačoch s väčším výkonom. Nevýhodou strunových kosačiek býva hlučnosť a potreba pravidelnej výmeny strún.

Foto: freepik
ROmerx, pr, nepouzivat

Vretenové kosačky – väčšinou manuálne typy kosačiek, ale existujú aj motorové. Sú ideálnou voľbou pre anglické trávniky. Trávu nekosia, ale strihajú a preto nie je rozstrapkaná a nezožltne.

Bubnové kosačky – nejde o bežný typ kosačiek. Zíde sa vám v prípade, že vlastníte veľký pozemok, sad alebo lúku a potrebujete pokosiť hustú a vysokú trávu. Vďaka silnému a výkonnému benzínom poháňanému motoru si poradia aj s náročnejším terénom, ktorý býva upravovaný len sporadicky. Pri kosení skladá pokosenú trávu rovno do riadkov a tie sa potom ďalej sušia. Kvôli ch vysokej hmotnosti je väčšina z nich vybavená pojazdom, vďaka ktorému je manipulácia so strojom omnoho jednoduchšia.

Foto: freepik
Romerx, pr, nepouzivat

Traktorové kosačky – výkonný typ kosačky; sú ideálne pre veľké trávnaté plochy aj náročné terény. Kosenie traktorovou kosačkou je jednoduché, zábavné, rýchle a efektívne. Sú zároveň multifunkčné, okrem kosenia ich pomocou rôznych druhov príslušenstva využijete aj na iné práce.

Záhradné ridery – kľudne ich môžeme nazvať aj „malým bratom“ traktorovej kosačky. Líšia sa tým, že záhradné ridery sú menej výkonné, majú menší objem zberného koša aj menší záber kosačky. Napriek tomu sú dostatočne výkonné na pokosenie väčšieho pozemku a kosenie s nimi si skrátka zamilujete.

Sprievodca výberom novej kosačky

Predtým, ako sa rozhodnete pre konkrétny typ kosačky, skúste si na papier (alebo len pre seba) zodpovedať tieto otázky, ktoré môžeme nazvať aj manuálom pre výber ideálnej kosačky vzhľadom k vašim potrebám.

  • Akú rozlohu má trávnatá plocha vášho pozemku, ktorú budete kosiť?
  • Aká je členitosť terénu tejto plochy? Je rovný alebo svahovitý?
  • Nachádza sa na vašom pozemku množstvo prekážok, ako napr. kríky, detské preliezky, jazierko, rôzne záhradné architektonické prvky a pod.?
  • Kto všetko z vaše rodiny bude kosiť? (kvôli výberu hmotnosti, ovládateľnosti, údržbe kosačky)
  • Patríte k typom, ktorým nevadí pravidelná starostlivosť o kosačku alebo vás to skôr otravuje?
  • Akých máte susedov, prípadne máte doma malé dieťa? Bola by vyššia hlučnosť kosačky prekážkou?
  • Koľko času ste ochotní venovať koseniu?

Ak máte odpovede na tieto otázky, je čas vyriešiť dilemu, pre ktorú sa rozhodnúť. Tu sú najčastejšie varianty odpovedí spolu s odporúčaniami pre konkrétny typ kosačky.

Rozloha

  • menšia záhrada s rozlohou trávnatej plochy do 500 m2: elektrická / akumulátorová / robotická kosačka
  • stredne veľká záhrada s rozlohou od 500 do 1000 m2: benzínová kosačka
  • veľká záhrada s rozlohou nad 1000 m2: traktorová kosačka alebo záhradný rider
  • pole/lúka s neudržiavanou plochou: bubnová kosačka

Členitosť povrchu

  • rovný: elektrická/ akumulátorová/ robotická kosačka, stačí aj bez pojazdu
  • mierne svahovitý terén: elektrická/ akumulátorová/ benzínová kosačka s pojazdom
  • svahovitý terén: bubnová kosačka/ vyžínač/ traktorová kosačka

Prekážky terénu

  • bez prekážok: prakticky akákoľvek, výber kosačky zúžte ostatnými parametrami
  • s prekážkami: s pojazdom, na pokosenie trávy okolo prekážok použite strunovú kosačku; neodporúčame robotickú kosačku

Zložitosť ovládania

  • jednoduchá obsluha: elektrické alebo akumulátorové kosačky, záhradné ridery, s funkciou rýchleho štartu, s pojazdom, modely s hydrostatickou prevodovkou
  • zložitejšia obsluha: benzínové kosačky
Foto: freepik
Romerx, pr, nepouzivat

Údržba kosačky

  • žiadna alebo menej častá starostlivosť: elektrické kosačky, robotické kosačky
  • pravidelná údržba: akumulátorové (dobíjanie batérií), benzínové (napr. dopĺňanie paliva a oleja)

Hlučnosť kosačky

  • nezáleží na hlučnosti, hlavný je výkon – prakticky akákoľvek, no vzhľadom k vyššiemu výkonu bude ideálnou voľbou benzínová kosačka
  • tichá – akumulátorová /robotická kosačka, vretenová kosačka

Rýchlosť pokosenia

  • nemáte vôbec čas na kosenie – robotická kosačka
  • nezáleží na rýchlosti – výber je potom na vás a iných preferenciách
  • čím rýchlejšie, tým lepšie – traktorová kosačka/ záhradný rider, vo všeobecnosti kosačky s výkonným motorom a širokým záberom; modely s hydrostatickými prevodovkami, ktoré sú spoľahlivejšie a jednoduchšie na ovládanie (pre obsluhu)
Foto: 123rf
Romerx, pr, nepouzivat

Nenašli ste svojho kosačkového favorita?

Pokiaľ stále váhate, akého pomocníka na údržbu trávnika si zadovážiť, prípadne sme vám medzi možnosťami neponúkli odpoveď s vašimi preferenciami, neváhajte sa obrátiť na skúseného odborníka či predajcu záhradnej techniky. Kde ho nájsť? Skúste si prečítať napr. referencie alebo odporúčania od zákazníkov buď na firemnom Google profile, priamo na webstránke alebo sociálnych sieťach. Čím viac referencií, tým lepšie…

chyba