Ako na zariadenie malej spálne? S našimi tipmi to zvládnete raz-dva

Zariaďovanie malej spálne sa môže spočiatku javiť ako poriadny oriešok. Avšak správny výber nábytku, dekorácií a ich rozmiestnenie dokážu aj z malého priestoru vytvoriť očarujúcu oázu pokoja, a zároveň multifunkčný priestor, ktorý využijete naplno.

24.02.2022 12:26
seocentrum, pr nepouzivat Foto:

Či už ste sa rozhodli pre kúpu nového domu, bytu alebo rekonštrukciu stávajúceho domova, nechajte si poradiť s dispozíciou vašej nehnuteľnosti. V niektorých prípadoch sa budete musieť zmieriť napríklad s obmedzeným priestorom spálne. Ak nemáte zrovna chuť investovať do zmeny dispozície miestností alebo stavebných úprav, postačí vám pár šikovných trikov, ktorými dodáte malej spálni úplne nový nádych.

Výber postele nenechajte na náhodu

Prvým kusom nábytku, po ktorom by ste sa mali poobhliadnuť pri zariaďovaní spálne, je kvalitná posteľ. Kým však siahnete po prvom dizajnovom kúsku, ktorý vás ohúri, myslite v prvom rade na praktickú stránku. Aby strop vyzeral byť opticky vyšší, je vhodné vybrať nízku posteľ. Ak vám však predsa len zo zdravotného hľadiska viac vyhovuje vyšší rám postele, dajte prednosť typu s úložným priestorom, ktorý v malej izbe oceníte nad zlato. V prípade, že do spálne hľadáte jednolôžkovú posteľ, umiestnite ju do rohu miestnosti. Manželská posteľ sa môže vynímať na viacerých miestach, záleží teda na vás, v ktorej časti miestnosti sa vám bude spať komfortnejšie. Vo všeobecnosti však platí, že posteľ kupujeme do spálne ako prvú, zvyšný nábytok prispôsobíme priestoru až potom.

Foto: Nesolenaya Alexandra
seocentrum, pr nepouzivat

Zamilujte si dekorácie

Bytové doplnky a dekorácie predstavujú eso v rukáve pri zariaďovaní malej spálne. Stačí len zvoliť správne množstvo a umiestnenie predmetov. Jedným z najlepších spôsobov, ako opticky dodať miestnosti priestor, je využitie veľkého zrkadla. Ak to priestor dovoľuje, je vhodné umiestniť ho na stenu oproti oknu, aby do izby odrážalo čo najviac svetla. Veľmi štýlovým riešením je tiež použitie širokého konzolového stolíka, ktorý poslúži ako nočný stolík. Práve na ten môžete nadrozmerné zrkadlo voľne položiť a oprieť o stenu. Ďalším spôsobom, ako ozvláštniť miestnosť, je použitie obrazov na stenu. Aj tu však platí, že menej je niekedy viac, preto dajte radšej prednosť jednému veľkému dominantnému kúsku pred väčším množstvom malých obrázkov.

Využite hru farieb a svetla

Nielen zrkadlo, ale aj farby dokážu do miestnosti vniesť viac svetla, a tým ju opticky zväčšiť. Pri maľovaní preto dajte prednosť svetlým odtieňom farieb, ktoré svetlo odrážajú najlepšie. Báť sa nemusíte ani na prvý pohľad strohej bielej farby, ktorú môžete ozvláštniť či už spomínaným obrazom, alebo jemným dekorom v podobe pastelovej farby nanesenej na jednu zo stien. V prípade, že má miestnosť tvar úzkeho obdĺžnika, zväčší ju vhodne zvolená tapeta na najvzdialenejšej stene. Aj tu buďte však opatrní s výberom a voľte veľké vzory, malým a drobným dekorom by ste docielili opačného efektu. Farbu tapety môžete následne zladiť s obliečkami, čím dosiahnete jednotný štýl spálne. Nezabudnite tiež využiť okna, ktoré by malo prepúšťať čo najviac svetla. To znamená, vyhnite sa ťažkým hrubým závesom a siahnite radšej po roletách alebo žalúziách.

Aj maličkosť dokáže priniesť veľkú zmenu

Aby malá spálňa pôsobila priestranne a usporiadane, je dôležité dbať na symetriu v priestore – nočné stolíky umiestniť po oboch stranách postele, obraz na stenu zavesiť na stred apod. Vyhnite sa nadbytočným kusom nábytku alebo doplnkom a zamerajte sa len na kúsky, ktoré sú naozaj praktické a potrebné. Práve v spálni totiž najviac oceníte pravidlo – úložný priestor od stropu až po zem. Využite preto nielen samotné skrine a komody, ale aj priestor nad nimi, a snažte sa siahnuť po nábytku, ktorý vám pomôže ušetriť čo najviac miesta.

chyba