Ako na čistenie krbu? Vysávač popola dokáže pomôcť

Grilovacia sezóna sa blíži ku koncu a naopak, začína sa sezóna vykurovania. Pre všetkých tých, ktorí majú to šťastie užívať si chladné jesenné či zimné večery pri teple z domáceho krbu, sme pripravili pár užitočných tipov na to, ako sa vysporiadať s jeho čistením.

30.10.2019 08:45
Karcher, PR článok, nepoužívať Foto:

Aby vám krb prinášal to, čo od neho očakávate, je potrebné sa oň starať. Dôležitou súčasťou údržby je čistenie komína. To je činnosť, ktorú radšej zverte odborníkovi. Veď pustiť si raz za čas do domu kominára môže pozitívne vplývať aj na vaše šťastie. Ostatné činnosti zvládnete bez problémov sami. Výborným pomocníkom je vysávač popola.

Vysávač popola pre prácu v interiéri aj exteriéri

Asi len máločo dokáže vytvoriť v domácnosti romantickejšiu atmosféru ako horiace drevo v krbe. Príjemne zohrievaná miestnosť, jemnučké pukanie polienok a nádherne červenožlté osvetlenie dokáže vykúzliť tú pravú idylku doma aj na chate či chalupe. Už menej obľúbenou činnosťou je upratovanie popola. Práve ten dokáže narobiť slušný neporiadok aj mimo krbu.

Poznáte to. Popol sa snažíte pomaly štetkou vymetať tak, aby sa nevíril, aby ste nemuseli vysávať celú miestnosť či utierať prach z nábytku. Zrazu však zaúraduje prievan a vaša snaha o čo najjemnejšie vyzametanie popola bola zbytočná. Toto riziko dokážete eliminovať pomocou vysávača popola. Zároveň nedochádzate s popolom do priameho kontaktu a nevdychujete čiastočky nečistôt tak, ako v prípade bežného vymetania, čo má pozitívny vplyv na vaše dýchacie cesty.

Pri výbere si však dajte pozor na materiál, z ktorého je vysávač vyrobený. Kvalitné vysávače na popol sú vyrobené z ohňu vzdorných materiálov. Vysávať tak môžete aj popol, ktorý ešte nie je úplne chladný. Taktiež je dôležitý spôsob oklepávania nečistôt z filtrov. Pri menej prepracovaných výrobkoch sa vám môže stať, že budete musieť filter každú chvíľu oklepávať ručne, čo je nepraktické a zaberá to zbytočne veľa času. Ideálne je, ak má vysávač možnosť samostatného prefúknutia filtra stlačením tlačidla, ako napríklad vysávače na popol značky Kärcher.

Foto: PR servis
Karcher, PR článok, nepoužívať

Odporúčame tiež porovnávať sací výkon, veľkosť odpadovej nádoby a príslušenstvo. Niektoré vysávače na popol, napríklad AD 4 Premium, môžete vďaka špeciálnym nástavcom používať ako bežné vysávače na pevné nečistoty. To z nich robí skutočných univerzálov. Vďaka špeciálnemu systému filtrácie a bohatému príslušenstvu dokážete dôkladné povysávať okrem popola z krbu či grilu aj väčšie nečistoty v garáži, sklade, dielni či aute.

Sklo je potrebné čistiť pravidelne

Nekvalitná krbová vložka, nevhodný tvar krbu, zlý ťah komína, vlhké drevo, nesprávne uložené drevo počas horenia či málo vzduchu sú príčinami, prečo vám černie sklo na krbe. Takto znečistené sklo jednak nepôsobí veľmi príjemným dojmom aj keď krb práve nepoužívate a jednak sa stráca čaro plápolajúceho ohňa. Čím dlhšie necháte sklo nečistené, tým hrubšia vrstva nečistôt vo forme prachu, sadzí a dymu sa na ňom bude ukladať. Logicky, čím hrubšia vrstva, tým náročnejšie čistenie. Zároveň, nečistoty sa vám pri každom otvorení dvierok môžu dostávať do miestnosti a zapríčiniť tak potrebu častejšieho komplexného upratovania.

Možno sa to zdá zvláštne, ale sklo dokážete veľmi jednoducho a zadarmo vyčistiť popolom. Stačí, ak rozotriete navlhčenými novinami čo najjemnejší popol po skle a krúživými pohybmi budete postupne odstraňovať zachytané nečistoty. Takéto čistenie bez chemikálií je zároveň ekologické. Pre dokonalú čistotu môžete sklo následne vyleštiť nejakým prípravkom na sklá či zrkadlá.

Ak vám práca s popolom príliš nevonia, existujú aj špeciálne prípravky na krby vo forme gélov či sprejov. Obsahujú látky, ktoré efektívne rozpúšťajú usadeniny, vďaka čomu dokážete vyčistiť sklo takmer bez námahy.

chyba