Steny, v ktorých plesne nemajú šancu

Chystáte sa prerábať priestory, kde môžete rátať s veľkým množstvom vody, ako sú bazény, wellness alebo kúpeľne? Nemali by ste zabúdať na to, že neustála vlhkosť v týchto priestoroch zvyšuje riziko tvorby plesní.

02.07.2019 00:00
Rigips, PR článok, nepoužívať Foto:

Plesniam sa najviac darí v priestoroch, kde vlhkosť vzduchu presahuje 60 percentnú hranicu, takže napríklad vo wellness centrách či kúpeľniach. Ich prítomnosť rozpoznáte veľmi ľahko. Vyznačujú sa typickými čiernymi alebo zelenými škvrnami.

Plesne v akomkoľvek prostredí sú veľkým problémom. Spôsobujú postupnú degradáciu povrchu stien a dokonca môžu prenikať až do ich jadra a zapríčiniť hĺbkovú degradáciu, ktorá si môže vyžadovať finančne náročné a zdĺhavé opravy a rekonštrukciu.

Okrem toho však plesne môžu spôsobovať viaceré zdravotné problémy – od škrabania v hrdle, cez podráždenú pokožku, až po pľúcne infekcie. Preto by ste nikdy nemali premeškať príležitosť zabezpečiť vaše priestory voči plesniam.

Treba vedieť, z čoho stavať

Základom kvalitnej hydroizolácie je používať stavebné materiály, ktoré boli špeciálne navrhnuté na použitie v priestoroch so zvýšeným výskytom vlhkosti. Napríklad stavebné dosky na báze sadry Glasroc X značky Rigips.

Foto: PR servis
Rigips, PR článok, nepoužívať

Ich odolnosť voči plesniam je zaručená tým, že v nich nie sú použité žiadne organické materiály. Navyše sú opatrené impregnáciou sadrového jadra a povrchovou sklovláknitou rohožou s ochranným vodoodpudivým náterom. Vďaka tomu sú vhodné aj do priestorov, kde priemerná vlhkosť dosahuje až 90 %.

Foto: PR servis
Rigips, PR článok, nepoužívať

Dosky Glasroc X vážia 10.5 kg na meter štvorcový, čo znamená že sú o 30 % ľahšie ako obyčajné cementové dosky. Ich inštalácia je praktická nielen vďaka ich nízkej váhe, ale aj vďaka ich ohybnosti. Dosky je možné použiť na oblúkové podhľady aj priečky až do polomeru 3 m bez nutnosti predchádzajúceho navlhčenia. Na ich spracovanie navyše nepotrebujete žiadne špeciálne náradie.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Rigips.

chyba