Máte nevyužívané podkrovie? Dáme vám 4 tipy, ako ho upraviť, aby poslúžilo vám aj vašej rodine

Podkrovie domu kedysi dávno slúžilo hlavne ako sklad, najčastejšie sena či krmiva pre hospodárske zvieratá. Neskôr sa v podkorví skrývalo všetko, čo inde nemalo miesto. Posledné roky je však úprava podkrovia bežným spôsobom ako získať komfortný priestor využiteľný na rôzne účely. Prečítajte si tipy, ako svoje podkrovie upraviť tak, aby ste ho mohli naplno využívať a skvalitniť tak bývanie vás aj vašej rodiny.

12.03.2019 15:49
01 isover, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:

1. Detská alebo tínedžerská izba

Do istého času možno stačí jedna detská izba aj pre dve či dokonca tri deti. Vždy sa však deti dostanú do veku, v ktorom zatúžia po súkromí. Práve to je častým dôvodom zobytňovania podkrovia a vytvorení nových detských či tínedžerských i­zieb.

Ak sa rozhodnete deťom vytvoriť izbu v podkroví, priestor by určite nemal byť stiesnený. Keďže pôjde o priestor pod šikmou strechou, rozloha izby by mala byť veľkorysejšia, aby v nej mal jej nový obyvateľ dostatok priestoru. Okrem toho treba zvoliť vhodné okná, aby ste zabezpečili dostatočný prísun vzduchu aj svetla.

Pokiaľ vám to priestor dovolí, snažte sa izbu rozdeliť na priestor na spánok, uloženie vecí, učenie aj hru či iné voľnočasové aktivity. Detská izba by mala byť nielen kreatívna, ale aj zdravá, preto vyberajte kvalitné a prírodné materiály. Napríklad drevené obloženie je v podkrovných priestoroch z estetického aj praktického hľadiska dobrou voľbou.

So zdravím súvisí aj vhodná teplota. Väčšinou sa rekonštrukcia podkrovia týka starších domov so šikmou strechou. V tom prípade treba určite myslieť na vhodné zateplenie, keďže tepelné úniky cez strechu môžu tvoriť až 30 % celkových tepelných strát. Ideálnym materiálom na zateplenie šikmej strechy je sklená vlna, ktorá má vynikajúce tepelnotechnické a mechanické vlastnosti.

Foto: PR servis
02 isover, PR článok, reklama, nepoužívať

2. Oddychová galéria

Hlavne v prípade novostavieb či moderných drevodomov sú otvorené galérie, ktoré prepájajú prízemie s podlažím obľúbeným riešením. Otvorená galéria sa dá využiť ako príjemná pracovňa alebo miesto na oddych, z ktorého máte výhľad do obývačky či kuchyne nachádzajúcej sa pod ňou. Vďaka strešným oknám sa v galérii bude dariť aj izbovým kvetom, ktoré či už oddychový alebo pracovný priestor rozhodne spríjemnia.

Foto: PR servis
03 isover, PR článok, reklama, nepoužívať

3. Pánska klubovňa

Z amerických filmov poznáme prerábky garáží či pivníc, v ktorých si chlapi urobili svoje kráľovstvo na hranie biliardu, pozeranie futbalu a trávenia času s kamarátmi. Prečo takto nevyužiť podkrovie?

Zobytnené podkrovie môže byť výborným priestorom pre gauč, televízor, chladničku s pivom a ak to priestor dovolí, tak aj stolný futbal či biliardový stôl. Aj keď si zavoláte partiu kamarátov na sledovanie športového prenosu, nemusíte sa báť, že by kroky a oslavné výkriky rušili ostatných obyvateľov domu, pokiaľ na podlahu použijete vhodné izolačné materiály.

Ideálnou izoláciou proti hluku je sklená vlna. Vďaka akustickoizolačným vlastnostiam je mimoriadne vhodná pri zatepľovaní priečok aj stropov. Výborne izoluje hluk z vonka, tlmí kroky a hodí sa aj na zateplenie drevodomov.

Foto: PR servis
04 isover, PR článok, reklama, nepoužívať

4. Bývanie pre hostí

Hosťovská izba je pre mnohých luxusom. Ak máte nevyužité podkrovie, môžete ho pripraviť tak, aby ste svojim hosťom nemuseli ustlať na gauči, ale poskytli im komfort v podkrovnej spálni so separátnou kúpeľňou.

Aby sa aj dlhšie návštevy cítili v podkroví pohodlne, investujte do kvalitnej izolácie strechy. Okrem vhodných materiálov si poriadne zateplenie strechy vyžaduje aj použitie parozabrány, ktorá bráni prenikaniu nežiaducej vlhkosti do konštrukcie strechy. Vlhkosť by totiž mohla po skondenzovaní spôsobovať vážne škody. Existujú však aj šikovné systémy, ktoré dokážu reagovať na všetky podmienky. Príkladom je inteligentná klímamembrána ISOVER VARIO® XtraSafe, ktorý má špecifické a výnimočné vlastnosti, ľahko sa aplikuje, umožňuje aj vysychanie konštrukcie krovu v letnom období a bráni prieniku vodných pár do strechy v zime. Klímamembrána zabezpečí tesnosť vnútorného plášťa budovy proti vodným parám. Zároveň chráni obytný priestor a obyvateľov domu aj pred konzervačnými prípravkami, ktoré unikajú z drevených konštrukcií.

Foto: PR servis
05 isover, PR článok, reklama, nepoužívať
chyba